tisdag 5 januari 2021

Tisdagstrion - Böcker jag ser fram emot att läsa

 2021s första tisdagstrio, från Ugglan och boken, handlar om böcker som man ser fram emot att läsa. Så här års brukar jag vara taggad på en del böcker. Dels för så många kommer ut med listor över de bästa böckerna de läst förra året och dels för att jag själv ofta har utmaningar som jag vill genomföra.


Den här författaren, Matt Haig, har jag sett en del och tänkt att jag måste läsa något av. Nu skall det bli av. Midnattsbiblioteket får bli första boken i år. Jag har höga förhoppningar om att den skall vara bra.

Någonstans mellan liv och död finns ett bibliotek

När Nora Seed hamnar i Midnattsbiblioteket får hon en ny chans att göra om saker i sitt liv. Ett liv som hittills varit fyllt av besvikelser. Det känns som om Nora har svikit alla i sin närhet, inklusive sig själv. Men nu ska det bli ändring på det. Böckerna i Midnattsbiblioteket får Nora att leva om sitt liv. Med lite hjälp från en gammal vän kan hon ta bort alla händelser hon ångrat i jakten på sitt perfekta liv. Men det blir inte alltid som hon drömt om utan hennes val försätter henne, och själva Midnattsbiblioteket, i fara.

Innan tiden rinner ut för Nora måste hon hitta svaret på frågan: Vilket är det bästa sättet att få ett lyckligt liv?

Min mörka Vanessa av Kate Elizabeth Russel, har jag också sett lite överallt. Den verkar handla om ett ämne som jag egentligen inte brukar uppskatta, men det sägs att den tar upp det på ett bra sätt. Så det är med skräckblandad förväntan jag kommer ge mig på denna.

”När Strane och jag träffades var jag femton och han fyrtiotvå.”

Vanessa är en kvinna i trettioårsåldern som lever ett lagom framgångsrikt liv. En dag läser hon i tidningen om en lärare som har förgripit sig på sina elever. En av flickorna har trätt fram och berättat om sina upplevelser. Artikeln leder till fler reportage om läraren Jacob Strane och tidningarna antyder att det finns många fler unga kvinnor som har utsatts. Vanessa följer bevakningen med hjärtat i halsgropen. Hon stalkar den unga kvinna som satte igång drevet mot läraren, följer hennes rörelser på sociala medier. Samtidigt får Vanessa sms från Jacob som undrar hur hon mår.

"Min mörka Vanessa" är en svart och djupt berörande roman som skildrar hur Vanessa i vuxen ålder tvingas minnas sin skoltid och relationen med sin lärare Jacob Strane. Det är en mörk och plågsam läsning, omöjlig att värja sig för.

Ju mer jag tänker på denna boken, desto mer taggad blir jag. Jag vet alldeles för lite om livet i norra Sverige och om renskötare i synnerhet. Det skall bli både spännande och intressant att läsa Stöld av Ann-Helén Laestadius. Förhoppningsvis har jag möjlighet att ge mig på den så fort den kommer ut på Storytel i slutet av Januari.

Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat.

"Stöld" är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation.

27 kommentarer:

 1. Midnattsbiblioteket ska jag läsa nu i januari :) Stöld vill jag läsa.

  SvaraRadera
 2. Midnattsbiblioteket läste jag rätt så nyligen. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 3. Vill läsa alla dina tre! Midnattsbiblioteket väntar i att-läsa-högen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt. Skall bli spännande att se vad du tyckte om den.

   Radera
 4. Matt Haigs bok är jag väldigt nyfiken på. Har läst en annan som var väldigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite nyfiken på hans andra böcker.

   Radera
 5. Midnattsbiblioteket blir jag nyfiken på. Tack för tips!

  SvaraRadera
 6. Stöld blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 7. Midnattsbiblioteket vill jag också läsa.

  SvaraRadera
 8. Svar
  1. Ja, får nog pröva fler böcker av honom.

   Radera
 9. De två översta är även jag sugen på att läsa.

  SvaraRadera
 10. Midnattsbiblioteket och Min mörka Vanessa vill jag också läsa.

  SvaraRadera
 11. Haig har jag både på läslistan och som bevakning på Adlibris. Min mörka Vaness har jag läst och funnit tänkvärd. Stöld var en hlt ny bok för mig och den vill jag absolut läsa

  SvaraRadera
 12. Stöld lät annorlunda och intressant! Tack för tips!

  SvaraRadera