tisdag 13 april 2021

Hypade böcker jag älskat

För ett tag sen gjorde jag en lista med hypade böcker jag inte gillat. Idag kommer en lista med böcker som jag sett överallt, läst och faktiskt älskat.


Stöld, Ann-Helén Laestadius
Den här boken om en tjej som ser sin ren bli mördad och hur det påverkar hennes liv var spännande, gripande och engagerande. En riktigt bra bok som jag har full förståelse för att den fått så mycket uppmärksamhet.

Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat.

"Stöld" är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation.


De sju morden på Evelyn Harcastle, Stuart Turton 
Den här boken syntes överallt och alla älskade den. Med viss tvekan köpte jag den och läste ut den och älskade den. Tycker den är så brilliant gjord på ett nytänkande sätt. Man kastas in i en värld av total förvirring och får samtidigt som huvudkaraktären vara med när små bitar tillslut bildar någon form av helhet. Jag önskar jag hade den oläst, så jag fick läsa den igen.

På det ensligt belägna lantgodset Blackheath har tiden hakat upp sig. Gång på gång upprepas här en och samma dag dagen då släkten Hardcastle med vänner samlas till maskeradbal och då någon mördar dottern Evelyn, nyss hemkommen efter nitton år i Frankrike. Kväll efter kväll går hon samma öde till mötes och varje gång kommer Aiden Bishop för sent för att rädda henne. Det enda sättet att bryta cirkeln är att besvara den gäckande frågan: Vem mördade Evelyn Hardcastle? Problemet är att varje gång dagen börjar om på nytt vaknar Aiden upp i en ny kropp, som någon av dem som var på plats under mordkvällen. Han har bara ytterst vaga begrepp om vem han själv är men en sak blir snart mycket tydlig: någon är fast besluten att hålla honom kvar på Blackheath för evigt.


Där kräftorna sjunger, Delia Owens 
Är det någon som missat denna boken? Är man det minsta intresserad av böcker tror jag det är svårt. Den har vunnit priser och synts precis överallt, vilket ofta betyder att jag inte kommer tycka om en bok, av någon konstig anledning. Men med den här var jag faktiskt med på tåget. Den var riktigt bra. 

En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.


Bergens stjärnor, Jojo Moyes 
Att läsa om ridande bibliotekarier var det som lockade mig med den här boken. Att den sedan skulle handla om starka vänskapsband, kvinnlig styrka och naturupplevelser var ju bara bonus. Den här gillade jag och den sitter fortfarande kvar i mitt medvetande, vilket är ett gott betyg.

En hisnande, känslostark berättelse om fem enastående kvinnor och deras resa i Kentuckys bergstrakter.1937. Alice Wright lever ett stillsamt och instängt liv med sina föräldrar i England. Ett frieri från den stilige amerikanen Bennett Van Cleve ger henne hopp om luft under vingarna. Med honom vid sin sida, i exotiska Kentucky, hoppas hon att världen ska öppna sig för henne. Men snart inser Alice att hon är mer instängd än någonsin. Bennett verkar mer intresserad av att träffa sina vänner (utan Alice), och den strängt religiöse svärfadern, ägare till den lokala kolgruvan, anser att en kvinnas plats är i hemmet. Så när staden efterlyser frivilliga kvinnor till att bli ridande bibliotekarier som en del av Eleanor Roosevelts nya satsning på utbildning, anmäler sig Alice entusiastiskt. Kvinnornas ledare, som snart blir Alices främsta allierade, är Margery, den smarta, självständiga dottern till en ökänd brottsling, en kvinna som aldrig bett om en mans tillåtelse för någonting. För familjeflickan Alice är Margery mer uppfriskande och modig än någon annan hon mött, och hon anförtror sig allt mer åt henne allteftersom äktenskapet med Bennett krackelerar. Kentuckys Ridande Bibliotekarier blir snart kända vida omkring, och deras arbete är minst sagt strapatsrikt. De tampas med beväpnade hembrännare och giftormar, snöiga bergssluttningar och översvämningar. Värst är ändå de män som inte ser med blida ögon på friheten som uppdraget medför. Och vissa män är beredda att gå hur långt som helst för att stoppa dem. Bergens stjärnor är ett klassiskt drama om kvinnlig vänskap, äkta kärlek och passion. Den bygger på verkliga händelser i 1930-talets Kentucky.


Institutet, Stephen King 
Den här boken är enorm och lite seg i starten, men när man väl kommit in i den är den så spännande, hemsk och fantastiskt bra. En riktig upplevelse.

Luke Ellis har alltid vetat att han är speciell. Det är inte bara hans extrema begåvning, det är också den märkliga påverkan han har på sin omgivning varje gång han blir riktigt upprörd. Ett glas som spricker i tusen bitar utan att någon rört det, en tallrik som faller ner och krossas mot golvet. Det Luke inte vet är att någon haft ögonen på honom och hans svårförklarliga talang länge. En natt blir han kidnappad och flugen till en plats belägen djupt inne i skogarna i Maine: Institutet. Där utnyttjas tillfångatagna barn med ovanliga förmågor som brickor i ett farligt globalt spel.


Himmel över Alaska, Kristin Hannah. 
En bok om att överleva i Alaska lockar mig enormt. Denna svek inte förväntningarna jag hade på den. Den handlar om starka kvinnor som kämpar i motvind i en natur och ett klimat som kan ta död på en om man inte vet vad man håller på med. Kristin Hannah skriver på ett sätt som berör mig på djupet.

Det blir inte första gången trettonåriga Leni flyttar när hennes impulsive pappa bestämmer att familjen ska bosätta sig i Alaska. Han vill att de ska göra ett nytt försök på ett nytt ställe, för att försöka få ordning på allt. Också Leni hoppas att tillvaron ska bli bättre i den ärvda stugan i vildmarken – så mycket stormigare kan det i alla fall inte bli. Den första tiden verkar lovande. Men när vintern kommer sänker mörkret sig över familjen.


4 kommentarer:

 1. Nummer 2 och 3 har jag också läst och älskat och de andra vill jag verkligen läsa! :) Stöld ska jag läsa nu i april.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall bli kul att se vad du tycker.

   Radera
 2. Jag har inte läst någon av böckerna än (är alltid skeptisk mot "trender" och hyllningskörer) men är väldigt sugen på att läsa "Stöld". "Där kräftorna sjunger" har jag i hyllan men inte läst än. Återstår att se vad man själv tycker om de här populära böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen mig, just med att vara skeptiskt till det alla hyllar. Men ibland, inte ofta, så kan jag sälla mig till skaran som gillar.

   Radera