torsdag 18 april 2024

Mansfield Park, Jane Austen

Titel
: Mansfield Park
Serie: -
Författare: Jane Austen
Utgivningsår: 1814
Förlag: SAGA Egmont
Sidor/tid: 16 timmar 57 minuter
Genre: Klassiker
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Anna Thiam

Handling:
"Husets prakt förbluffade henne men skänkte ingen tröst. Rummen var alldeles för stora för att hon skulle våga röra sig fritt i dem; hon trodde att hon skulle ha sönder allt hon rörde vid och hon smög omkring i ständig fruktan för ett eller annat; ofta drog hon sig undan till sitt eget rum för att gråta; och den lilla flickan, om vilken det sades i salongen när hon hade lämnat den på kvällen att hon verkade så medveten om sin enastående goda tur som man kunde önska, avrundade varje dags sorger med att snyfta sig till sömns."

I ett försök att undslippa en framtid i fattigdomens onda klor skickas den tioåriga flickan Fanny Price i väg för att bo med sin förmögna morbror Sir Thomas, moster Lady Bertram och deras fyra barn på godset Mansfield Park. Omgivningen, inte minst fosterfamiljen själv, påtalar ständigt Fannys lägre börd och behandlar henne därefter, alla utom ett av barnen, hennes kusin Edmund. En stark vänskap växer fram mellan de två, ett beständigt band som över tid ska utvecklas till något mer.

Det galanta syskonparet Henry och Mary Crawford besöker Mansfield Park. Ett skådespel sätts upp för underhållningens skull och charader ska komma att utspela sig på mer än ett sätt. Med dolda och oärliga motiv förför den världsvana Henry den ännu unga, osäkra Fanny. Ska hon välja berusningens Henry eller trygghetens Edmund?

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Jag måste erkänna att jag tycker den här boken är lite tradig. Jag har läst ca en fjärdedel av den förut men lade då ner den. Nu har jag sett filmen och har en förförståelse för handlingen och började om från början, men det var inte lättare att komma igenom den ändå. 

Jane Austens böcker påminner ju om varandra i och med långa konversationer där privilegierade karaktärer uttrycker sina åsikter. Det tycker jag blir lite segt att läsa. Men i den här boken är det handlingen som jag tycker är lite svår också. Fanny Price får bo hos sina förmögna släktingar och hon blir hela tiden negligerad och överkörd, vilket jag inte gillar. Hon verkar vara en förståndig och behaglig ung flicka men ingen lyssnar någonsin på hennes tankar eller vad hon tycker och önskar.

Andra halvan av boken går lite lättare att ta sig igenom då det inte bara är långa konversationer utan faktiskt händer lite grann. Jag är glad att ha läst den, men det är nog ingen bok jag läser igen.

Du kanske också vill läsa om:

Bronte Charlotte Jane Eyre

Bronte Emily, Svindlande höjder

Austen Jane, Stolthet och Fördom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar