torsdag 11 april 2024

Sju kvadrat med lås, Jussi Adler-Olsen

Titel
: Sju kvadrat med lås
Serie: Avdelning Q #10
Författare: Jussi Adler-Olsen
Utgivningsår: 202
Förlag: Albert Bonniers förlag
Sidor/tid: 18 timmar 7 minuter
Genre: Kriminalroman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Stefan Sauk

Handling:
Sista boken i Avdelning Q-serien!

Annandag jul 2020. Carl Mørck sitter med handfängsel i baksätet på en polisbil. Efter femton år har det våldsamma spikpistolfallet kommit ikapp honom, och anklagelser om narkotikasmuggling och mord hotar att rasera hela hans tillvaro.

Kollegorna vid Köpenhamnspolisen vänder honom ryggen, och snart går det upp för Carl att han svävar i livsfara. Men vem är det som har satt ett pris på hans huvud – och varför? Carl kämpar i blindo mot sin dolda fiendes hantlangare. Samtidigt beslutar sig Rose, Assad och Gordon för att trotsa chefens order i ett försök gå till botten med det invecklade spikpistolfallet.

Den efterlängtade finalen på Avdelning Q-serien vänder upp och ned på allt. Här visar sig de goda vara onda, de onda goda, och offren träder fram som starkast av alla.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Det här var en så sammanfattande och kärleksfull avslutning på en serie. Allt knöts ihop på ett fint sätt samtidigt som det var actionfyllt och otroligt dramatiskt. De karaktärer som man under tidens gång lärt sig att älska och bry sig om fanns med och var sig själva i ett Danmark under Covid 19 pandemin. 

Det kommer kännas tomt nu när det hela är avslutat och jag kommer sakna Assad mest. Han har verkligen gjorts levande under serien kanske framför allt genom Stefan Sauks inläsning. Sauk har gjort ett sådant fantastiskt jobb med inläsningen att jag inte skulle kunna tänka mig att läsa istället för att lyssna på boken och tv-serien klarade jag absolut inte av då Assad där inte var den Assad som jag kände genom ljudböckerna. 

Fantastisk kriminalserie där karaktärerna på avdelning Q och deras kemi är styrkan och den röda tråden som gör att man vill ha mer. Har du inte läst denna serie så har du många timmar av spännande läsning framför dig.

Du kanske också vill läsa om:1 kommentar: