torsdag 21 mars 2024

Expeditionen. Min kärlekshistoria, Bea Uusma

Titel
: Expeditionen. Min kärlekshistoria
Serie: -
Författare: Bea Uusma
Utgivningsår: 2013
Förlag: NORSTEDTS
Sidor/tid: 313 sidor
Genre: Fackbok, Biografi, Historia
Språk: Svenska


Handling:
Vinnare av Augustpriset 2013 i kategorin fackböcker!

Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen. En djärv idé, chanslös från start. Snart befinner sig tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm.

I trettiotre år undrar en kvinna vart hennes fästman tog vägen. År 1930 hittas männen på en öde glaciärö i ishavet. Deras infrusna dagbok meddelar: nödlandning på isen efter tre dagar i luften. I månader drar de sina flera hundra kilo tunga slädar och försöker ta sig tillbaka till fast mark. På Vitön upphör plötsligt alla anteckningar.

I över hundra år har läkare, polarhistoriker, författare och journalister försökt lösa gåtan vad som hände på Vitön. Varför dog expeditionsmedlemmarna innan de ens packat upp slädarna, med varma kläder ouppackade, med matkonserver oöppnade, med tre fungerande gevär och lådvis av ammunition?

I Expeditionen. Min kärlekshistoria letar författaren och läkaren Bea Uusma efter sanningen om expeditionens öde. Hon gräver i arkiv och i polartrakternas permafrusna jordlager. Hon reser i Arktis och till Nordpolen. Hon träffar efterlevande, rättsläkare, osteologer, kriminaltekniker och brottsplatsutredare och söker svar i laboratorieprov, packlistor och i det enda som finns kvar av Andrée själv några nagelfragment som fastnat längst in i hans handskar.

Resultatet är inte enbart en bok som kullkastar gamla teorier och ger nya svar på vad som egentligen hände. Berättelsen om världens mest misslyckade polarexpedition rymmer även en konsertpianist vars händer inte kan sluta skaka och en spådam i en cykelkällare i Bredäng. Men det är också en historia om Bea själv. Varför blir en ovanligt bekväm person som hatar att frysa besatt av en hundra år gammal polarexpedition och ägnar sitt liv åt att följa i dess igensnöade fotspår? Ständigt på rätt plats, men i fel tid.

Expeditionen. Min kärlekshistoria ges samtidigt ut i två utföranden: en textbok i mjukband och en påkostad illustrerad utgåva med foton, teckningar, kartor och ett omfångsrikt extramaterial.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
För någon som jag, som gillar ganska fasta ramar och trygghet och gärna vill ha full koll på läget innan jag testar något, så är det väldigt fascinerande att läsa om människor som ger sig ut på extrema äventyr. Som i den här boken, där tre män ger sig i kasst med en livsfarlig resa utan att egentligen verka ha den kunskap som behövs, enligt mig, de själva verkar ha ett extremt manligt övermod (också enligt mig) De tror att de kan och de tror att de vet och de sätter sitt eget liv på det.

Det är spännande att följa Bea Uusmas besatthet av den här historien och få del av det hon får fram. Det blir också extra spännande då det ändå blir så oupklarat när man faktiskt inte vet varför de här männen dog. Men det blir också en frustration, man vill ju veta och jag kan tänka mig att den frustrationen är ännu värre för Uusma. 

Det är en spännande och givande läsning. För mig som köpt den lite dyrare boken med bilder blir det extra levande och jag förstår inte hur jag skulle klarat läsningen utan alla foton, kartor och teckningar. De har absolut ett stort värde i den här läsningen.

Du kanske också vill läsa om:

1 kommentar: