måndag 5 april 2021

Björnstad, Fredrik Backman

Titel
: Björnstad
Serie: Björnstad #1
Författare: Fredrik Backman
Utgivningsår: 2016
Förlag: Bonnier Audio Ljudbok
Sidor/tid: 14 timmar 54 minuter
Genre: Roman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Marie Richardson

Handling:
Vad betyder ett lag för en stad? Vad betyder en sport för en familj?
Allt. Den betyder bara allt.

Invånarna flyttar från Björnstad och jobben blir allt färre, men ändå lever drömmen om forna glansdagar – och det är hockeyn som är räddningen. Allt hopp sätts till det lovande juniorlaget och den kommande semifinalen förväntas sätta staden på kartan igen.

Mitt i detta finns Peter, som flyttar hem efter livet som hockeyproffs för att bygga upp sin gamla klubb, och Mira, som slits mellan advokatkarriären och ett tyst liv i skogen som fru och mamma. Där finns också 15-åriga flickor och deras odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men när ett allvarligt brott sker visar det sig hur villigt ett samhälle förfört av framgång är att se mellan fingrarna och hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Fredrik Backman är en av de författare jag läst som alltid gör bra böcker. Jag har inte läst alla, men några stycken. Jag behöver vara i ett speciellt känslomässigt tillstånd för att klara av det allvar och djup han har. Oftast brukar det ju vara med en viss humor som gör det lättare att läsa. Så inte i detta fallet, här finns ingen humor och det hade inte heller passat in. Han tar upp allvarliga ämnen och gör det med den äran. Det är som att få ett slag i magen, man blir upprörd, förbannad och ledsen. Boken får en också att tänka till rejält.

Det är en mängd karaktärer i den här boken, men Backman berättar dem på ett sätt så att man lär känna dem. Det känns så realistiskt så att man befinner sig i Björnstad och känner de här byborna, då är det ingen konst att hålla ordning på vem som är vem. Han bygger också upp atmosfären av hur det är och funkar i den här byn där mycket cirkulerar kring Hockey. Sporten som har sitt grepp om invånarna, både på gott och ont.  

En fantastiskt bra bok med mycket känslor!

1 kommentar: