torsdag 1 april 2021

The Pull of the Stars, Emma Donoghue

 
Titel:The Pull of the Stars
Serie: -
Författare: Emma Donoghue
Utgivningsår: 2020
Förlag: Picador
Sidor/tid: 9 timmar 5 minuter
Genre: Historisk Roman
Språk: Engelska

Ljudbok
Inläsare: Emma Lowe

Handling:
Dublin, 1918. In a country doubly ravaged by war and disease, Nurse Julia Power works at an understaffed hospital in the city centre, where expectant mothers who have come down with an unfamiliar flu are quarantined together. Into Julia's regimented world step two outsiders: Doctor Kathleen Lynn, on the run from the police, and a young volunteer helper, Bridie Sweeney.

In the darkness and intensity of this tiny ward, over the course of three days, these women change each other's lives in unexpected ways. They lose patients to this baffling pandemic, but they also shepherd new life into a fearful world. With tireless tenderness and humanity, carers and mothers alike somehow do their impossible work.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Den här boken utspelar sig bara under några dagar. Ändå är den gripande och absorberande. Vi får vara med under en pandemi på en avdelning där sjuka kvinnor snart skall föda. Sjukvården har inte riktigt den standarden den har idag. Men ändå känns situationen med pandemin så aktuell. 

Sköterskan Julia Power får för första gången ensam ta ansvaret för en avdelning, då flera av personalen på sjukhuset också blivit smittade. Det är med henne vi får uppleva stressen och hjälplösheten som präglar sjukhuset. Det är en ganska fantastisk upplevelse och boken påverkar mig. Här har jobbet blivit till ett kall och det kämpas hårt för att ge kvinnorna vård. Det växer fram en kvinnlig vänskap under de här dagarna som är härlig att läsa om.

Nedan kan eventuella små spoilers finnas

Boken börjar bra och den fortsätter spännande, men i slutet får jag lite problem. Jag blir faktiskt lite besviken. En stor del beror på att en kärleksrelation, som är så onödig och inte är riktigt trovärdig, helt plötsligt tar plats i historien. Det är 1918 i ett starkt katolskt land och jag har svårt att tro att denna kärleksrelation skulle kunna uppstå, särskilt under den extremt korta tidperiod som det hela handlar om, med de värderingar som är så etablerade i samhället. Inte ens om man vore riktigt frigjord. 

För det andra slutar boken väldigt abrupt när det är riktigt intressant, vilket var lite tråkigt. Men annars var boken helt okej. Donoghue skriver på ett sätt som tilltalar mig, så jag blir lite nyfiken på hennes andra böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar