tisdag 2 april 2024

Tisdagstrion v.14 - Blommor

Denna veckan har Ugglan & Boken nog fått lite vårkänslor då dagens tema på tisdagstrion är: Blommor (specifik sort eller bara "blomma") i titel, författarnamn eller på omslag

Våren var absolut här igår, det var behagligt varmt och jag plockade de första vitsipporna. Men vintern har inte riktigt släppt sitt grepp här än, idag skall det komma en massa snö.

Tillbaks till böckerna, jag kör på blommor på omslaget då det känns enklast.


Coyote, Gabrielle Filteau-Chiba
En vacker bok med mycket blommor på är denna boken. En bok som jag faktiskt inte gillade särskilt mycket, men som borde ha passat mig.

Jag blundar och tar ett djupt andetag. Återkallar bilden av mitt lilla bo som jag tvingades fly ifrån, husvagnen där jag hade det så bra, tvättlinan som svajar i vinden, lönnlövens doft av rost, mitt eget förlorade paradis. Sen minns jag också stövelspåren och leran på min dörrmatta. Och coyotefällen som jag kanske inte borde ha behållit.  

Raphaëlle är viltvårdare. Hon lever ensam med sin hund i en husvagn i hjärtat av Québecs djupaste skogar. Hennes närmaste grannar är vilda djur, björnar, lodjur och coyotes. Hon är precis där hon vill vara, men uppdraget att skydda de hotade djuren börjar kännas omöjligt. Tjuvjägarna är många, deras metoder grymma. 

En morgon upptäcker Raphaëlle färska spår efter en björnhona utanför husvagnen. Några dagar senare försvinner hennes hund. Hon hittar tiken svårt skadad, fångad i en tjuvjägares snara. Utom sig av raseri lämnar hon ett varnande meddelande till tjuvjägaren. När hon hittar fotspår framför sin dörr och skinnet från en nyss flådd coyote på sin säng, förstår hon budskapet: nu är det hon som är tjuvjägarens byte. Men Raphaëlle är inte lättskrämd. Med hjälp av sin gamle vän Lionel och den egensinniga Anouk planerar hon en hänsynslös hämnd. 

Och i skuggan av våldet spirar en oväntad, sensuell kärlekshistoria.

Sucka mitt hjärta men brist dock ej, Mark Levengood
Här har vi fler blommor på omslaget i en av Marks Levengoods böcker. Ibland är det mysigt att lyssna på honom när han läser upp någon av sina böcker. De är melankoliska, tragiska men ändå hoppfulla och humoristiska. Jag gillar hans anekdotböcker.

Sucka mitt hjärta men brist dock ej är ett urval av Mark Levengoods texter. I många år har Mark tillhört de populäraste radiorösterna i P1:s ”Tankar för dagen”, likaså har han varit en efterfrågad krönikör i dags- och veckopress. I denna volym finner läsaren texter som tål att återvändas till, ofta och gärna.

Naturligtvis möter vi hela Marks myllrande släkt, de ogifta fastrarna med sina fromma suckar, mormodern på sängkanten som rasslar med sin gallstensburk i takt med radiopsalmen, det muttrande hembiträdet och den evigt frånvarande mamman på sina evighetslånga semestrar, där hon skickar vykort till barnen och skriver: ”Här är underbart. Jag saknar ingen av er!”

I Sucka mitt hjärta men brist dock ej insveper Mark läsaren i ett universum där det mjuka blandas med det vassa, det rubbade med det kloka och det vardagliga med det extraordinära.

Stark genom klimakteriet, Monika Björn
Japp, jag är i den åldern då jag börjar fundera på om jag har eller skall börja hamna i den här perioden av en kvinnas liv. Boken var som en översikt på vad som händer och vad man kan tänka på. En del blommor på det här omslaget också.

Menopausen är starten på något nytt. Den är födelsen av den mer mogna versionen av dig. Hon som har levt. Hon som har upplevt.

Alltför många kvinnor söker vård för sömnsvårigheter, hjärndimma och oförklarliga humörsvängningar utan att någon kommer på tanken att koppla ihop det med klimakteriet. Ett första steg till att ta sig igenom klimakteriet med hälsan och personligheten intakt är kunskap, så att du själv vet när du är där. Att du förstår vad som sker i kroppen och varför.

När träningsexperten Monika Björn insåg att hon var i klimakteriet bestämde hon sig för att ta reda på allt hon kunde och att dela med sig av sin kunskap. Stark genom klimakteriet är en bok för dig som vill ta makten över din hälsa. Du får praktiska tips och råd om hur du kan lindra klimakteriebesvär med hjälp av bland annat fysisk aktivitet och träning, övningar som du kan göra både hemma och på gymmet. Det är en positiv bok som visar att det finns mycket du själv kan göra för att må bättre under en utmanande tid i livet.

Det här är en bok för dig som befinner dig i klimakteriet eller är på väg dit. Men det är också en bok för alla som lever nära en kvinna mitt i livet.

11 kommentarer:

 1. Mark Levengods omslag har verkligen fina blommor. De liknar mandelblom lite, tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Tre böcker som jag inte har läst och jag kände nog inte till dem innan.

  SvaraRadera
 3. Coyote köpte jag på bokrean och Levengoods bok har jag läst. Borde ta att läsa någon bok om klimakteriet...

  SvaraRadera
 4. Jag tycker också om Mark Levengood.

  SvaraRadera
 5. Vi var i fjällen i påsk så det var full vinter. Här börjar snön vara borta men den isande nordanvinden påpekar att det är långt till våren än.

  SvaraRadera
 6. Så snyggt omslag på Coyote! Har läst Levengood men tillhör inte fanklubben.

  SvaraRadera
 7. Superfina böcker. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
 8. Coyote låter ju väldigt spännande!

  SvaraRadera
 9. Coyote är så fin men så läste jag att den inte var så bra.

  SvaraRadera
 10. Jag brukar tycka om Mark Levengoods texter men hade inte koll på boken

  SvaraRadera