lördag 7 september 2019

Folk med ångest, Fredrik Backman

Titel: Folk med ångest
Originaltitel: Folk med ångest
Serie: -
Författare: Fredrik Backman
Utgivningsår: 2019
Förlag: Bonnier Audio
Sidor/tid: 10 timmar 59 minuter
Genre: Humor
Språk:  Svenska

Ljudbok
Inläsare: Anna Maria Käll

Handling:
"Folk med ångest" är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den...tom. I en serie dysfunktionella vittnesförhör efteråt får vi höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna: Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?

Mina tankar:
Det här är den nyaste boken av samma författare som skrev En man som heter Ove, som är en favorit hos mig. Han har även skrivit en del andra böcker av vilka jag läst några.
Han har ett underbart sätt att formulera sig den där Backman. Hur kan man få en ganska tragisk situation och göra den till både något som lockar till skratt och till tankar. Det är en gåva som jag uppskattar mycket. Det är lite galet, lite sorgligt, lite roligt, men med båda fötterna på jorden. Men jag måste vara i ett särskilt mentalt stadium för att ta till mig hans böcker, så även denna. För trots humorn som ligger som en glättig fasad är det en dysterhet och ångest som man också får ta del av, vilket jag tar åt mig mer av än det lite roliga.

Det är en ganska invecklad berättelse med olika människoöden, som långsamt vecklas upp. Känslorna är överallt och jag får en smått kaoskänsla emellanåt, lite sådär som livet faktiskt kan te sig ibland. Trots det flätas allt samman och allt reds upp till slut. För slutet är väldigt snällt och trevligt och inget öde lämnas därhän.

Folk med ångest är en humoristisk historia med en mörkare underton.

Betyg: 4/5
Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

2 kommentarer: