lördag 31 augusti 2024

Att läsa i September



😨 Utmana mig själv: 
  • Gentlemen, Klas Östergren
📖 Från bokhyllan: 
  • Jade city, Fonda Lee    
🎧 Länge i Ljudbokshyllan: 
  • Avgrund, Jeff VanderMeer
🆕 Relativt ny bok: 

📚 Serie jag följer: 
  • Vendetta, Jan Guillou #6 
  • Glasverandan, Ann Cleeves #5  
🔖 Bokreabok: 

 🤓 Övrigt:
  • The Iron knight, julie kagawa (påbörjad i Augusti)

torsdag 29 augusti 2024

En lustig historia, Emily Henry

Titel
: En lustig historia
Serie: -
Författare: Emily Henry
Utgivningsår: 2024
Förlag: Lavender Lit
Sidor/tid: 12 timmar 56 minuter
Genre: Romance
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Sofia Bertson

Handling:
Daphne och hennes fästman Peter är redo att börja sitt liv tillsammans. De är förälskade och lyckliga - åtminstone fram till ögonblicket då Peter inser att han egentligen är kär i sin barndomsbästis Petra. Helt plötsligt är Daphne strandsatt i vackra Waning Bay, Michigan, utan vare sig familj eller vänner men med ett drömjobb som barnboksbibliotekarie och med en ny rumskamrat - Petras ex, Miles Nowak.  

Miles är raka motsatsen till Daphne och de två rumskamraterna gör sitt bästa för att undvika varandra. Tills de en kväll, samtidigt som de dränker sina sorger, inleder en trevande vänskap och kommer på en plan. Om sagda plan innefattar att lägga upp medvetet missledande bilder från deras sommaräventyr tillsammans - så vadå, vem kan klandra dem? Det är ju såklart inte på riktigt, för Daphne skulle absolut inte förälska sig i sin före detta fästmans nya fästmös ex ... eller hur?

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
De senaste åren har jag med många andra gett sig på Emily Henrys böcker. Boken Bokälskare tyckte jag väldigt mycket om, Strandläsning och Sommarmöten var helt okej medans förra årets bok Min lyckliga plats kom jag inte ens igenom. Den här boken var mysig och innehöll någon som jobbar engagerat på ett bibliotek, någon som jobbar med mat och sakta spirande känslor. Ett ganska bra recept på en bok. Den var mysig om än med lite för mycket heta scener, men hade å andra sidan trevliga nya vänskapsrelationer i olika åldrar så det hela blev en riktigt trevlig bok.

Emily Henry skriver på det hela taget ganska gulliga böcker ändå, inte lika fantastiska som Jenny Colgan, men ändå något som man oftast kan se fram emot.

Du kanske också vill läsa om:

Henry Emily Bokälskare 

Colgan Jenny, Sommar på den lilla ön i havet (Mure #1) 

Colgan Jenny Det lilla bageriet på strandpromenaden (Little Beach Street Bakery #1) 

tisdag 27 augusti 2024

Tisdagstrion V.35 - Böcker jag ser fram emot att läsa

Nu sätter Tisdagstrion igång igen och Ugglan & Boken vill att vi listar tre böcker under temat: Böcker jag ser fram emot att läsa

Ett tema som är mycket svårare än det borde vara. Just nu hittar jag ingenting som lockar särskilt mycket och böcker som jag varit väldigt sugen på har jag tappat den känslan för. Förhoppningen finns om att kunna få lite inspiration idag.

Jag listar tre böcker av författare jag älskat böcker av förut och borde gilla att läsa nu i höst.

The Courting of Bristol Keats Mary E Pearson
Denna författare har skrivit en av mina absoluta favoritserier The Remnant Chronicles och i november kommer hon ut med en ny bok i en ny serie. Jag hoppas, hoppas, hoppas att jag kommer älska den.

After losing both their parents, Bristol Keats and her sisters struggle to stay afloat in their small, quiet town of Bowskeep. When Bristol begins to receive letters from an 'aunt' she has never heard of, who promises to help, Bristol reluctantly agrees to meet her - and discovers that everything she thought she knew about her family is a lie. Her father might even still be alive. Not killed but kidnapped by terrifying creatures and taken to another realm - the one he is from.

Desperate to save her father and find the truth, Bristol journeys to a land of gods, fae and monsters. Pulled into a dangerous world of magic and intrigue, she makes a deadly bargain with the fae king, Tyghan. But what she does not know is that he is the one who drove her parents to live a life on the run. And he is just as determined as she is to find her father - dead or alive . . .


Soluppgång över strandpromenaden, Jenny Colgan
Den här boken hade jag planerat läsa i Augusti men det blev inte av. Men det är en bok av Colgan som är lite av en favorit hos mig och borde vara lika bra och mysig som hennes andra böcker.

Marisa Rosso kan inte förstå hur andra kan gå vidare med sina liv så snabbt, när hon fortfarande kämpar med sorgen efter hennes älskade morfar. Att förlora en morförälder borde ju vara det mest naturliga i världen, så varför tar hon det så hårt?

Hon tar sin tillflykt till den lilla tidvattenön Mount Polbearne, vid foten av Cornwall. Hon behöver vara ifred och tänker enbart ägna sig åt jobbet som registrator. Samtidigt som hon hanterar andras födslar, bröllop och dödsfall, isolerar hon sig allt mer från andra.

Men att bli lämnad i fred visar sig inte helt lätt. Det ständiga plinkandet från hennes granne, en rysk pianolärare, tränger igenom väggen. Hon lyckas inte heller undkomma öbornas ihärdiga arbete med att försöka rädda det lokala bageriet från att slå igen. Kan den livliga gemenskapen i det lilla samhället, hjälpa Marissa att hitta tillbaka till glädjen, där på den lilla ön vid världens ände?


Glasverandan, Ann Cleeves (Vera Stanhope #5)
Femte boken om Vera Stanhope borde bli en lika mysig och spännande och lite småtrevlig bok som alla andra böcker av Cleeves jag läst.

I ett gammalt hus på engelska landsbygden samlas en grupp människor med författardrömmar. Här i den pittoreska, gröna omgivningen ska de tillsammans inspireras till att skriva. Temat för kursen är spänningslitteratur. Men snart krackelerar idyllen. En dag hittas en av lärarna, en känd tv-profil, grymt knivhuggen i närheten av husets vackra glasveranda. 

Kriminalkommissarie Vera Stanhope och hennes parhäst, polisassistent Joe Ashworth, dras in i mordutredningen. Tidigt upptäcker Vera att hennes granne finns i sällskapet och dessutom tycks vara den som alla misstankar riktas mot. Men Vera och Joe hittar varken motiv eller ledtrådar. När ytterligare ett mord sker befarar Vera att det finns en mördare som vill göra verklighet av fiktionen som skapas i huset. Men nu börjar det bli ont om tid, kommer Vera och Joe att kunna lista ut hur nästa mord är planerat innan mördaren slår till igen?

måndag 26 augusti 2024

Inferno, Dan Brown

Titel
: Inferno
Serie: Robert Langdon #4
Författare: Dan Brown
Utgivningsår: 2013
Förlag: Bonnier Audio
Sidor/tid: 19 timmar 33 min
Genre: Thriller, Spänningsroman
Språk:  Svenska

Ljudbok
Inläsare: Jonas Malmsjö

Handling:
Skottskadad och drabbad av minnesförlust vaknar Robert Langdon i en sjukhussäng i Florens. Vid sin sida har han den vackra läkaren Sienna Brooks och med hennes hjälp försöker han få fast boven som har låtit sig inspireras av Dantes helvetesskildring Inferno. Följ med på en hisnande resa till en mystisk värld full av symboler och hemliga koder och lär dig massor på köpet.

Med sin fjärde bok om Robert Langdon bjuder Dan Brown åter på en härlig blandning av kryptiska gåtor, gastkramande spänning och klassiska cliffhangers.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Boken är för lång och det är för mycket detaljer och beskrivningar och för lite spänning och action. Det börjar bli tröttsamt och jag är inte säker på att jag kommer orka med en bok i samma stil. Fast ändå är boken tillräckligt fängslande för att jag skall lyssna igenom hela. Men det är som ljudbok, jag hade aldrig orkat läsa de tradiga bitarna, som det är nu kan jag zooma ut lite tills det blir intressant igen.

Jag undrar om jag inte skulle rekommendera filmerna istället för att läsa böckerna, såvida man inte är superintresserad av gamla konstnärer och deras verk.

Du kanske också vill läsa om:

Brown Dan Änglar och Demoner (Robert Langdon #1)

Flynn Gillian Gone Girl,

Haig Matt Människorna 

lördag 24 augusti 2024

Tithe, Holly Black

Titel
: Tithe
Serie: Modern Faerie Tales #1
Författare: Holly Black
Utgivningsår: 2002
Förlag: Simon & Schuster UK
Sidor/tid: 255 Sidor
Genre: Fantasy, Unga vuxna
Språk: Engelska


Handling:
Kaye is used to drifting from place to place with her mother’s rock band, until an ominous attack forces them back to her childhood home. Kaye’s always had the unique ability to see faeries, so when she stumbles upon an injured faerie knight in the woods, she decides to save him. 

But this fateful choice has dire consequences, as she soon finds herself the unwilling pawn in an ancient and violent power struggle between two rival faerie kingdoms. Will Kaye escape with her life?

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Holly Black har en förmåga att skriva så att jag dras in i boken och bara sträckläser. Jag lever boken under tiden jag läser. Det är inga mästerverksböcker, ingen fantastisk litteratur, men o så underhållande och lättläst. Perfekt sätt att koppla bort verkligheten och leva sig in i fantasiernas värld. Feer är uppenbarligen något jag roas av och i denna boken får vi hälsa på både i Unseelie Court och Seelie Court. Ramarna är de klassiska och feerna är onda och de olika hoven är varandras motståndare. Vanliga människor kan inte se fevärlden och de tål inte järn. Lite som i Julie Kagawas Iron Fey-serie som jag nyss läst.

Romantiska känslor uppstår naturligtvis och det väldigt snabbt, mellan en tonåring och en urgammal, men ändå ung och ursnygg fe med mörkt förflutet, det är sedan gammalt. Så boken är ju inte helt utan problematik och själva storylinen är ju inte heller helt unik.

Men det var väldigt kul att läsa ändå.

Du kanske också vill läsa om:



torsdag 22 augusti 2024

Fiendens fiende, Jan Guillou

Titel
: Fiendens fiende 
Serie: Carl Hamilton #4
Författare: Jan Guillou
Utgivningsår: 1989
Förlag: Piratförlaget
Sidor/tid: 20 timmar 40 minuter
Genre: Thriller, spänningsroman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Tomas Bolme

Handling:
I Moskva fotograferar en svensk turist en man som ingen hade väntat sig finna där – den svenske spionen i tjänst hos sina sovjetiska uppdragsgivare.

Carl Hamilton beordras efter ett okonventionellt diplomatiskt uppdrag i Libanon till Moskva som militärattaché med en enda uppgift: att mörda en svensk medborgare.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Det är kanske inte så jättemycket man kan skriva om en bok så här långt in i serien. Men jag älskar fortfarande att läsa om Hamilton. Kanske känns boken lite seg vid vissa tillfällen, men det är inget som sänker betyget alls. Hamiltons kämpande med sina egna känslor känns logiskt och även att han hamnar i blåsväder. Författarens kritik till svenska samhället är väldigt tydligt och det finns mycket ironiska kommentarer kring det ämnet, men det skapar lite humor snarare än stör läsandet.

Jag kommer gladeligen fortsätta att lyssna. Tomas Bolme är också en fantastisk inläsare av böckerna som ger en extra skärpa till karaktärerna.

Du kanske också vill läsa om:

Guillou Jan Coq Rouge (Carl Hamilton #1)

Adler-Olsen Jussi Kvinnan i rummet (Avdelning Q #1)

Guillou Jan Ondskan

måndag 19 augusti 2024

Järndrottningen, Julie Kagawa

Titel
: Järndrottningen
Serie: The Iron Fey #3
Författare: Julie Kagawa
Utgivningsår: 2011
Förlag: Harlequin AB
Sidor/tid: 382 sidor
Genre: Fantasy, Unga vuxna, Romance
Språk: Svenska


Handling:
Om mindre än tjugofyra timmar fyller jag sjutton. Men i realiteten kommer jag inte bli äldre. Jag har varit i landet Aldrig för länge, och det gör att jag inte åldras. Så trots att år har gått i den verkliga världen, är jag bara någon dag äldre än när jag kom hit. Fast sanningen är att jag har förändrats så mycket att jag knappt känner igen mig själv. Mitt namn är Meghan Chase. Jag trodde att det var över. Att min tid bland alvfolket de omöjliga val jag tvingades göra och uppoffringarna från dem jag älskade var över. 

Men en storm närmar sig, en armé som kommer att tvinga mig tillbaka till landet Aldrig. Slita mig ifrån den förvisade prins som svurit att stanna vid min sida. Föra mig rakt in i en konflikt så stor att jag inte tror att någon kommer att överleva den.Den här gången finns det ingen andra chans.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Min smak måste ha ändrats lite vad gäller böcker. Detta är nämligen en omläsning av en serie som jag minns det som att jag gillade. Jag minns i stort sett inget av handlingen sedan jag sist läste böckerna, men minns böckerna med viss kärlek. Men nu när jag läste denna boken  igen tyckte jag att den  var ganska tråkig. Flera sidor har jag skummat igenom eftersom jag ändå vill komma igenom böckerna igen. Mycket är ett resande fram och tillbaka med hinder på vägen som sedan löser sig alltför lätt för att sedan fortsätta resandet mot ett krig som man vet hur det kommer sluta. Däremellan är det kärlekstriangel och gnabb och svartsjuka och fåniga romantiska proklameringar. Vad i all världen var det jag tyckte var så bra?

Viss nostalgikänsla ger dock boken och jag har viss behållning av läsningen, men serien och serien i serien är lång och jag är inte längre säker på att jag vill läsa allihop. Jag kommer ge det en chans med de böcker jag inte har läst, men just nu är jag väldigt skeptisk.

Du kanske också vill läsa om:

Kagawa Julie Järnkonungen (The Iron Fey #1) 

Johnson Maureen Truly Devious (Truly Devious #1)

Källner Oskar, Karl Johnsson Bortförda (Imperiets arvingar #1)

lördag 10 augusti 2024

Fem tips på böcker som fått höga betyg men som jag inte kommer ihåg


Ibland läser man böcker som man älskar, men sedan efter några år så inser man att man inte kommer ihåg böckerna. Var de då så bra? Eller kan de vara bra utan att lämna spår hos en som läsare? Tja, jag vet inte men idag är här iallafall Fem tips på böcker/serier som fått höga betyg när jag läste dem, men som jag numera inte kommer ihåg så mycket/inget av.

The Queen of the Tearling, Erika Johansen
Den här trilogin minns jag bara att den inte var vad jag hade förväntat mig. Jag har nog dessutom läst, iallafall första boken två gånger, men jag minns ändå inte så mycket av den. En scen där några till häst blir jagade tror jag kommer från denna första bok. Uppenbarligen gillade jag det jag läste när jag läste den då jag på goodreads har gett den fem av fem stjärnor.
 
An untested young princess must claim her throne, learn to become a queen, and combat a malevolent sorceress in an epic battle between light and darkness in this spectacular debut--the first novel in a trilogy.

Young Kelsea Raleigh was raised in hiding after the death of her mother, Queen Elyssa, far from the intrigues of the royal Keep and in the care of two devoted servants who pledged their lives to protect her. Growing up in a cottage deep in the woods, Kelsea knows little of her kingdom's haunted past . . . or that its fate will soon rest in her hands.

Long ago, Kelsea's forefathers sailed away from a decaying world to establish a new land free of modern technology. Three hundred years later, this feudal society has divided into three fearful nations who pay duties to a fourth: the powerful Mortmesne, ruled by the cunning Red Queen. Now, on Kelsea's nineteenth birthday, the tattered remnants of the Queen's Guard--loyal soldiers who protect the throne--have appeared to escort the princess on a perilous journey to the capital to ascend to her rightful place as the new Queen of the Tearling.

Though born of royal blood and in possession of the Tear sapphire, a jewel of immense power and magic, Kelsea has never felt more uncertain of her ability to rule. But the shocking evil she discovers in the heart of her realm will precipitate an act of immense daring, throwing the entire kingdom into turmoil--and unleashing the Red Queen's vengeance. A cabal of enemies with an array of deadly weapons, from crimson-caped assassins to the darkest blood magic, plots to destroy her. But Kelsea is growing in strength and stealth, her steely resolve earning her loyal allies, including the Queen's Guard, led by the enigmatic Lazarus, and the intriguing outlaw known simply as the Fetch.

Kelsea's quest to save her kingdom and meet her destiny has only just begun. Riddled with mysteries, betrayals, and treacherous battles, Kelsea's journey is a trial by fire that will either forge a legend . . . or destroy her.


Grishatriologin, Leigh Bardugo
Den här trilogin var ju väldigt på tapeten ett tag. Då läste jag den också och gillade det jag läste. Bok ett och tre iallafall som båda fick fyra av fyra stjärnor av fem möjliga. Men sedan när serien kom på Netflix märkte jag att jag inte kom ihåg handlingen alls.

Alina Starkov är ingen särskild, bara en av alla fattiga, föräldralösa ungdomar i det krigshärjade landet Ravka. När hennes bästa vän Mal hotas till livet, väcks en uråldrig kraft hos Alina. Hon förs till landets magiska elit, Grishan, och en helt ny värld öppnar sig för henne. En värld av magi och gnistrande överflöd, men där Alina inte vet om hon kan lita på någon inte ens Grishans mäktige ledare, Skuggmästaren, som kanske är den enda som kan hjälpa henne att ta makten över sin kraft och fullborda sitt öde.

I ljusets makt är den första boken i Grisha-trilogin, som utspelar sig i en fantasyvärld inspirerad av 1800-talets Tsarryssland. Den följs av Stormens öga och Ur askan, och sedan även av den fristående duologin Högt spel och Laglöst rike.


Falling Kingdoms, Morgan Rhodes
En serie som är jättesnygg i hyllan men som jag inte minns alls. Jag har läst hela serien minst två gånger, men den fastnade fortfarande inte och ärligt talat tror jag inte att jag hade gillat den idag. 

In a land where magic has been forgotten and peace has reigned for centuries, unrest is simmering . Three kingdoms battle for power . . . A princess must journey into enemy territory in search of a magic long-thought extinct. A rebel becomes the leader of a bloody revolution. A Sorceress discovers the truth about the supernatural legacy she is destined to wield.It's the eve of war. Each must choose a side

Lock & Key, Sarah Dessen
Säkert en jättegullig bok, eftersom Dessen skriver sådana böcker. Men just den här typen av böcker glömmer jag väldigt lätt. Det är kul så länge det varar men man går snabbt vidare.

Ruby is used to taking care of herself.

But now that she's living with her sister, she's got her own room, she's going to a good school, and her future looks bright.

Plus there's the adorable boy next door.

Can Ruby learn to open her heart and let him in?


The Jewel, Amy Ewing
Tja, den här minns jag inte alls och jag är inte sugen på att läsa den igen för att uppdatera mig. Har svårt att tro att jag skulle gilla den idag.

The Jewel has many meanings: wealth, beauty, royalty. But for Violet, the Jewel has always meant servitude.

Born and raised in the Marsh, Violet is destined for the Jewel. She is trained as a surrogate for the elite and is bought by the Duchess of the Lake at auction. And she quickly learns that beneath the Jewel's glittering fa ade lies the cruelty, backstabbing, and hidden violence that have become the royal way of life.

Violet must accept the ugly realities of her life...all while fighting for her survival. But before she can accept her fate, Violet meets a handsome boy who is also under the Duchess's control. A forbidden love sparks.

But their illicit affair has consequences, which will cost them both more than they bargained for. And toeing the line between being calculating and rebellious, Violet must decide what, and who, she is willing to risk for her own freedom.

torsdag 8 augusti 2024

Järnprinsessan, Julie Kagawa

Titel
: Järnprinsessan
Serie: The Iron Fey#2
Författare: Julie Kagawa
Utgivningsår: 2010
Förlag: Halequin AB
Sidor/tid: 382 sidor
Genre: Fantasy, Unga vuxna, Feér, Paranormal Romance
Språk: Svenska


Handling:
Ett löfte till en prins fick mig att återvända till landet Aldrig och nu är jag fånge vid Vinterhovet. Tiden här fungerar inte som i den vanliga världen och kanske visar det sig, när jag tar mig härifrån, att hundra år har gått och att min familj och mina vänner är döda sedan länge. Tanken skrämmer mig, men jag kan inte låta bli att undra. Dessutom verkar ett krig mellan Sommaren och Vintern oundvikligt och jag står mittemellan två dödsfiender.

Jag heter Meghan Chase och det här är min berättelse.Till hälften alvprinsessa, till hälften människa, har Meghan aldrig platsat någonstans. Övergiven av Vinterprinsen som hon trodde älskade henne är hon nu Vinterdrottningens fånge. Samtidigt som det drar ihop sig till krig mellan Sommarhovet och Vinterhovet, inser Meghan att den verkliga faran kommer från Järnhovet varelser bara hon och hennes frånvarande prins har sett. Men ingen tar henne på allvar. Och vad värre är: Meghans alvkraft har blivit fråntagen henne och hon är fast med bara sin list till hjälp. 

Att lita på någon vore dumdristigt att lita på någon som tros vara en förrädare ännu dummare. Men trots det kan Meghan inte undvika de längtansfulla viskningarna i hennes alltför mänskliga hjärta.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Ärligt talat, den här berättelsen är lite naiv och fånig. Många klyschor och tramsiga koversationer. Men jag är underhållen och jag läser snabbt igenom boken. Men hur jag kunde tycka det var så bra första gången jag läste boken går över mitt förstånd. Min boksmak har kanske förändrats lite på de senaste 10-15 åren. 

Återigen är det mycket resande, inte lika mycket som i första boken men ändock för mycket. Mycket löser sig också alldeles för lätt. Meghan gråter mycket och Ash grymtar och blänger mycket. Puck är den stabila vännen som försöker hålla humöret uppe och Grimalkin, katten, dyker alltid upp i rätt läge.

Boken (min version) har en hel del felstavningar som stör under läsningen. Jag som inte ens brukar se sånt kan inte annat än störa mig när jag får lägga tid på att fundera vad det är de egentligen menar. Men annars är det ju ändå kul läsning om inte annat för nostalgins skull, så det är bara att ge sig på bok tre på en gång.

Du kanske också vill läsa om:

Kagawa Julie Järnkonungen (The Iron Fey #1)

Kagawa Julie Talon, (Talon #1)

Maas Sarah J. A Court of Thorns and Roses, (A Court of Thorns and Roses #1)

måndag 5 augusti 2024

Järnkonungen, Julie Kagawa

Titel
: Järnkonungen
Serie: Iron fey #1
Författare: Julie Kagawa
Utgivningsår: 2010
Förlag: Harlequin AB
Sidor/tid: 384 sidor
Genre: Fantasy, Unga vuxna
Språk: Svenska


Handling:
Jag flög fram genom skogen medan grenarna piskade mitt ansikte. Bakom mig hörde jag kvistar som knäcktes, morranden och svordomar. Varje andetag brände som eld men jag tvingade mig att fortsätta springa, för jag visste att om jag snubblade eller föll skulle jag dö.

MEGHAN CHASE har ett hemligt öde ett som hon aldrig kunnat föreställa sig Det har känts som att något varit lite udda med Meghan ända sedan hennes pappa mystiskt försvann tio år tidigare. Hon har aldrig riktigt passat in i skolan, eller i hemmet. När en mörk främling börjar betrakta henne på avstånd, och hennes bäste vän blir märkligt överbeskyddande, inser Meghan att något är på väg att hända.

Men hon hade aldrig kunnat gissa sig till sanningen: att hon är en mytisk älvkonungs dotter och en pjäs i ett blodigt krig. Meghan kommer nu att få reda på hur långt hon är beredd att gå för dem hon älskar, och för att stoppa en ondska som ingen magisk varelse någonsin vågat sätta sig upp emot.Och hon kommer också att få veta hur det känns att finna kärleken i en ung prins som hellre vill se henne död än låta henne komma honom nära

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Det här är en omläsning för mig. Det har kommit ut nya böcker i serien och jag vill uppdatera mig eftersom jag inte kommer ihåg så mycket. Många år har gått sedan jag läste de här böckerna, det är till och med före bloggens tid, vilket innebär att det blir en liten recension här ändå. 

Jag minns som sagt inte så mycket av böckerna, mer än att jag tyckte de var riktigt bra och spännande. Nu när jag läser om dem inser jag att jag glömt det mest väsentliga i boken. Boken är en enda lång resa med hinder på vägen och mycket av det handlar om Järnhovet som förstör Landet Aldrig. Vad jag minns mest är Meghan, Puck och Ash och deras grabb och känslor, jag minns inte ens katten (som påminner om katten i Alice i Underlandet) och han har en ganska stor roll.

Boken är inte lika bra som jag minns den. Dels för att den består av en lång resa med ett uppdrag och dels för att den är lite naiv och faktiskt fjantig. Väldigt mycket ungdomsbok och väldigt mycket 16-åring som skall rädda världen och blir kär i en uråldrig men o så evigt ung man med mörkt förflutet. Trots det går det snabbt att läsa och jag tänker fortsätta med serien som jag tänkt.

(En liten tanke bara: Vad är det med dessa ungdomar i böcker i 16-års åldern som kan rädda världen. Jag har ungdomar i de åldrarna hemma just nu. De skulle inte kunna rädda världen, de kan knappt tömma en diskmaskin. Tänk dig en treåring i en tonårskropp... Men de tror själva att de vet allt och kan allt. En mycket förvirrande ålder, både för sig själva och för omgivningen.😆)

Du kanske också vill läsa om:

Kagawa Julie Talon, (Talon #1)

Black Holly The Cruel Prince (The Folk of the Air #1)

Fem tips på böcker i feernas värld

lördag 3 augusti 2024

Two Books, One Stone Tag

Denna lördag känns det som ett bra läge för en booktag. Som så många gånger förr har jag hämtat den från zezeewithbooks (hon har massor av booktags) En tag som tydligen är gjord av en booktuber vid namn Shawn the Book Maniac.

"Two books, one stone tag"

The second last book you read

Just nu, när jag förbereder den här tagen är det Fiendens fiende av Jan Guillou. Fjärde boken i hans Hamiltonserie. Jag älskar den här serien, det är action, det är konflikter, spioner, konspirationsteorier, politiska spel och mitt i allt detta finns specialutbildade Carl Hamilton en karaktär som är väldigt spännande att följa.


The Second book from the top of your TBR

Ärligt talat har jag under denna månad lyckats plöja alla böcker jag hade på min TBR för denna månaden och visst har jag långa kaotiska listor på böcker jag vill läsa men ingen strukturerad nog för att hamna på andra plats på listan just nu. Men om jag ändå skall ta någon bok som finns i mitt medvetande och kommer att bli läst snart så är det: Soluppgång över strandpromenaden av Jenny Colgan


Two 2-star Reads

Årstider, Stephen King: För mycket sjuka karaktärer med för mycket testosteron och viljan att skada andra och inget förmildrande eller hopp i sikte.

Eve, Anna Carey: För banal


Two great books by the same author


Kristin Hannah har skrivit fler än två böcker och alla jag läst har jag gillat. Här är två av favoriterna:

Wild (En flicka som kallas Alice) Den svenska utgåvan är inte alls lika snygg som den engelska jag har, men den finns alltså på svenska. 

I den lilla staden Rain Valley händer sällan något ? ända tills den dag då en liten flicka dyker upp från de djupa skogarna, undernärd, skräckslagen, aggressiv och omöjlig att få kontakt med. Trots sökning i alla polisregister över försvunna barn lyckas man inte fastställa flickans identitet. Myndigheterna vill låsa in henne på en institution tills man hittat någon anhörig.        Tills helt nyligen var Julia Cates en framstående barnpsykiatriker, men en skandal förstörde hennes karriär och medierna jagade henne. När hon får ett desperat telefonsamtal från sin syster, polischef i hemstaden uppe i nordvästra USA, tar hon chansen att slippa ifrån den plågsamma situationen i Los Angeles.       Rykten sprids snart om ?vargflickan? och den skandalomsusade psykiatern som tagit sig an henne och återigen ifrågasätts Julias kompetens. Men för Julia är ingenting viktigare än att rädda den lilla flickan, som hon kallar Alice, och som sakta, sakta börjar återvända till livet. Då uppträder plötsligt en man som säger sig vara far till barnet, en man som avtjänat straff för mord på sin hustru och dotter?

The Women är en bok som ännu inte kommit ut på svenska vad jag vet. Den kom ut nu 2024 och jag var tvungen att läsa den och älskade den.

It would be the journey of a lifetime . . .

‘Women can be heroes, too’. When twenty-year-old nursing student, Frances “Frankie” McGrath, hears these unexpected words, it is a revelation. Raised on California’s idyllic Coronado Island and sheltered by her conservative parents, she has always prided herself on doing the right thing, being a good girl. But in 1965 the world is changing, and she suddenly imagines a different path for her life. When her brother ships out to serve in Vietnam, she impulsively joins the Army Nurses Corps and follows his path.

As green and inexperienced as the young men sent to Vietnam to fight, Frankie is overwhelmed by the chaos and destruction of war, as well as the unexpected trauma of coming home to a changed America. Frankie will also discover the true value of female friendship and the heartbreak that love can cause.


Two bails, or two  books you'd bailed on, or two books you hated


Här är två böcker som jag inte klarade avsluta, som jag verkligen inte kunde avsluta. Drömmarnas flod var bara konstig, flummig och tråkig. En saga började hur bra som helst, tills... den blev konstig, flummig och tråkig den med.

Two favorite reads so far this year

För att inte bli för upprepande (The Women av Kristin Hannah och serien om Carl Hamilton av Jan Guillou) så är här två andra favoriter hittills det här året. Två väldigt bra böcker.

Mitt namn är Firekeeper, Angeline Boulley

Daunis Fontaine, oregistrerad stammedlem av blandad härkomst, har aldrig riktigt passat in; varken i sin hemstad eller på det närliggande Ojibwa-reservatet. En familjetragedi har fått henne att lägga studiedrömmarna åt sidan, nu tar hon hand om sin sköra mamma. Den enda ljuspunkten i tillvaron är Jamie, det lokala hockeylagetscharmerande men något hemlighetsfulle stjärna. Men ett chockerande mord blir startskottet på en brottsutredning där Daunis motvilligt går med på att jobba under täckmantel för FBI. Det hon upptäcker tvingar henne till att omvärdera vad det innebär att vara en ojibwa, och vad det innebär att vara en Firekeeper.

Sista sommaren, Eleonore Holmgren

Sista sommaren är en varm och underhållande roman om ett slumpartat möte, en oväntad vänskap och en oförglömlig sommar.

Adam är utkastad hemifrån och på flykt från en knarklangare när han desperat bryter sig in i ett hus i Stockholms skärgård. Där överraskas han av 86-åriga Britta, en vresig och bestämd dam som mot sina barns vilja har rymt till sitt älskade sommarställe.

Britta låter Adam stanna eftersom hon inser att hon behöver hjälp. Han får betala för mat och uppehälle genom att jobba hårt och följa hennes minsta nyck. Till en början gnisslar det ordentligt mellan dem, men långsamt börjar en vänskap växa fram som kommer att förändra dem båda. Det blir en magisk sommar – en av de bästa i Brittas liv.

Two new favorite booktubers/bloggers

Ärligt talat är jag jättedålig på att hitta nya bloggare eller booktubers. Så här kommer två "gamla" favoriter istället. Jag hinner ofta inte kolla så mycket på youtube, men dessa kollar jag i stort sett allt de lägger ut.

Books with Emily Fox

Vargnatts bokhylla


A book you've read twice


Början på serien om Clair Randall & Jamie Frasiers liv. Spännande, väldigt brutal och fängslande bok.

Two fabulous quotes from books you've read recently

Jag är oftast så upptagen med att läsa boken och vara i den världen att jag inte tänker på citat. Den enda gången i stort sett var första gången jag lyssnade på Daphne Du Mauriers bok Recbecca, på engelska. Vilket var länge sedan. Början på den boken lyssnade jag om flera gånger för den skapade en sådan stämning.

"I natt drömde jag att jag kom till Manderley igen. Jag tyckte att jag stod vid järngrinden, som för till uppfartsvägen, och först kunde jag inte komma igenom, för den var stängd. Det var en kedja med hänglås på. I drömmen ropade jag på grindvakten men fick inget svar, och då jag titta närmare efter genom det rostiga järngallret, såg jag att grindstugan var obebodd"

Egentligen är det väl hela första kapitlet som sätter stämningen med hennes dröm. Bra bok för övrigt, läs gärna den! Svenska utgåvan är dock väldigt ful, vilket är lite tråkigt.




torsdag 1 augusti 2024

Sammanfattning Juli


Lästa böcker i Juli:  10 st. 1 DNF

  • Ön, Ragnar Jónasson 📚
  • Sista sommaren, Eleonore Holmgren 📖
  • Järnkonungen, Julie Kagawa (omläsning)🤓
  • Järnprinsessan, Julie Kagawa (omläsning)🤓
  • Järndrottningen, Julie Kagawa (omläsning)🤓
  • Fiendens fiende, Jan Guillou 📚
  • Tithe, Holly Black 📖
  • Inferno, Dan Brown 📚
  • En lustig historia, Emily Henry 🆕
  • Brottstycke, Maria Richardsson 🆕
  • Bland hittegods och vilsna hjärtan, Helen Paris DNF
😨 Utmana mig själv: 4 st + (1DNF)/12
📖 Från bokhyllan: 9 st /12
🎧 Länge i Ljudbokshyllan: 3st +(2 DNF) st /12
🆕 Relativt ny bok: 9 st /12
📚 Serie jag följer: 12 st /12
🔖 Bokreabok: 2 st /12
🤓 Övrigt: 9 st /12

Goodreadsutmaning: 44+( 7DNF)/52 
Kaosutmaningen:  19/20

Tid lyssnat: 71 timmar 16 minuter
Sidor läst: 1719 sidor

Kommentar:
Juli blev iallafall i början en riktigt härlig lästid. I två veckor var väl vädret kanske inte på topp, enligt dem som vill vara ute och sola och bada. Jag var supernöjd. Att börja semestern med att bara finnas, gå runt i gosiga kläder, äta lite enklare mat och bara läsa, kan det finnas något bättre. Klart vi gjorde någon utflykt nån dag men annars var det väldigt lugnt. Så tio böcker blev det tillslut, bara sådär helt utan ansträngning. Helt underbart!

Månaden började med Ragnar Jónasssons Ön, andra boken i serien, men denna serie får jag pausa ett tag tills jag är klar med Ann Cleeves Vera Stanhope då jag blendade ihop karaktärerna i mitt huvud. Annars var det en lättläst och spännande bok.

Sen blev det en riktigt bra bok som jag väntat med alldeles för länge. Sista sommaren, kan man läsa en bättre och finare sommarbok. Full poäng till den.

Sedan läste jag om de tre första böckerna i Julie Kagawas Iron Fey-serie för att så småningom kunna fortsätta med serien som kommer efter. Böckerna var inte lika bra som jag minns dem och jag blev lite besviken.

Så då ville jag ha något riktigt bra att läsa och satte tänderna i nästa bok i Guillous Hamiltonserie, Fiendens fiende. Spännande och  fängslande.

Tithe var lättläst. Ännu en bok onda feer och de ca 250 sidorna flög förbi.

Inferno av Dan Brown var däremot väldigt seg med extremt mycket detaljer om än spännande däremellan också.

Emily Henrys senaste bok En lustig historia var väldigt gullig och trevlig.

Sedan dök jag på en bok som utspelar sig i trakter jag är väldigt familjär med. Brottstycke handlar om mord i de trakterna och det hela blev extra spännande men också surrealistiskt och lite kul.

Bland hittegods och vilsna hjärtan var så tråkig att jag tappade lusten att lyssna klart på den. Det hände ingenting och huvudkaraktären fastnade jag inte för alls.