onsdag 4 september 2019

Och så var de bara en, Agatha Christie

Titel: Och så var de bara en
Serie: -
Författare: Agatha Christie
Utgivningsår: 1939
Förlag: Storyside
Sidor/tid: 7 timmar
Genre: deckarklassiker
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Katarina Ewerlöf

Handling:
Tio små tennsoldater åt supé i Rio.
En satte i halsen, och så var de bara nio.

Så inleds den klassiska barnramsan som gett namn till Agatha Christies stilbildande mästerverk från 1939. Tio främlingar har blivit bjudna till en herrgård på en isolerad ö utanför Englands sydkust. Gårdens okände ägare dyker själv aldrig upp, men låter snart sina gäster förstå att var och en kommer att bestraffas. Moraliskt är de alla skyldiga till mord som de aldrig har stått till svars för. När den första döda kroppen hittas, samtidigt som det står klart att all kontakt med omvärlden är bruten, inleds en mardrömslik kamp på liv och död.

Mina tankar:
En gammal deckarklassiker av Agatha Christie vars mord kopplas till en barnramsa på ett ganska genialiskt sätt. Folk dör till höger och vänster, men ändå är det mysigt och rätt så trevligt faktiskt. Hur går det ihop? Det är inte blodigt eller slaffsigt, men naturligtvis är det lagom spännande och trots att jag både läst boken innan och sett dramatiseringen kommer jag inte ihåg vem mördaren är och jag blir överraskad i slutet. Agatha Christie är bra på det sättet, hon tar död på många, men håller det intressant och oförutsägbart.

Att miljön där morden begås är en isolerad ö gör det hela ännu mer nervkittlande och man skulle kunna få lite klaustrofobi när man läser. Karaktärerna är så olika och har så olika historier av död bakom sig att det lägger ytterligare ett lager till historien.

Och så var de bara en är en bok att njuta av, en perfekt mysdeckare att sluka.

Betyg: 4/5
Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

2 kommentarer: