lördag 21 september 2024

Fem tips på böcker om vandring i natur


Hösten är en perfekt årstid för att ut och vandra lite tycker jag. Dagarna blir svalare och insekterna minskar efter hand och det är ju så otroligt vackert när naturen sprakar av färger. Därför blir det denna lördag tips på fem böcker som innehåller vandringar.


Sarek, Ulf Kvensler
Denna bok är riktigt lättläst och spännande och den utspelar sig mestadels under en vandring i ödemarken i Sarek. Det kan snabbt bli riktigt farligt där, särskilt om man inte kan lita på de man vandrar med och man inte riktigt vet vad man håller på med.

Svenska Deckarakademins pris för bästa debutroman 2022

Tre vänner som brukar fjällvandra tar på årets tripp till Sarek med en fjärde part – Anna och Henrik har svårt att säga nej när Milena vill introducera sin nya kille. Jacob är trevlig, men Anna genomfars av tanken "jag känner igen honom". Vandringen utvecklas snart till en mardröm – att ta med Jacob visar sig vara ett ödesdigert beslut som kommer att förändra deras liv för alltid.

Sarek nominerades även till priset Årets Bok 2022.


Under the Never Sky, Veronica Rossi
Här är en ungdomsbok med dystopisk science fiction där vi får en hel del vandring i den farliga ödemarken utanför den skyddade bebyggelsen. 
Väldigt lättläst och det är den första delen av vad som från början var en trilogi, men som 2023 visst fick en fjärde del som jag inte läst. Ärligt talat är det här en standarddystopi lik många andra som skrevs när dystopierna var extrem-hypade. Jag kommer inte ihåg så mycket av böckerna, men jag slukade dem snabbt och lätt när det begav sig.

Exiled from her home, the enclosed city of Reverie, Aria knows her chances of surviving in the outer wastelandknown as The Death Shopare slim. Then Aria meets an Outsider named Perry. He's wild a savage and her only hope of staying alive. A hunter for his tribe in a merciless landscape, Perry views Aria as sheltered and fragile everything he would expect from a Dweller. But he needs Aria's help too; she alone holds the key to his redemption. In alternating chapters told in Aria's and Perry's voices, Under the Never Sky subtly and powerfully captures the evolving relationship between these characters and sweeps readers away to a harsh but often beautiful world.


Andnöd, Amy McCulloch
Den här boken överraskade mig i hur den fångade mig med sin nervkittlande spänning i en miljö som inte är förlåtande. En lång vandring upp för en av världens bergtoppar blir snabbt en tragisk händelse då flera i bergsbestigargruppen dör av olyckliga omständigheter, eller är det verkligen olyckor?

Journalisten Cecily Wong gör sig beredd att bestiga världens åttonde högsta berg, Manaslu i Himalaya, men viktigast för henne är att få följa den världsberömde bergsbestigaren Charles McVeigh. Hon har satsat allt för storyn: relationer, besparingar och sinnesfrid. Artikeln är hennes sista chans att slå igenom.
Tragedin är ett faktum när en av deltagarna förolyckas, och Cecily börjar frukta för sin och de andras säkerhet. Ett tält som tillhör en okänd klättrare tyder på att de inte är ensamma på berget och ett hotfullt, anonymt meddelande orsakar tryckt stämning i gruppen.

När ännu en av expeditionens deltagare hittas död är det för sent att vända tillbaka. De är strandsatta i en av världens mest otillgängliga och isolerade regioner. Ändå är hårt väder, bråddjupa stup och tunn luft ingenting mot den fara som lurar mitt ibland dem. 


Höstgärning, Stephen King
Höstgärning är en samling av några av Stephen Kings noveller. Boken som helhet tyckte jag inte om, dels för att mycket är skriven i en ton som jag inte kommer överens med. Det är hårda och kalla män som gör att jag mår dåligt när jag läser. För det andra har Stephen King riktigt sjuk fantasi när han skriver hur dessa män tänker och fungerar.
MEN... jag hade inte lika svårt för novellen Höstgärning som handlar om några killar som ger sig ut på en vandring tillsammans.

Höstgärning är förlagan till filmen "Stand by me", och handlar om tolvårige Gordie och hans tre kompisar Chris, Teddy och Vern. Lockade av spänningen i att se en död kropp ger de sig ut på vandring längs järnvägen för att söka efter pojken Ray, som varit försvunnen i tre dygn. Utflykten får farliga följder, och pojkarna tar ett stort kliv mot en väntande vuxenvärld.


Tankeläsaren, Kristin Cashore
Detta är en ungdomsfantasy som jag tipsat många gånger om. Jag gillar den mycket och har läst om den flera gånger. EN stor del av boken är vandring genom landet. Men det är inte den där tråkiga vandringen som ibland finns i fantasy, där man känner att karaktärerna bara vandrar och vandrar men inte kommer någonstans och där författaren lagt i lite hinder i vägen för att det skall hända något. Nej, här händer det saker hela tiden så att det inte bara känns som en lång transportsträcka.

Boken handlar om artonåriga Katsa. Hon lever i en värld med sju kungadömen, där vissa ovanliga barn föds som så kallade "särlingar", med olikfärgade ögon. Ett barn med olikfärgade ögon har en särskild gåva, och föräldrarna måste lämna sitt begåvade barn till landets kung. Katsas gåva är dödandets gåva, så hon har vuxit upp vid kungens hov och utnyttjas som torped. Hon skickas ut på uppdrag att hota, lemlästa eller döda kungens fiender.

Allt förändras när hon möter den unge prins Po, som också är en särling. Han har tankeläsandets gåva. Kärlek uppstår, och tillsammans ger de sig ut för att störta en ondskefull kung. De upptäcker också oanade sanningar om sig själva – har Katsa verkligen dödandets gåva eller är hennes talanger egentligen till för något annat …? Och hur ska de kunna störta en kung som har gåvan att kontrollera andra människor?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar