torsdag 7 januari 2021

Bästa böckerna 2020

Ett helt år har gått sedan senaste listan och vilket konstigt år därtill. Då är det nästan skönt att göra som man brukar göra, tex. en lista på de bästa böckerna jag läst under 2020. Det här året känns det som jag läst en hel del böcker jag inte gillat. Då är det skönt att se att jag faktiskt läst flera som varit riktigt bra och som fastnat hos mig.
 

The Hand on the wall, Maureen Johnson 
En perfekt avslutning på en spännande ungdomstriologi om både historiska brott och nutida. Dessutom utspelar det sig på en internatskola långt ute i vildmarken.

Skugga av Svek 1, Diana Gabaldon 
De flesta böckerna i serien om Claire och Jamie Fraser är riktigt bra, men de kan vara lite sega emellanåt och överfyllda av detaljer. Den här boken slukade jag i somras, andra halvan, Skugga av Svek 2, var tyvärr inte lika bra.

Bergens stjärnor, Jojo Moyes 
Den här boken överraskade mig. Inte trodde jag att jag skulle älska den så mycket som jag gjorde. Men det var väldigt gripande och spännande att läsa om dessa starka kvinnor som jobbade som ridande bibliotekarier ute i obygden. 

De sju morden på Evelyn Hardcastle, Stuart Turton
Helt plötsligt sågs denna boken överallt och jag blev nyfiken på den. Trodde dock inte att jag skulle tycka lika bra om den som alla andra, då jag tenderar att inte göra det. Men jag fastnade i den här galna historien om ett brott som skall lösas och en person som får återuppleva dagen tills brottet är löst. Brilliant utförd pusseldeckare.

The Simple Wild, K.A Tucker 
Den här boken blev jag också lite nockad av. Var beredd på en ytlig kärlekshistoria fick lite mer än så. Även här är det en tjej som åker ut i obygden ända ut till Alaska för att lära känna sin pappa som är döende. Blev tagen av miljöerna och karaktärernas liv. Helt i min stil.

Imperiets arvingar - Bortförda, Oskar Källner & Karl Johnsson 
Kul och snygg science fiction för barn. Var inte heller här beredd på att fastna så mycket för den. Spännande med bilder som ger en extra dimension till historien.

Himmel över Alaska, Kristin Hannah. 
Efter the Simple Wild av K.A. Tucker var jag sugen på att läsa mer om Alaska, vilket genererade i läsningen av denna. Även här handlar det om kvinnor i vildmarken, vilket tydligen har varit ett lyckat koncept det här året. Jag blev tagen av gripande livsöden och fantastisk natur.

Institutet, Stephen King 
Har förut läst en bok av Stephen King, vilket inte var någon höjdare. Så när denna hamnade på min utmaningslista för 2020 drog jag mig in i det längsta för att läsa den. Jag hade inte höga tankar om den och den är ju hur lång som helst. Som tur var är den hur spännande och gripande som helt. Jag älskade den. Varför ser jag den inte överallt? Varför är det inte fler som läser den?

Där kräftorna sjunger, Delia Owens 
En bok som skulle läsas inför en bokcirkel jag är med i. Jag hade sett den hyllas överallt, vilket som vanligt gjorde mig skeptisk. Men detta året har ju många av favoritböckerna handlat om starka, självständiga kvinnor som levt i krävande miljö med fantastiska naturupplevelser. Så även denna och den blev snabbt en av årets favoriter. 

2 kommentarer:

  1. De sju morden på Evelyn Hardcastle kommer vara med på min lista också :)

    SvaraRadera