tisdag 7 februari 2023

Svart som natten, Ann Cleeves

Titel
: Svart som natten
Serie: Shetland Island #1
Författare: Ann Cleeves
Utgivningsår: 2006
Förlag: Bonnier Audio
Sidor/tid: 10 timmar 56 minuter
Genre: kriminalroman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Katarina Ewerlöf

Handling:
Det är en kall januarimorgon och staden Lerwick på Shetlandsöarna ligger under ett djupt täcke av snö. Korparna seglar fram över den ensamstående mamman Fran Hunter som just har lämnat sin dotter i skolan och är på väg hemåt när hennes blick plötsligt dras till den frusna marken och ett konstigt bylte som ligger i snön. 

Det visar sig vara en ung kvinna, strypt med sin egen halsduk. Fran känner genast igen henne: det är grannflickan Catherine Ross, som tillsammans med sin pappa nyligen flyttat till Shetlandsöarna från England. Shetlandspolisen kallar genast på förstärkning från Skottland. Bland invånarna sprids nyheten om mordet blixtsnabbt och rykten om att stadens ensling Magnus Tait är inblandad i mordet börjar florera. 

När kommissarie Jimmy Perez ignorerar ryktena och istället börjar kartlägga vad som egentligen hänt sprider sig misstankarna vidare och lägger sig som en skugga över den lilla staden. Grannarna kastar illvilliga blickar på varandra och för första gången låser man sin ytterdörr. Alla känner alla men en av dem är en mördare. Vem?

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Jag har tittat på tv-serien Shetland och gillat den, jag gillar även Vera som baseras på böcker av samma författare, men jag tror att detta är den första boken jag läser av henne. Det känns som att det inte är en dag för sent, jag gillar det här. Kanske är det för att jag har en förförståelse och redan känner till karaktärer eller så är det för att det är riktigt bra skrivet. Mest troligt är det en kombination av båda. 

Jag känner att jag får en bredare förståelse för karaktärerna och skall jag vara ärlig har nog inte sett alla avsnitt av serien och kommer inte heller ihåg fallen. Det är oftast så när jag läser/tittar på kriminalböcker, filmer, serier. Det är karaktärerna som gör att jag fastnar medans fallen bara är en bisak som driver det hela framåt och vidare.

Härlig kriminalroman med intressanta karaktärer och kargt landskap. Detta ger mersmak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar