tisdag 23 april 2024

Tisdagstrion V.17 - Böcker som jag tror/vet skulle tåla en omläsning

 

Ugglan & Bokens Tisdagstrio har idag temat: Böcker som jag tror/vet skulle tåla en omläsning

En inte helt omöjlig fråga och det svåra blir helt enkelt att begränsa sig. Så för att tajta till ramarna lite gick jag in på listan av böcker jag läste 2020 och plockade ut 3 (4 faktiskt 🙄) böcker därifrån som jag tror mig veta skulle tåla en omläsning.

Bergens stjärnor, Jojo Moyes 
Den här boken minns jag att den överraskade mig. Jag blev helt uppslukad och jag kände att det var väldigt gripande och spännande att läsa om dessa starka kvinnor som jobbade som ridande bibliotekarier ute i obygden. 

En hisnande, känslostark berättelse om fem enastående kvinnor och deras resa i Kentuckys bergstrakter.1937. Alice Wright lever ett stillsamt och instängt liv med sina föräldrar i England. Ett frieri från den stilige amerikanen Bennett Van Cleve ger henne hopp om luft under vingarna. Med honom vid sin sida, i exotiska Kentucky, hoppas hon att världen ska öppna sig för henne. Men snart inser Alice att hon är mer instängd än någonsin. 

Bennett verkar mer intresserad av att träffa sina vänner (utan Alice), och den strängt religiöse svärfadern, ägare till den lokala kolgruvan, anser att en kvinnas plats är i hemmet. Så när staden efterlyser frivilliga kvinnor till att bli ridande bibliotekarier som en del av Eleanor Roosevelts nya satsning på utbildning, anmäler sig Alice entusiastiskt. Kvinnornas ledare, som snart blir Alices främsta allierade, är Margery, den smarta, självständiga dottern till en ökänd brottsling, en kvinna som aldrig bett om en mans tillåtelse för någonting. 

För familjeflickan Alice är Margery mer uppfriskande och modig än någon annan hon mött, och hon anförtror sig allt mer åt henne allteftersom äktenskapet med Bennett krackelerar. Kentuckys Ridande Bibliotekarier blir snart kända vida omkring, och deras arbete är minst sagt strapatsrikt. De tampas med beväpnade hembrännare och giftormar, snöiga bergssluttningar och översvämningar. Värst är ändå de män som inte ser med blida ögon på friheten som uppdraget medför. Och vissa män är beredda att gå hur långt som helst för att stoppa dem. Bergens stjärnor är ett klassiskt drama om kvinnlig vänskap, äkta kärlek och passion. Den bygger på verkliga händelser i 1930-talets Kentucky.

De sju morden på Evelyn Hardcastle, Stuart Turton
Helt plötsligt sågs denna boken överallt och jag blev nyfiken på den. Trodde dock inte att jag skulle tycka lika bra om den som alla andra, då jag tenderar att inte göra det. Men jag fastnade i den här galna historien om ett brott som skall lösas och en person som får återuppleva dagen tills brottet är löst. Kanske är det dags för en omläsning.

På det ensligt belägna lantgodset Blackheath har tiden hakat upp sig. Gång på gång upprepas här en och samma dag dagen då släkten Hardcastle med vänner samlas till maskeradbal och då någon mördar dottern Evelyn, nyss hemkommen efter nitton år i Frankrike.

Kväll efter kväll går hon samma öde till mötes och varje gång kommer Aiden Bishop för sent för att rädda henne. Det enda sättet att bryta cirkeln är att besvara den gäckande frågan: Vem mördade Evelyn Hardcastle?

Problemet är att varje gång dagen börjar om på nytt vaknar Aiden upp i en ny kropp, som någon av dem som var på plats under mordkvällen. Han har bara ytterst vaga begrepp om vem han själv är men en sak blir snart mycket tydlig: någon är fast besluten att hålla honom kvar på Blackheath för evigt.

The Simple Wild, K.A Tucker 
Den här boken blev jag nockad av, minns jag. En perfekt liten kärlekshistoria som målade upp bilder av miljöerna i skallen på mig som blev så levande att de fortfarande sitter kvar. Helt i min stil.

Calla Fletcher was two when her mother moved them both from the Alaskan wild to Toronto, leaving their extreme, rural lifestyle - and Calla's father - behind.

But when Calla receives a call from her father with unexpected news, she makes the long trip back to the remote town where she was born.

There, she meets Jonah: a quiet, brooding, proud Alaskan pilot who is convinced that before long, he will be flying a pampered city girl back to where she belongs. And whilst he is probably right, Calla is determined to prove him wrong.

As time passes, Calla forms an undeniable bond with the burly pilot. But Calla is not in Alaska to stay, and Jonah will never leave.

It would be foolish of her to kindle a romance, to take the same path her parents tried - and failed at - years ago.

It's a simple truth that turns out not to be so simple after all...

Institutet, Stephen King 
Stephen King och jag har inget enkelt förhållande. Jag föraktar en del av det han har skrivit som jag har läst, men jag fortsätter att läsa för jag vill att han skall ha skrivit något mer som var så bra som jag tyckte denna boken var. Jag älskade den. 

Luke Ellis har alltid vetat att han är speciell. Det är inte bara hans extrema begåvning, det är också den märkliga påverkan han har på sin omgivning varje gång han blir riktigt upprörd. Ett glas som spricker i tusen bitar utan att någon rört det, en tallrik som faller ner och krossas mot golvet. Det Luke inte vet är att någon haft ögonen på honom och hans svårförklarliga talang länge. En natt blir han kidnappad och flugen till en plats belägen djupt inne i skogarna i Maine: Institutet. Där utnyttjas tillfångatagna barn med ovanliga förmågor som brickor i ett farligt globalt spel. ”Institutet” har känslan av en klassisk King, och anspelar samtidigt på dagens nyhetsrubriker och våra ännu mörkare rädslor inför framtiden.

20 kommentarer:

 1. Har bara läst Bergens stjärnor. Riktigt bra bok! Tack fr tips om de andra böckerna.

  SvaraRadera
 2. Stuart Turton har jag läst men kan tänka mig att läsa om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nyfiken på hur jag skulle uppleva den när jag vet tvisten.

   Radera
 3. Intressanta tips. Gillar Jojo M rent generellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har skrivit en hel del bra böcker.

   Radera
 4. Turtons bok har jag läst men vill inte läsa om den. Har läst några andra böcker av Jojo Moyes som jag gillar jättemycket.

  SvaraRadera
 5. De sju morden på Evelyn Hardcastle gillade jag, mycket 🙂 Institutet ska bli mini-serie, om jag har förstått det rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det visste jag inte. Den serien vill jag se!!!

   Radera
 6. De här böckerna har jag inte läst första gången, men De sju morden finns i min läslista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du något bra att se fram emot.

   Radera
 7. De två första vill jag verkligen läsa.

  SvaraRadera
 8. Institutet ser spännande ut!
  Maria Bokologen

  SvaraRadera
 9. Har inte läst någon av dessa. Tack för tips!

  SvaraRadera
 10. Stuart Turtons bok är verkligen speciell!

  SvaraRadera
 11. har inte läst någon av dina. men Alaska är ju en spännande miljö

  SvaraRadera
 12. De sju morden på Evelyn Hardcastle skulle jag också kunna läsa en gång till :)

  SvaraRadera
 13. Bergens stjärnor vill jag läsa!

  SvaraRadera