torsdag 14 januari 2016

Pride and Prejudice, Jane Austen

Lyssnat på Storytel

Titel: Pride and Prejudice
Originaltitel: Pride and Prejudice
Författare: Jane Austen
Utgivningsår: 1813
Förlag: Blackstone Audiobook
Sidor: ?
Genre: Klassiker, historisk roman
Språk: Engelska

Handling i korthet:
Behövs det förklaras?
Elisabeth Bennet och mr Darcys invecklade väg mot kärleken, med mycket stolthet och fördomar i vägen.

Mina tankar:
Jag kände väl till grundhandlingen i den här boken, då jag har sett filmerna många gånger. Men jag har aldrig läst någon av Jane Austen böcker och när jag ändå skulle ge mig på den här, så kunde jag lika gärna ta till mig den på originalspråket, för att få den rätta känslan. Språket var lite mer avancerat än vad jag brukar läsa, men det var inga större problem.

Som vanligt var boken mycket bättre än filmen, trots att filmen är bra. Karaktärernas drag och egenheter beskrivs på ett fantastiskt målande sätt. Elisabeths moder är ett bra exempel på det. En hysterisk kvinna som gör allt för att få sina döttrar bortgifta och har ingen som helst fingertoppskänsla för hur hon skall uppföra sig i detta strama samhälle, utan gör sig konstant till åtlöje.

Jag blev lite chockad över hur bra jag tyckte boken var och att jag i stort sett bara släppte den för att sova. Elisabeths och mr. Darcys kemi är helt fantastisk från början till slut och det är precis så en bra kärlekshistoria skall utvecklas. Med återhållsamhet och missförstånd och inte alltför lättvindligt. Många har försökt, men få lyckas lika bra som Austen att få till den rätta kompositionen.

Det är också med en fantastisk humor som boken är skriven och jag älskar de högtravande samtalen, när man säger en sak men menar något annat. Det är konstform att få en förolämpning att låta som något positivt. Ironin förvånar mig också, trodde i min enfaldhet att det var ett "nyare" påfund.

Allas förskräckelse när Lydia rymmer med mr Wickham och bor ihop med honom utan att vara gift, får mig att reflektera över hur karaktärerna hade reagerat om de blev satta i dagens Sverige, där giftemål är ganska ovanligt och att byta partner inte är så konstigt. Men det är en romantisk miljö de är satta i och även om det säkert var många svårigheter under den tiden, gör Jane Austen den väldigt lockande, med hedervärda män och ärbara kvinnor.

Omläsning 191107: Jag är inte riktigt lika himlastormande förälskad denna gången jag läste. Storyn är bra men klasskillnader och könsskillnader gör mig förbannad och jag har svårare att se det komiska i att någon inte fattar ett nej, för att bara ta ett exempel. Men betyget blir ändå 4/5 denna gång.

Rekommenderas till:
Obotliga romantiker...

Betyg: 5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

2 kommentarer:

  1. ska läsa den snart, tycker den verkar jätte bra. romantik är ju alltid bra. kram på dig <33

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var bättre än vad jag trodde! Trevlig läsning.

      Radera