söndag 12 juni 2022

Människorna, Matt Haig

Titel
: Människorna
Serie: -
Författare: Matt Haig
Utgivningsår: 2013
Förlag: Massolit förlag
Sidor/tid: 9 timmar 16 minuter
Genre: Science Fiction
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Johan Gry

Handling:
En utomjordings perspektiv på människosläktet.

När matematikprofessorn Andrew Martin hittas naken och irrande omkring på Cambridges gator en tidig morgon väcks naturligt nog en viss uppståndelse. Vad som först verkar vara någon sorts tillfällig sinnesförvirring visar sig snart vara av mer omfattande karaktär: Andrew Martin är totalt personlighetsförändrad.

Den enkla förklaringen är att professor Martins kropp har övertagits av en utomjording som kommer från den högteknologiska planeten Vonnadoria. Denna varelse har skickats till jorden i uppdrag att radera all information om den stora upptäckt professor Martin gjort - en upptäckt som hotar att ödelägga hela universum.

På planeten Vonnadoria finns ingen dödlighet, inget hat, inget våld och inga hierarkier. Människorna ses som underutvecklade barbarer, och det är med den attityden utomjordingen startar sitt liv i Andrew Martins kropp. Men saker och ting utvecklas inte riktigt som hen tänkt sig. Vid sidan av all ondska och orättvisa på jorden finns det nämligen ganska underbara saker. Till exempel jordnötssmör, musik, poesi och kärlek.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Det här är andra boken jag läser av Matt Haig och jag måste säga att trots att de handlar om olika saker är teman och ton helt enkelt likadana. Det är existentiellt och filosofiskt och en massa funderingar kring självmord och meningen med livet. Denna boken har kanske lite mer humor i sig, då en utomjording reflekterar över hur människor är och hur de beter sig och varför och just det är ju faktiskt både spännande och intressant.

Men så mycket handling är det egentligen inte utan boken cirkulerar kring utomjordingens existentiella funderingar. Det är lite kul till en början men blir snart ganska tradigt för en som inte är det minsta intresserad av sådant malande. Jag får nog inse att trots att Haig har kul idéer till sina böcker så är deras utförande inget som får mig att gå igång, alls. Varken Midnattsbiblioteket eller Människorna är dåliga böcker, jag kom igenom båda två, men de är inget för mig egentligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar