måndag 22 april 2024

The girl with the lower back tattoo: saker du inte vet om mig, Amy Schumer

Titel
: The girl with the lower back tattoo: saker du inte vet om mig
Serie: -
Författare: Amy Schumer
Utgivningsår: 2016
Förlag: Bonnier Audio
Sidor/tid: 11 timmar 9 minuter
Genre: Bigrafi
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Josephine Bornebusch

Handling:
Amy Schumer, född 1981 i New York, slog igenom 2015 och är idag den hetaste komikern i USA. Nu kommer hon också med en mångskiftande samling självbiografiska essäer. Ur sitt förflutna fiskar hon upp historier om allt som skapat henne till den hon är – en kvinna som vågar blottlägga både kropp och själ för att stå upp för det hon tror på, och som får oss alla att skratta. Och hon vill inte enbart roa eller provocera, här finns också det mörka: föräldrarnas sviktande ekonomi under hennes barndom, faderns snabba insjuknande i ms, den hårda kritik och rena dödshot hon fått utstå på vägen mot berömmelse, förhållandet med en våldsbenägen man som hon för sent kunde släppa taget om … Under en visning i Louisiana av filmen Trainwreck sköts två unga kvinnor till döds i biografen och flera skadades. Det chockade Amy som sedan dess arbetar för hårdare vapenlagar. Boken är dedicerad till de två kvinnorna.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Om man i boken bortser från alla sexhistorier så blir det förvisso inte så mycket kvar, men det är den biten som blir kvar som jag tycker är intressant. Det är hennes uppväxt och hennes relationer till sin familj, om hur hon kämpat sig fram till den hon är idag, det är det som fångar mig. Jag är fullständigt ointresserad av hur hon har sex och med vilka, precis som i vilken annan bok eller tv-serie som helst. Det är det emellan som fångar mig. Hur hon blev berörd av skjutningen på en bio när hennes film visades. Hur hennes syn på sin mamma förändrades. Hennes snattartid i ungdomen och så vidare.

Jag vet ju att biografier generellt inte är för mig för jag vill inte veta om människors liv. Fiktion är min grej, men denna gick iallafall att komma igenom.

Du kanske också vill läsa om:

Expeditionen. Min kärlekshistoria, Bea Uusma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar