onsdag 4 oktober 2017

Flickan under jorden, Elly Griffiths

Titel: Flickan under jorden
Originaltitel: Three Crossing Places
Serie: Ruth Galloway #1
Författare: Elly Griffiths
Utgivningsår: 2009
Förlag: Storyside
Sidor/tid: 8 timmar 47 minuter
Genre: Engelsk kriminalroman
Språk: Svenska

Lyssnat på Storytel
Inläsare: Angela Kovacs


Handling:
I sumpmarken utanför King"s Lynn i Norfolk hittar polisen människoben. Man misstänker att det är kvarlevorna efter Lucy Downey, en flicka som kidnappades för tio år sedan, och kallar in arkeologen och benexperten Ruth Galloway. När Ruth undersöker benen visar det sig, till kriminalkommissarie Harry Nelsons besvikelse, att benen är mer än tusen år gamla.

Ända sedan Lucy kidnappades har Nelson fått mystiska brev som innehåller referenser till rituella offer. När ännu en flicka försvinner och Nelson får ett nytt brev ber han Ruth om hjälp med att tolka breven. Samtidigt som Nelson och Ruth närmar sig varandra visar det sig att Ruth svävar i livsfara för att hon hjälper polisen. Jakten på kidnapparen blir en kamp mot klockan för både den försvunna flickan och Ruth själv. (Bokus)


Mina tankar:
Det här är första boken i kriminalserien om Ruth Galloway. Ruth är arkeolog med en specialisering på ben, så hon får rycka in och hjälpa polisen när de hittar gamla ben. Historien blir lite som serien Bones om man skulle blanda den med Morden i Midsomer. En myspysdeckare i England där dåtid och nutid berättas parallellt.

Jag gillar takten i boken som är ganska lugn, men aldrig seg. Morden är naturligtvis inte så trevliga men det blir inte alltför groteskt. Ibland känns händelserna lite långsökta, men det hjälper till att skapa en distans och inte göra det för verkligt.

Huvudkaraktärerna är trevliga och lätta att fastna för och miljöerna är lätta att se framför sig. I stort gillar jag Griffiths berättarstil. 

En sak störde jag mig på och det är att det ofta upprepas att huvudpersonen är/känner sig tjock. Även om man vill berätta om en person som känner sig överviktig finns det andra sätt att beskriva den känslan, än just upprepningen av ordet tjock. Har för mig att det stod att hon vägde typ 79 kg, såvida hon inte är jättekort är det ju inget jätteövervikt. Irriterande i vilket fall.

Summering:
Mysdeckare med arkeologisk touch
Rekommenderas till:

Om man vill ha en lättsmält och ganska trevlig kriminalroman.
Betyg: 4/5

Går att köpa som e-bok på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

2 kommentarer:

  1. Har också lyssnat på den här och tyckte om den :) Lyssnade på några böcker i serien direkt efter varandra men sen tog det stopp och jag har haft en paus. Borde fortsätta någon gång!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är redan på tredje... Får se om jag orkar med några mer, eller behöver ta en paus.

      Radera