måndag 23 september 2024

Den ärliga bedragaren, Tove Jansson

Titel
: Den ärliga bedragaren
Serie: -
Författare: Tove Jansson
Utgivningsår: 1082
Förlag: Förlaget M Oy Ab
Sidor/tid: 4 timmar 33 minuter
Genre: Klassiker, Roman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Alma Pöysti

Handling:
De två huvudkaraktärerna i Den ärliga bedragaren passar inte in i den lilla insnöade skärgårdsby där de bor, omgivna av bybornas elaka skvaller. Anna Aemelin har gjort sig en förmögenhet på barnboksillustrationer. Katri Kling lever ett asketiskt liv tillsammans med sin lillebror och en varglik hund. De två kvinnornas liv sammanflätas i en mörk tvekamp där bådas föreställningar om sig själva ställs på ända. Vem är det egentligen som bedrar vem?

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Den här boken var ju väldigt trevlig och inte på något tråkigt sätt. Jag gillar Tove Janssons sätt att skriva och berätta och hennes sätt att ge sina karaktärer liv. Boken är kort men målar ändå upp en intressant bild av miljö och karaktärer. Det är stillsamt men inte segt. 

Boken handlar om någon sorts vänskap som växer fram, inte helt utan komplikationer. Det är melankoliskt och surmulet emellanåt och ganska tveksamt. Hur gör Tove för att få sina karaktärer som otroligt levande? Det är som jag känner dem och jag bryr mig om dem.

Behållningen blir större för mig som ljudbok då det är inläst av Alma Pöysti som har finländsk brytning och Tove Janssons böcker blir bäst på det sättet. Det känns tryggt och hemtrevligt på något sätt och bara alldeles underbart. Jag måste lyssna på fler av Tove Janssons böcker för vuxna.

Du kanske också vill läsa om:

Jansson Tove Sommarboken

Jansson Tove Trollvinter (Mumin #6)

Levengood Mark Solblekt av livet 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar