måndag 16 september 2024

Avgrund, Jeff VanderMeer

Titel
: Avgrund
Serie: Southern Reach #1
Författare: Jeff VanderMeer
Utgivningsår: 2014
Förlag: Storyside
Sidor/tid: 7 timmar 49 minuter
Genre: SciFi, Fantasy, Mystery
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Kristoffer Kamiyasu

Handling:
 Område X har varit avskuret från resten av kontinenten i årtionden. Naturen har återerövrat de sista resterna av mänsklig civilisation. Den första expeditionen återvände med rapporter om ett vackert Edenlikt landskap. Den andra expeditionen slutade med massjälvmord. Den tredje expeditionen gick under i ett regn av kulor när dess deltagare vände sig mot varandra. Deltagarna i den elfte expeditionen återvände som skuggor av sina forna jag. Inom veckor var alla döda i cancer. 

I Avgrund följer vi den tolfte expeditionen. Gruppen består av fyra kvinnor: en antropolog, en lantmätare, en psykolog - den faktiska ledaren - och vår berättare, en biolog. Deras uppdrag är att kartlägga landskapet, att anteckna observationer av sin omgivning, av varandra, och över allt annat, att undvika att själva bli smittade av Område X. Expeditionen anländer redo för det oväntade, och Område X lever upp till sitt rykte. Deltagarna upptäcker en enorm topografisk anomali och livsformer bortom all förståelse. Det är dock hemligheterna som de fört med sig över gränsen som till slut ska förändra allt.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
För det första blev jag väldigt förvirrad av att inläsaren är manlig, men berättaren en kvinna. För det andra är boken efter ett tag riktigt spännande. För det tredje blev jag upprörd över alla svar som jag aldrig fick, vilket jag egentligen visste, men det var lika irriterande ändå.

Så min upplevelse av boken är att den inte var bra, jag vill ha svar. Men det kan ju vara så att man får svar i andra boken, så jag kanske vill läsa den, just för att få svar på allt förvirrande jag varit med om i första boken.

Du kanske också vill läsa om:

Whitehead Colson Nickelpojkarna

Tucker K.A Keep her safe 

Shaffer Meg The Wishing Game 

lördag 14 september 2024

Vendetta, Jan Guillou

Titel
: Vendetta
Serie: Carl Hamilton #6
Författare: Jan Guillou
Utgivningsår: 1991
Förlag: Piratförlaget
Sidor/tid: 20 timmar 34 minuter
Genre: Thriller, Spänning
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: TomasBolme

Handling:
Morgonposten på UD i Stockholm innehåller ett vadderat kuvert med ett snyggt avkapat finger. Fingret tillhör en svensk medborgare som maffian på Sicilien kidnappat.

Motvilligt åtar sig Carl Hamilton uppdraget att befria de kidnappade. Men han och hans medhjälpare möter en motståndare de aldrig tidigare stött på.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Hamilton är tillbaka och det med besked. Förra boken i serien, Den hedervärde mördaren, hade jag ju lite svårt för och tyckte den var lite seg, samt att Hamilton och jag inte kom överens alls i den boken. Men här är han tillbaka, råare och kallare än förut. Maffian på Sicilien är inte att leka med, vilket blir klart ganska snabbt och Carl ilsknar till. Det blir en actionfylld läsning och inte så mycket ältande och hemmaliv i den här boken. Väldigt spännande och snabblyssnad läsning trots sina 20 timmar. 

Jag är nu halvvägs genom serien om Carl Hamilton och jag är så redo för att fortsätta med bok nummer sju; Ingen mans land

Du kanske också vill läsa om:

Guillou Jan Coq Rouge (Carl Hamilton #1)

Guillou Jan Ondskan

Ferrante Elena Min fantastiska väninna (L'amica geniale #1)

torsdag 12 september 2024

The Iron Knight, Julie Kagawa

Titel
: The Iron Knight
Serie: Iron Fey #4
Författare: Julie Kagawa
Utgivningsår: 2011
Förlag: Harlequin Audio
Sidor/tid: 15 timmar 42 minuter
Genre: Fantasy, Unga vuxna
Språk: Engelska

Ljudbok
Inläsare: Vikas Adam, Khristine Hvam

Handling:
Mitt namn mitt riktiga namn är Ashallayn'darkmyr Tallyn. Jag är den sista levande sonen till Mab, drottningen över det osaliga hovet. Och jag är död i hennes ögon. Min historia börjar, som så många andra, med en flicka ...För den kalla alvprinsen Ash var kärlek enbart en svaghet som drabbade människor och dårar. Den han själv en gång älskat hade gått en hemsk död till mötes vilket utplånade de få varmare känslor han ändå haft. Det var i alla fall vad han trodde ... tills Meghan Chase, en halvt mänsklig alv, raserade hans murar. Han gav henne ett löfte om att vara hennes riddare, men när alla övernaturliga varelser höll på att förintas av Järnriket lösgjorde hon sig från deras band för att rädda hans liv. Meghan är nu Järndrottningen, härskare över en värld där inga Vinteralver kan överleva.Tillsammans med sin ärkefiende och före detta vän Sommarhovets upptågsmakare, Puck och den irriterande katten Grimalkin, ger sig Ash iväg för att finna ett sätt att infria sitt löfte till Meghan.För att kunna överleva i Järnriket måste han ha en själ, men de prövningar han behöver genomgå för att få den känns omöjliga. Och under resans gång får han veta något som förändrar allt.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Det här är en omläsning och jag minns att jag inte riktigt uppskattade läsningen första gången. Denna gången var det riktigt segt att ta sig igenom den trots att jag lyssnade påd en som ljudbok. Jag hade inte plågat mig igenom hela om det inte varit för att jag vill uppdatera mig inför nästa del i serien. Det jag kom ihåg från första gången jag läste boken var att den var en enda lång resa, men allt det som hände på resan har helt försvunnit från mitt minne, så det var som att läsa den för första gången.
Inläsaren var lite väl överdriven, karaktärerna lät inte som de gjort i mitt huvud och det där med en lång resa som utspelar sig genom en hel bok brukar inte vara ett vinnande koncept för mig. Så boken var inte för mig, tyvärr. Men nu är jag över på andra sidan och det känns skönt.

Du kanske också vill läsa om:

Gamla recensionen av Järnriddaren

Järnkonungen, Julie Kagawa (Iron Fey #1)

Only a monster, Vanessa Len (Only a monster #1)

måndag 9 september 2024

Den hedervärde mördaren, Jan Guillou

Titel
: Den hedervärde mördaren
Serie: Carl Hamilton #5
Författare: Jan Guillou
Utgivningsår: 1990
Förlag: Piratförlaget
Sidor/tid: 17 timmar 22 minuter
Genre: Thriller
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Tomas Bolme

Handling:
Två mord på pensionerade militärer får såväl polisen som underrättelsetjänsten att börja undra. Har de ett samband?

Carl Hamilton och hans medhjälpare Joar Lundwall och Åke Stålhandske beordras undersöka fallen. I gamla hemligstämplade arkiv gör de häpnadsväckande upptäckter som leder fram till den dramatiska finalen vid nordnorska ishavskusten.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
INNEHÅLLER SMÅ SPOILERS
Denna femte bok i serien var lite av en besvikelse för mig. Dels är det inte lika mycket action och lika mycket som står på spel. Det känns som boken består väldigt mycket av informationsdumpning om hur Sverige agerade under andra världskriget och kritik över att Sverige inte var så neutralt som man sa sig vara. Denna bok känns ofta som en vanlig kriminalroman, mer än den thriller och spänningsroman som man börjar förvänta sig i serien.

Sedan har jag och Hamilton hamnat lite på kant med varandra. Det visar sig att jag är helt okej med att läsa om hur han spionerar, ljuger, har ihjäl folk. Jag fixar till och med när han av misstag råkar ha ihjäl sin flickvän, även om det var jobbigt. Min gräns går tydligen vid otrohet. Jag blir rejält förbannad på karaktären och har svårt att fortsätta läsningen. Det blir en sådan schism att jag i stort sett inte läser något alls denna månad. Det är helt Hamiltons fel.

Kort sagt är det här ingen favoritbok i serien och jag tyckte den var svår att ta sig igenom. Trots det har jag stora förhoppningar på nästa bok i serien.

Du kanske också vill läsa om:

Den demokratiske terroristen, Jan Guillou (Carl Hamilton #2)

I nationens intresse, Jan Guillou (Carl Hamilton #3)

Fiendens fiende, Jan Guillou (Carl Hamilton #4)


lördag 7 september 2024

The Cosy Autumn Book Tag

September har just börjat och det kanske inte känns som höst än, men vi har tre härliga höstmånader framför oss och för att kunna förbereda sig för detta blir det idag Tagen The Cosy Autumn Book Tag som är gjod av The Book Belle men som jag hittade hos Stargazer-online


1. What book always reminds you of fall/autumn?

Det är faktiskt inte en bok utan en novell. Sedan jag läste Daphne du Mauriers Fåglarna är det den jag först kommer att tänka på när någon undrar över höststämning i en bok. Hela boken med noveller är läsvärd och många om inte alla (minns lite dåligt) har en höstig känlsa, men framför allt Fåglarna. Maurier har en förmåga att verkligen kunna bygga upp känslor och stämningar när hon skriver.



2. What is your favourite autumnal book cover?

Kanske inte det vackraste höstomlag någonsin, men ändå rätt höstigt tycker jag. Dessutom är den från en bra serie av Maureen Johnsson. En serie där en ungdomstjej är intresserad av olika brott och löser dem tillsammans med sina kompisar. Från början bor de på en specialhighschool uppe i bergen som är till för ungdomar med specialintressen. Detta är bok fem i serien och är den senaste som kommit ut. Det verkar bli en bok sex och sju också så småningom.

Stevie Bell solved the case of Truly Devious, and now she’s taking her detecting skills abroad when she becomes embroiled in a mystery from 1990s England. Another pulse-pounding and laugh-out-loud stand-alone mystery from New York Times bestselling author Maureen Johnson.

Senior year at Ellingham Academy for Stevie Bell isn’t going well. Her boyfriend, David, is studying in London. Her friends are obsessed with college applications. With the cold case of the century solved, Stevie is adrift. There is nothing to distract her from the questions pinging around her brain—questions about college, love, and life in general.

Relief comes when David invites Stevie and her friends to join him for study abroad, and his new friend Izzy introduces her to a double-murder cold case. In 1995, nine friends from Cambridge University went to a country house and played a drunken game of hide-and-seek. Two were found in the woodshed the next day, murdered with an ax.

The case was assumed to be a burglary gone wrong, but one of the remaining seven saw something she can’t explain. This was no break-in. Someone’s lying about what happened in the woodshed.

Seven suspects. Two murders. One killer still playing a deadly game.

3. What is your favourite autumnal drink to read with?
Kaffe är väl det som är vanligast, men under höst och vinter kan det gärna slinka ner lite te också. Gärna något örtte på kvällen, som pepparmynta eller kamomill med lite honung i.

4. Do you prefer to read late at night or early in the morning?
Det viktiga är inte tiden utan att jag inte är för trött utan klar i huvudet och att det är lugnt och tyst runtomkring mig och att jag får läsa i lugn och ro utan att någon stör. Jag kan säga att det händer alltför sällan, enligt mig. 

5. Halloween is coming! What is your favourite spooky read?
Jag firar inte Halloween och jag gillar inte att läsa skrämmande böcker. Men en spännande thriller kan vara kul att läsa. Dean Koontz serie om Jane Hawk till exempel. Den serien har jag sista boken kvar av, men den är riktigt spännande.


6. What is the ultimate comfort read for you?
Jenny Colgans böcker. De är gulliga och kan vara beröra min känslor utan att knäcka mig och det slutar alltid lyckligt.





7. What is your favourite autumnal reading snack?
Det är inte bara under hösten. Men pistagenötter är bland favoriterna hos mig. Det är lite pilligt så det tar en stund att äta och det är ju så knaprigt salt och gott (och dyrt!!!)

8. What is your favourite autumnal candle to burn whilst reading?
Eftersom jag har minne som en guldfisk vågar jag sällan ha riktiga ljus tända, och jag står inte ut med för mycket doft, så doftljus får jag panik av. Så jag har införskaffat uppladdningasbara "ljus" som jag använder mig av och gärna har runtom i huset. De börjar bli lite gamla och slitna och jag skulle behöva nya men de har stigit så i pris att jag är väldigt tveksam och letar efter billigare alternativ. Dessa kostar numera ca 2500 (!!!!), det gjorde de inte när jag köpte dem... Men de är bra och har funkat i många år.


9. When you’re not reading, what is your favourite autumnal activity?
Gå ute i naturen och njuta av att det blivit svalare och att insekterna har minskat och att det är så otroligt vackert.

10. What is on your autumn/fall reading list? 

Avgrund, Jeff VanderMeer
Denna har jag haft i min storytelbokhylla ett tag och nu är det dags. Den har jag nyligen sett flera rekommendera så den har snabbt åkt upp till toppen av läshögen.

Område X har varit avskuret från resten av kontinenten i årtionden. Naturen har återerövrat de sista resterna av mänsklig civilisation. Den första expeditionen återvände med rapporter om ett vackert Edenlikt landskap. Den andra expeditionen slutade med massjälvmord. Den tredje expeditionen gick under i ett regn av kulor när dess deltagare vände sig mot varandra. Deltagarna i den elfte expeditionen återvände som skuggor av sina forna jag. Inom veckor var alla döda i cancer. I Avgrund följer vi den tolfte expeditionen. Gruppen består av fyra kvinnor: en antropolog, en lantmätare, en psykolog - den faktiska ledaren - och vår berättare, en biolog. Deras uppdrag är att kartlägga landskapet, att anteckna observationer av sin omgivning, av varandra, och över allt annat, att undvika att själva bli smittade av Område X. Expeditionen anländer redo för det oväntade, och Område X lever upp till sitt rykte. Deltagarna upptäcker en enorm topografisk anomali och livsformer bortom all förståelse. Det är dock hemligheterna som de fört med sig över gränsen som till slut ska förändra allt.

The Courting of Bristol Keats, Mary E Pearson 12 nov
Mary E. Pearson har skrivit en av mina absoluta favoritserier och jag kollar regelbundet om hon kommer ut med något nytt. Nu i höst gör hon äntligen det och jag måste ha och läsa boken så snart den kommer ut.

After losing both their parents, Bristol Keats and her sisters struggle to stay afloat in their small, quiet town of Bowskeep. When Bristol begins to receive letters from an 'aunt' she has never heard of, who promises to help, Bristol reluctantly agrees to meet her - and discovers that everything she thought she knew about her family is a lie. Her father might even still be alive. Not killed but kidnapped by terrifying creatures and taken to another realm - the one he is from.

Desperate to save her father and find the truth, Bristol journeys to a land of gods, fae and monsters. Pulled into a dangerous world of magic and intrigue, she makes a deadly bargain with the fae king, Tyghan. But what she does not know is that he is the one who drove her parents to live a life on the run. And he is just as determined as she is to find her father - dead or alive . . .

Vendetta, Jan Guillou
Naturligtvis måste jag också fortsätta med Hamiltonserien. En serie som jag är helt fast i.

Morgonposten på UD i Stockholm innehåller ett vadderat kuvert med ett snyggt avkapat finger. Fingret tillhör en svensk medborgare som maffian på Sicilien kidnappat.

Motvilligt åtar sig Carl Hamilton uppdraget att befria de kidnappade. Men han och hans medhjälpare möter en motståndare de aldrig tidigare stött på.

torsdag 5 september 2024

Brottstycke, Maria Richardsson

Titel
: Brottstycke
Serie: Brottstycke Mark
Författare: Maria Richardsson
Utgivningsår: 2024
Förlag: Word Audio Publishing
Sidor/tid: 10 timmar 22 minuter
Genre: Deckare
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Sofia Berntson

Handling:
Hannah bor i västgötska Kinna och drömmer om att bli journalist. Hon anmäler sig till en skrivarkurs där hon träffar den karismatiske psykologen Jack. Med på kursen finns också Leif, en pensionerad polis vars fru hoppas på att han ska slå igenom som deckarförfattare.  

När en kvinna hittas död i sitt hem i Sätila inser de tre kurskamraterna att mordet har likheter med ett ouppklarat mordfall i Skene som skedde två år tidigare. En av Jacks noveller utgår från just det fallet. Men var ligger kopplingen mellan offren, och varför är Jack så fixerad vid det första mordet?  

Hannah föreslår att de tre startar en crimepodd tillsammans för att med gemensamma krafter fortsätta nysta i fallen. Med deras olika styrkor visar det sig möjligt att komma riktigt nära den obehagliga sanningen men det blir snart tydligt att de har tagit sig vatten över huvudet.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Att läsa en bok som utspelar sig i områden och på gator som man är väldigt nära och "hemma" med känns otroligt konstigt. Som om det man läser faktiskt hänt på riktigt, en väldigt surrealistisk upplevelse. Men man reagerar också väldigt snabbt om något namn eller miljö blir fel. 

Kul och snabb läsning var det iallafall. Upplägget att de gör en podd om mord som inträffat är också trevligt. Lite som "A good girl's guide to murder" serien fast i Sverige och med vuxna som träffats på en skrivarkurs. Nya trevande vänskapsband som byggs upp mellan spännande karaktärer gör att läsningen känns som en feelgood ihop med lite groteska brott.

Kommer författaren fortsätta på serien och det kommer fortsätta att utspela sig i Marks kommun så kommer jag absolut att fortsätta att läsa.

Du kanske också vill läsa om:

Backman Fredrik Folk med Ångest

Crouch Blake Dark Matter 

Deaver Jeffrey The Never Game (Colter Shaw #1) 

måndag 2 september 2024

Sammanfattning Augusti


Lästa böcker i Augusti:  2 st. 0 DNF

  • Den hedervärde mördaren, Jan Guillou 
  • The Iron Knight, Julie Kagawa (omläsning)
😨 Utmana mig själv: 4 st + (1DNF)/12
📖 Från bokhyllan: 9 st /12
🎧 Länge i Ljudbokshyllan: 3st +(2 DNF) st /12
🆕 Relativt ny bok: 9 st /12
📚 Serie jag följer: 13 st /12
🔖 Bokreabok: 2 st /12
🤓 Övrigt: 10 st /12

Goodreadsutmaning: 46+( 7DNF)/52 
Kaosutmaningen:  19/20

Tid lyssnat: 33 timmar 4 minuter
Sidor läst: 0 sidor

Kommentar:
Efter en rekordmånad kom det en riktig katastrofmånad när det gäller läsningen. Det var på håret (sista dagen) som jag lyckades komma igenom en andra bok så att det blev två böcker i Augusti. 
Vad beror det på? Tja, lite beror det väl på att jag varit upptagen med annat. Men en stor orsak är nog att förra månaden avslutades med en riktigt tråkig bok som jag till slut aldrig läste klart. 
Sedan kom jag och Hamilton på obestånd med varandra, så en bok som skulle varit lättläst och bra blev till en ganska seg och jobbig läsning i boken Den hedervärde mördaren. 
Varför jag efter det tog och läste om en bok som jag inte ens gillade så mycket under första läsningen, kan man ju fråga sig. The Iron Knight är inte en bra eller spännande bok. Den är också seg och ganska långtråkig.

Så nu hoppas jag på bättre böcker och bättre fart i läsningen under September.