lördag 18 november 2023

Skulden man bär, Hjort Rosenfeldt

Titel
: Skulden man bär
Serie: Sebastian Bergman #8
Författare: Hans Rosenfeldt, Michael Hjorth
Utgivningsår: 2023
Förlag: Norstedts
Sidor/tid: 14 timmar 26 minuter
Genre: Deckare, Kriminalroman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Niklas Falk

Handling:
Riksmord befinner sig i djup kris sedan en av kollegerna har avslöjats som seriemördare. Vanja Lithner kämpar för att rädda sin avdelning, när en kvinna i sextioårsåldern hittas mördad på en grisfarm utanför ­Västerås. Tecken tyder på att dådet är utfört med en speciell person i åtanke: kriminalpsykolog Sebastian Bergman.

Sebastian har under åren hjälpt Riksmord att lösa åtskilliga fall, men efter den senaste tidens händelser är han persona non grata. Blir hans återkomst Riksmords räddning eller fall?

Samtidigt hittas Tim Cunningham, en tidigare klient till Sebastian, död. Tim förlorade också ett barn i tsunamin 2004, men det visar sig ­finnas många frågetecken runt familjen Cunningham och den där julen för snart tjugo år sedan. Frågetecken som kanske Tims dotter Cathy kan räta ut.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Så det var så här det hela skulle sluta. För att spoila slutet en aning så var det väldigt abrupt och lämnade en ocean av frågor efter sig. Men detta är sista boken så nu är det ingen mer Sebastian, Vanja, Ursula, Torkel, Billy och Riksmord. Tråkigt men sant.

Den här serien har jag följt sedan första boken kom ut och jag har uppskattat att läsa om skitstöveln Sebastian Bergman. Även om alla böcker är överfulla av dramatik och otroliga händelser, så känns det här nästan lite väl överdriven. Återigen står Bergman i fokus i en utredning och det känns bekant. Dessutom flörtas det lite med gamla böcker, förmodligen för att knyta ihop säcken.

Boken upplever jag ovanligt full av fördomar och en del faktafel vilket stör mig i min läsning. Det finns också en del kritiska hintar om dagens samhälle, dessa gör att boken känns dagsaktuell och färsk som att Sebastian och hans gäng faktiskt finns och lever sin liv i Sverige idag. 

Boken är ok och dramatisk som alltid, men jag känner mig lite besviken när det är över. Kanske är det för att jag trodde på mer svar eller bara för att den här resan är över. Den har ju ändå pågått i ca 13 år så det är klart det blir tomt. Kanske dags för en omläsning?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar