lördag 13 april 2024

Fem tips på böcker om: Mest minnesvärda Fantasyn


Fem tips på minnesvärda fantasyböcker har jag förberett för idag. Även om fantasy ibland kan vara lite tungläst eller kännas väldigt långa kan det vara spännande att se en hel värld byggas upp och följa spännande karaktärer i den världen. Idag blir det tips på fem sådana, de är tjocka och inte så snabblästa, men väl värda att ta sig igenom enligt mig. 


The Lies of Locke Lamora, Scott Lynch
Det tog ett tag att komma in i den här, det är tidshopp och världsbygge som tog ett tag att ta till sig och få ihop. Men när jag väl kom in i boken var den spännande och lite smårolig. Det som sticker ut är vänskapen mellan Locke och Jean och deras upptåg. De har emellanåt ett väldigt kreativt språkbruk och är experter på att lura folk.

An orphan's life is harsh--and often short--in the mysterious island city of Camorr. But young Locke Lamora dodges death and slavery, becoming a thief under the tutelage of a gifted con artist. As leader of the band of light-fingered brothers known as the Gentleman Bastards, Locke is soon infamous, fooling even the underworld's most feared ruler. But in the shadows lurks someone still more ambitious and deadly. Faced with a bloody coup that threatens to destroy everyone and everything that holds meaning in his mercenary life, Locke vows to beat the enemy at his own brutal game--or die trying.

Assassin's apprentice, Robin Hobb
Det var ett bra tag sedan jag läste om Fitz. Den hanldar om hans liv och hur han får växa upp som oäkting där han egentligen inte är välkommen. Eftersom det var så länge sedan jag läste denna trilogi är detaljerna lite luddiga, men jag gillade verkligen att vara i denna världen. Då kan man ju tycka att det är väldigt konstigt att jag inte fortsatt att läsa Hobbs böcker. Det bör det bli ändring på så småningom.

Young Fitz is the bastard son of the noble Prince Chivalry, raised in the shadow of the royal court by his father's gruff stableman. He is treated like an outcast by all the royalty except the devious King Shrewd, who has him sectetly tutored in the arts of the assassin. For in Fitz's blood runs the magic Skill--and the darker knowledge of a child raised with the stable hounds and rejected by his family. As barbarous raiders ravage the coasts, Fitz is growing to manhood. Soon he will face his first dangerous, soul-shattering mission. And though some regard him as a threat to the throne, he may just be the key to the survival of the kingdom.

Mistborn, Brandon Sanderson
Mistborn har jag relativt nyligen läst om och har till slut även läst den sista boken i trilogin fast den inte översatts till svenska. Första boken är helt klart den jag gillar bäst då den handlar mest om Vin, den fattiga och ensamma flicka som försöker överleva i en hård värld. Hur hon träffar Kelsier och hans gäng och eventuellt kan känna sig lite säker för en gångs skull.

I tusen år har aska fallit från himlen, inga blommor har blommat och täta dimmor har gjort nattens mörker fruktat. Det är en värld av lidande där den evige och odödlige Överstehärskaren styr genom ett antal aristokratiska familjer. Vanligt folk är dömda att leva i underkastelse och arbeta som slavar.
Men mitt i all hopplöshet dyker Kelsier upp, en överlevare från de hålor dit Överstehärskaren skickar dem som han dömt till döden. Kelsier har allomantiska förmågor - en rad magiska styrkor som nästan bara aristokratin besitter - och en plan om hämnd och frigörelse.
Samtidigt stryker Vin, en ung tjej som är medlem i ett tjuvgäng, runt på gatorna i huvudstaden. Även hon är allomantiker - men vet inte själv om det förrän Kelsier drar in henne i sina planer.
För att Kelsier och Vin ska lyckas störta Sista riket är det mycket som måste gå i lås. Inte minst måste Vin lära sig att bemästra sina allomantiska krafter...

Odinsbarn, Siri Pettersen
Jag slukade Odinsbarn när jag fick tag på den. Världen var fascinerade och jag gillade Hirka som var lite utstött. Det var ett tag sedan jag läste boken och kan mycket väl tänka mig att läsa om den. Även om jag tyckte resten av trilogin var bra, tog den vändningar som inte riktigt var vad jag hoppats på.

Tänk dig att du saknar något som alla andra har. Något som visar att du hör hemma i den här världen. Något som är så viktigt, att utan det är du ingenting. En pest. En myt. En människa.

Hirka är femton vintrar gammal när hon får veta att hon är ett odinsbarn - ett svanslöst odjur från en annan värld som sprider röta omkring sig. Hela hennes tillvaro ställs på ända. Hon är föraktad, fruktad och jagad, och någon vill döda henne för att hennes identitet ska förbli en hemlighet. Men det finns värre saker än odinsbarn, och Hirka är inte den enda varelsen som har tagit sig igenom världarna ...

Sagan om Ringen eller Ringens brödraskap, J.R.R Tolkien
Kan man ha ett sådant här tema utan att nämna Sagan om ringen? Trots att boken är tjock och detaljerna och världsbygget massivt har den så mycket underbara karaktärer och otroliga äventyr att har man bara tålamod med den så blir man rikligt belönad.

"En ring att styra dem, en ring att se dem,
en ring att fånga dem och till mörkret ge dem,
i Mordor, i skuggornas land"

Hobbiten Frodo har fått ta över den magiska ring hans farbror Bilbo en gång vann av Gollum. Gandalf grå inser att det är den stora ring som en gång smiddes av den onde Sauron och som styr alla andra maktens ringar. Tillsammans med följeslagarna Sam, Merry och Pippin ger sig Frodo ut på en lång färd för att förgöra ringen i Eldsberget i Mordor. Annars kan ondskan snart komma att härska över Midgård.

Vid Alvkonungen Elronds stora råd i Riftedal bestäms att Frodo till sin hjälp ska få följeslagare från Midgårds alla goda folkslag. I ringens brödraskap ingår människorna Aragorn och Boromir, alven Legolas, dvärgen Gimli och trollkarlen Gandalf.

På sin väg över höga berg och genom djupa grottor stöter de på en balrog, orker och de hemska nazgûlerna ringryttarna. Men de får hjälp av alverna i skogsriket Lothlórien och deras drottning Galadriel.

Ringens brödraskap är första delen av Ringarnas herre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar