måndag 5 februari 2024

Fourth Wing, Rebecca Yarros

Titel
: Fourth Wing
Serie: Empyrén #1
Författare: Rebecca Yarros
Utgivningsår: 2023
Förlag: Gondol
Sidor/tid: 22 timmar 38 minuter
Genre: Fantasy, Romance, New Adult
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Siham Shurafa

Handling:
Tjugoåriga Violet Sorrengail hade framtiden utstakad och skulle tillbringa sina sista studieår bland böcker. Violets mycket stränga mamma, tillika rektor på elitskolan Basgiath, har andra planer och beordrar henne att bli drakryttare i stället – den tuffaste utbildningen på skolan. Plötsligt befinner sig Violet i en våldsam värld där döden är ett felsteg bort. Dessutom skaffar hon sig hämndlystna fiender som kliver över lik – bokstavligt talat – för att klättra i hierarkin. Den värsta av dem alla är Xaden Riorson, den mest skoningslösa eleven på hela skolan.

Välkommen till Basgiaths brutala och elitistiska värld, där varje dag kan bli din sista.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Den här boken kan väl ingen ha missat, den syntes överallt förra året och nu i Januari har den kommit ut på Svenska. Då många utsett den till en av de bästa böckerna förra året var jag nyfiken, men också väldigt skeptisk. Men denna boken har så mycket som jag gillar. Den är otroligt lättläst, spännande premiss med en tjej som behöver kämpa mer än de flesta på en otroligt brutal plats där liv står på spel varje dag (detta är kanske uttjatat, men jag gillar det) lite i stil med Divergent. Det finns hemligheter och konspirationer och så finns det Drakar. 

Det är hur bra som helst och jag tänker att det här kommer bli en fullpoängare, tills...
Jag förstår inte hur man kan gå och förstöra en så bra historia med att trycka in detaljerade sexscener som faktiskt gör att boken tappar mig. Inte några andra scener är riktigt så detaljerade, så varför. Sen när det väl inträffat så tänker inte karaktärerna på annat och handlingen stannar nästan av i vissa stunder. Det var det första stora som stör mig. Det andra är att det blir problem av dålig kommunikation och orimliga krav på andra, vilket jag heller inte gillar. 
Sen finns det också lite småsaker som irriterar under läsningen, som alla svordomar och hur de objektifierar varandras kroppar HELA TIDEN.

Annars var det väldigt spännande miljöer, många intressanta karaktärer, kul intriger och politiska spel. Det är en fruktansvärd plats där man tar väldigt lätt på att ungdomarna dör som flugor, men där det också finns plats för kärlek och härliga vänskapsband.

Om man glömmer bort de tråkiga bitarna, vilket jag kommer välja att göra, så gillade jag det här och tänker ge bok två en chans när den kommer ut på Svenska. 

2 kommentarer:

  1. Tvåan finns redan på svenska! :) Jag lyssnade på Fourth Wing och var väldigt skeptisk i början men blev helt fast! Ska börja lyssna på tvåan så fort jag har avslutat min pågående ljudbok :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg det :) Så nu har jag börjat på den👍

      Radera