söndag 12 september 2021

Dark matter, Blake Crouch

Titel
: Dark Matter 
Serie: -
Författare: Blake Crouch
Utgivningsår: 2016
Förlag: Massolit förlag
Sidor/tid: 10 timmar 22 minuter
Genre: Sci-fi, thriller
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Niklas Engdahl

Handling:
Vetenskapsmannen Jason Dessen spåddes en lysande framtid men allt förändrades när hans flickvän blev gravid. Istället för en framgångsrik karriär är han vid 40 års ålder fysiklärare, pappa till Charlie och gift med Daniela.

Är du nöjd med livet? Det är bland det sista Jason hör innan han slås medvetslös. När han vaknar är han fastspänd vid en bår och omringad av främlingar i skyddsdräkter. En man han aldrig har sett tidigare ler mot honom och säger Välkommen tillbaka. Men Jason känner inte igen sitt liv. Han har hamnat i en värld där hans fru inte är hans fru och hans son aldrig blivit född. Jason själv är inte en vanlig lärare utan ett uppmärksammat geni som har åstadkommit något revolutionerande. Något som borde vara omöjligt.

Är det hans gamla liv som är falskt, eller det nya? Jason ger sig ut på en resa för att hitta tillbaka till sin familj. En resa som tvingar honom att konfrontera de mörkaste sidorna av sig själv, samtidigt som han kämpar mot en skrämmande, till synes oslagbar fiende.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Ja, vad skall man säga om den här. Ärligt talat tror jag den blev lite för mycket för mig. Det är en sci-fi som får mig att känna samma konstiga och hissnande känsla som när man ser sig själv i en dubbelspegel, så att man ser sig själv stå där och se sig själv, stå där och se sig själv, i oändlighet. Slutet var också lite för öppet för min smak. Men annars var boken väldigt spännande och fängslande. 

Det börjar som en vanlig thriller och man får följa huvudkaraktären genom en rad händelser som gör att man förstår samband ungefär samtidigt som honom. Förvirringen är total emellanåt, vilket är spännande. Ibland känner jag samma vilsenhet som i Midnattsbiblioteket av Matt Haigh och De sju morden på Evelyn Hardcastle av Stuart Turton. Egentligen är böckerna inte lika, men det är ändå något med möjligheterna som öppnar sig och den förvirrande känslan. 

Jag vet inte om det märks i det jag skriver här, men jag vet inte riktigt vad jag tycker om den här boken. Var den spännande och bra eller var den obekväm och lite jobbig. Eller kanske både och? Det gick fort att lyssna igenom den, för jag ville verkligen veta vad som skulle hända, men ändå känner jag ett obehag som jag inte riktigt kan beskriva eller förklara varför. 

1 kommentar:

  1. Aldrig hört talas om boken men den lät onekligen fascinerande! Blir lite nyfiken men jag är lite tveksam till scifi och öppna slut. Så vi får se...

    SvaraRadera