lördag 3 augusti 2024

Two Books, One Stone Tag

Denna lördag känns det som ett bra läge för en booktag. Som så många gånger förr har jag hämtat den från zezeewithbooks (hon har massor av booktags) En tag som tydligen är gjord av en booktuber vid namn Shawn the Book Maniac.

"Two books, one stone tag"

The second last book you read

Just nu, när jag förbereder den här tagen är det Fiendens fiende av Jan Guillou. Fjärde boken i hans Hamiltonserie. Jag älskar den här serien, det är action, det är konflikter, spioner, konspirationsteorier, politiska spel och mitt i allt detta finns specialutbildade Carl Hamilton en karaktär som är väldigt spännande att följa.


The Second book from the top of your TBR

Ärligt talat har jag under denna månad lyckats plöja alla böcker jag hade på min TBR för denna månaden och visst har jag långa kaotiska listor på böcker jag vill läsa men ingen strukturerad nog för att hamna på andra plats på listan just nu. Men om jag ändå skall ta någon bok som finns i mitt medvetande och kommer att bli läst snart så är det: Soluppgång över strandpromenaden av Jenny Colgan


Two 2-star Reads

Årstider, Stephen King: För mycket sjuka karaktärer med för mycket testosteron och viljan att skada andra och inget förmildrande eller hopp i sikte.

Eve, Anna Carey: För banal


Two great books by the same author


Kristin Hannah har skrivit fler än två böcker och alla jag läst har jag gillat. Här är två av favoriterna:

Wild (En flicka som kallas Alice) Den svenska utgåvan är inte alls lika snygg som den engelska jag har, men den finns alltså på svenska. 

I den lilla staden Rain Valley händer sällan något ? ända tills den dag då en liten flicka dyker upp från de djupa skogarna, undernärd, skräckslagen, aggressiv och omöjlig att få kontakt med. Trots sökning i alla polisregister över försvunna barn lyckas man inte fastställa flickans identitet. Myndigheterna vill låsa in henne på en institution tills man hittat någon anhörig.        Tills helt nyligen var Julia Cates en framstående barnpsykiatriker, men en skandal förstörde hennes karriär och medierna jagade henne. När hon får ett desperat telefonsamtal från sin syster, polischef i hemstaden uppe i nordvästra USA, tar hon chansen att slippa ifrån den plågsamma situationen i Los Angeles.       Rykten sprids snart om ?vargflickan? och den skandalomsusade psykiatern som tagit sig an henne och återigen ifrågasätts Julias kompetens. Men för Julia är ingenting viktigare än att rädda den lilla flickan, som hon kallar Alice, och som sakta, sakta börjar återvända till livet. Då uppträder plötsligt en man som säger sig vara far till barnet, en man som avtjänat straff för mord på sin hustru och dotter?

The Women är en bok som ännu inte kommit ut på svenska vad jag vet. Den kom ut nu 2024 och jag var tvungen att läsa den och älskade den.

It would be the journey of a lifetime . . .

‘Women can be heroes, too’. When twenty-year-old nursing student, Frances “Frankie” McGrath, hears these unexpected words, it is a revelation. Raised on California’s idyllic Coronado Island and sheltered by her conservative parents, she has always prided herself on doing the right thing, being a good girl. But in 1965 the world is changing, and she suddenly imagines a different path for her life. When her brother ships out to serve in Vietnam, she impulsively joins the Army Nurses Corps and follows his path.

As green and inexperienced as the young men sent to Vietnam to fight, Frankie is overwhelmed by the chaos and destruction of war, as well as the unexpected trauma of coming home to a changed America. Frankie will also discover the true value of female friendship and the heartbreak that love can cause.


Two bails, or two  books you'd bailed on, or two books you hated


Här är två böcker som jag inte klarade avsluta, som jag verkligen inte kunde avsluta. Drömmarnas flod var bara konstig, flummig och tråkig. En saga började hur bra som helst, tills... den blev konstig, flummig och tråkig den med.

Two favorite reads so far this year

För att inte bli för upprepande (The Women av Kristin Hannah och serien om Carl Hamilton av Jan Guillou) så är här två andra favoriter hittills det här året. Två väldigt bra böcker.

Mitt namn är Firekeeper, Angeline Boulley

Daunis Fontaine, oregistrerad stammedlem av blandad härkomst, har aldrig riktigt passat in; varken i sin hemstad eller på det närliggande Ojibwa-reservatet. En familjetragedi har fått henne att lägga studiedrömmarna åt sidan, nu tar hon hand om sin sköra mamma. Den enda ljuspunkten i tillvaron är Jamie, det lokala hockeylagetscharmerande men något hemlighetsfulle stjärna. Men ett chockerande mord blir startskottet på en brottsutredning där Daunis motvilligt går med på att jobba under täckmantel för FBI. Det hon upptäcker tvingar henne till att omvärdera vad det innebär att vara en ojibwa, och vad det innebär att vara en Firekeeper.

Sista sommaren, Eleonore Holmgren

Sista sommaren är en varm och underhållande roman om ett slumpartat möte, en oväntad vänskap och en oförglömlig sommar.

Adam är utkastad hemifrån och på flykt från en knarklangare när han desperat bryter sig in i ett hus i Stockholms skärgård. Där överraskas han av 86-åriga Britta, en vresig och bestämd dam som mot sina barns vilja har rymt till sitt älskade sommarställe.

Britta låter Adam stanna eftersom hon inser att hon behöver hjälp. Han får betala för mat och uppehälle genom att jobba hårt och följa hennes minsta nyck. Till en början gnisslar det ordentligt mellan dem, men långsamt börjar en vänskap växa fram som kommer att förändra dem båda. Det blir en magisk sommar – en av de bästa i Brittas liv.

Two new favorite booktubers/bloggers

Ärligt talat är jag jättedålig på att hitta nya bloggare eller booktubers. Så här kommer två "gamla" favoriter istället. Jag hinner ofta inte kolla så mycket på youtube, men dessa kollar jag i stort sett allt de lägger ut.

Books with Emily Fox

Vargnatts bokhylla


A book you've read twice


Början på serien om Clair Randall & Jamie Frasiers liv. Spännande, väldigt brutal och fängslande bok.

Two fabulous quotes from books you've read recently

Jag är oftast så upptagen med att läsa boken och vara i den världen att jag inte tänker på citat. Den enda gången i stort sett var första gången jag lyssnade på Daphne Du Mauriers bok Recbecca, på engelska. Vilket var länge sedan. Början på den boken lyssnade jag om flera gånger för den skapade en sådan stämning.

"I natt drömde jag att jag kom till Manderley igen. Jag tyckte att jag stod vid järngrinden, som för till uppfartsvägen, och först kunde jag inte komma igenom, för den var stängd. Det var en kedja med hänglås på. I drömmen ropade jag på grindvakten men fick inget svar, och då jag titta närmare efter genom det rostiga järngallret, såg jag att grindstugan var obebodd"

Egentligen är det väl hela första kapitlet som sätter stämningen med hennes dröm. Bra bok för övrigt, läs gärna den! Svenska utgåvan är dock väldigt ful, vilket är lite tråkigt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar