lördag 19 juli 2025

The night window, Dean Koontz

Titel
: The Night Window
Serie: Jane Hawk #5
Författare: Dean Koontz
Utgivningsår: 2019
Förlag: Bantam Books
Sidor/tid: 552 sidor
Genre: Thriller, Sci-fi
Språk: Engelska


Handling:
She will destroy her enemies once and for all…

‘It’s over, and so is she.’

Rogue FBI agent Jane Hawk is living in a world of danger. Her battle to expose a global conspiracy risks her own life and that of her five-year-old son, whom she has sent into hiding.

Jane is meticulously gathering evidence to bring a terrifying organization to justice – one that threatens humanity with technologically imposed slavery.

Now she has no choice but to expose the unimaginable truth, even if it changes her life – and the lives of everybody around the world – forever…

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Den här boken var lite trög att ta sig igenom, men jag ville avsluta hela serien och få veta hur allt slutade. Men om och om igen kände jag att det kunde bli för mycket ordbajsande och ofta när det gällde de särskilt onda karaktärernas tankar och fantasier. Det blev för mycket, för sjukt och groteskt, så till den grad att jag mår dåligt av det. Det finns även genuint goda människor i boken men de får inte riktigt samma överflödande ordflöde kring sig. 

Det är spännande men farten bromsas upp genom att varje nytt kapitel följer en annan karaktär, ibland en som det tar en stund innan jag minns vem det är och ibland en helt ny. Vissa kapitel är lite längre, vissa är strax över en sida.

Allt som allt är jag glad att ha läst hela serien, men den här var inte riktigt så bra som jag kände från början av serien. Den är helt okej om man uppskattar att bombarderas av sjuka karaktärer som drömmer om makt, våldtäkter och lemlästning och att på andra sidan ha några få hederliga och goda människor som försöker kämpa emot.

Du kanske också vill läsa om:

Koontz Dean Tystnaden (Jane Hawk #1) 

Koontz Dean Makten (Jane Hawk #2) 

Koontz Dean Hotet (Jane Hawk #3) 

Koontz Dean The Forbidden door (Jane Hawk #4)


torsdag 17 juli 2025

Vägen till Jerusalem, Jan Guillou

Titel
: Vägen till Jerusalem
Serie: Arn Magnusson #1
Författare: Jan Guillou
Utgivningsår: 1998
Förlag: Piratförlaget
Sidor/tid: 15 timmar 21 minuter
Genre: Historisk Roman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Tomas Bolme

Handling:
Nådens år 1150 föds Arn Magnusson på Arnäs gård, belägen vid Vänerns strand några mil nordost om Skara. Han är son till Sigrid och Magnus, båda av urgamla stormannaätter och befryndade med både norska och svenska kungaätter. Detta är berättelsen om hur Arn, sedan han blivit moderlös, tas om hand av cisterciensermunkarna vid Varnhems kloster och av dem får den yppersta av sin tids andliga och världsliga bildning. Av den väldige broder Guilbert de Beaune lär han sig också hantera båge och svärd som en riddare utan fruktan och tadel. Ty cisterciensermunkarna har förstått att Arn nog inte är ämnad att bli en klosterbroder utan skulle kunna göra mera nytta som en Kristi stridsman och trons försvarare i Det heliga landet.

Om dessa planer är emellertid Arn okunnig när han som 17-åring återvänder till fädernegården, där han ofrivilligt dras in i de pågående intrigerna mellan rivaliserande tronpretendenter i ett av maktstrider sönderslitet Sverige. Efter sin uppväxt i klostret möter han också för första gången kvinnan, lustan och kärleken; två flickor är föremål för hans låga € men de är systrar! Något som enligt Västgötalagen är ett brott som kräver strängaste straff. Så vid 19 års ålder döms Arn för sin kärleks skull av kyrkan till botgöring som tempelriddare i Det heliga landet. Vägen till Jerusalem är anträdd.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Den här boken har jag läst förr, minst två gånger. Strax efter att den kom ut läste min älskade Far boken och rekommenderade den så jag läste, och älskade. Sedan när jag gick på Lärarhögskolan skulle vi i en kurs läsa boken för att sedan åka på en busstur i Arns fotspår. Det var riktigt trevligt. Så detta innebär ju att jag varit på flera platser i boken, men nu är det så längesedan, över 20 år sedan, så jag hade velat göra det igen.

Boken är lika bra nu som då. Jag fastnar lätt för Arns mor som är en kvinna med skinn på näsan. När sedan Arn kommer med i bilden är det inte svårt att älska även honom, trots att han är mer än lovligt naiv ibland. Det minst intressanta i boken är politiken och bråket om kungamakten, det läser jag förbi snabbt utan att det riktigt fastnar. Det som är intressant är hur livet fungerade, både på gårdarna och i klostren. Det är ändå en hel del nymodigheter som munkarna förde med sig. Bara en sån sak som lite bashygien och att skilja på det smutsiga och det rena. 

Det var en underbar upplevelse att följa med Arn igen efter så många år och jag vill snarast möjligt fortsätta med serien.

Du kanske också vill läsa om:

Guillou Jan Tjuvarnas marknad (Ewa Johnsén-Tanguy #1) 

Rosenfeldt Hans Vargasommar (Haparandra #1) 

Natt och Dag Niklas 1793 (Bellman noir #1)

tisdag 15 juli 2025

Dnf-böcker och nya böcker i April-Juni

 Det här blir ett riktigt kort inlägg. Jag har inte några oavslutade (dnf) böcker under andra kvartalet då jag satsat på att läsa böcker som jag verkligen vet och som jag tror att jag kommer tycka om. Säkra kort med andra ord och inget som jag inte orkade igenom.

Jag har inte heller köpt en enda bok under dessa månader. Vem hinner köpa böcker när det är fullt upp. Det känns också meningslöst när jag nästan inte hinner/kan läsa så mycket böcker och det absolut inte finns minsta plats för nya böcker.

Så ingen Dnf och inget nytt i bokhyllan.

lördag 12 juli 2025

Summer Reading Tag

Vi är mitt uppe i sommaren och då känner jag för att göra en liten sommar-tag. Tagen har jag hämtat hos zezeewithbooks.wordpress.com Frågorna är översatta av mig.


Nämn tre böcker som du vill läsa i sommar.


The final Gambit, Jennifer Lynn Barnes: Boken jag trodde var sista i en trilogi, men det fanns visste en bok till efter denna. En lättläst ungdomsbok är vad jag hoppas på.

Hitta hem, Eleonore Holmgren: Detta är nog tredje och sista boken i Lindöserien. De två första böckerna har jag älskat så förhoppningarna är löjligt höga på denna boken.

Flykten, Jane Harper: Hon skriver böcker, som utspelar sig i Australien, böcker som jag för det mesta uppskattat. Och detta är faktiskt också tredje boken i en serie,  som handlar om Aaron Falk. 


Vilken karaktär förkroppsligar sommaren bäst?

Anne på Grönkulla, det är någon drömmande och fantasirikt över henne som känns somrigt på något sätt.

När elvaåriga Anne kommer till Grönkulla vill hennes fosterföräldrar först skicka tillbaka henne. Inte nog med att hon pratar för mycket och gärna drömmer sig bort hon är ju inte alls den pojke de egentligen skulle ha för att hjälpa till på gården!

Det blir inte heller bättre när Anne färgar sitt vackra röda hår grönt, eller när hon råkar bjuda sin vän Diana på vinbärsvin i stället för hallonsaft.

Men trots alla missförstånd och misstag vinner den egensinniga och charmiga Anne snart omgivningens hjärtan. Och för henne själv blir livet mycket mer än hon någonsin kunnat drömma om.


Vilken bok förknippar du mest med sommarens typiska drag?

Flera av Jane Colgans böcker känns så somriga. Ljus över ängar och åkrar eller vid havet med klippor och kustväder.

Även andra böcker som jag har läst av henne har de här somriga egenskaperna om än inte alla. Men Den lilla bokhandeln runt hörnet och Det lilla Bageriet på stranpromenaden tycker jag ger dessa sommarkänslor extra mycket.


Vilken typ av böcker gillar du att läsa under semestern? Finns det några böcker som du förknippar med någon särskild plats?

Lättsamma böcker, typ Jane Colgan eller en någon lagom spännande thriller eller kriminalroman typ Ann Cleeves.


Om du skulle kunna åka på semester med någon författare, vem skulle du åka med och vart? Vad skulle du vilja veta om denne?

Aldrig i livet att jag skulle vilja åka iväg med en författare jag inte känner. Dels för att jag är introvert och trivs rätt bra i mitt eget sällskap eller enbart med dem som  jag känner riktigt riktigt väl. Men också dels för att jag helst inte vill veta något om författarna som har skrivit böckerna jag läser, då det kan påverka min uppfattning av deras böcker. Sen är jag faktiskt inte så intresserad av själva författare alls, det är deras böcker jag vill åt.


Vilken favoritbok har jag fått än så länge under året?

Jag undrar om det inte är uppföljaren på förra årets favorit. Då var det Sista sommaren av Eleonore Holmgren. Nu är det Brittas arv av samma författare. De är så mysiga och somriga och har så härliga karaktärer. Perfekt feelgood och perfekt sommarläsning.

När Adam kommer tillbaka till Lindö för första gången sedan Brittas begravning är ingenting sig likt. Hennes barn har inte hittat något testamente och alla är osams med alla. Karlsson har lämnat Lindö, ett hus har brunnit ner och det har börjat hända konstiga saker i bygden.

Trots att relationen med flickvännen Sara är skakig var det ett självklart val för Adam att åka dit. Han försöker få alla att bli vänner igen och vårda minnet av Britta. Men i stället hamnar han i blåsväder och hans gamla kriminella liv nafsar honom i hälarna. Han vill ingenting hellre än att Brittas arv ska få leva vidare på Lindö, men hur högt pris är han själv beredd att betala?


Hur spenderade du somrarna som barn?

På utflykt med med mor, far och bror till exempel till stranden, iväg i husvagn eller i hyrd stuga. Ibland själva ibland tillsammans med släkten. Alltid i Sverige. Jag hade underbara somrar som barn.


Vad är dina planer under denna sommar?

Min sommar har redan börjat med en resa till Skåne, det är så vackert där under försommaren, ljuset, fälten och alla blommande diken. Det kan nog bli en liten roadtrip till Norge och sedan en liten stugsemester bland klipporna i Bohuslän. 

Sen hoppas jag på en del lata dagar hemma, kanske några dopp i sjön och i havet. Morgonkaffe på altanen, grejande i trädgården och med huset. 

Men mest av allt vill jag ha det kravfritt och inga tider att passa så jag kan läsa böcker och göra sånt som faller mig in. 

fredag 11 juli 2025

Sämsta böckerna April-Juni

 Eftersom jag satsat på både omläsning av gamla bra böcker och att försöka hitta böcker jag verkligen gillar för att underhålla läsglädjen är det inte så många dåliga böcker som jag satt tänderna i.

Bröllopsgästerna, Alison Espach
Den här boken hade sina bra bitar som vänskap och personlig utveckling, men den hade också delar som jag inte uppskattade, som fokus på sex bland annat. Allt som allt blev den lite av en besvikelse. 

Phoebe Stone checkar in på tjusiga Cornwall Inn i Newport, Rhode Island, klädd i sin finaste klänning. Hon är ensam, nyskild och karriären som litteraturprofessor har gått i stå. Hon har planerat en sista dekadent kväll innan hon tar sitt liv, men upptäcker snart att hon är den enda hotellgästen som inte ska delta i ett stort bröllop. Bruden, som har planerat allt i minsta detalj, inser att den här sorgliga kvinnan kan förstöra hela bröllopsveckan. Hon var förberedd på alla möjliga katastrofer, ja, förutom Phoebe. Men trots att de båda kvinnornas planer helt går om intet, hittar de varandra och en osannolik vänskap börjar ta form.

The Moth Catcher, Ann Cleeves
Jag älskar ju både böckerna och tv-serien om Vera Stanhope, men den här boken var lite seg att komma igenom. Den var inte dålig men jag kunde inte riktigt engagera mig så som jag ville. Det kan bero mer på mig än på boken i sig, men den får ändå vara med här.

As though to a flame, they were drawn to their deaths . . .

Life seems perfect in Valley Farm, a quiet community in Northumberland. Then a shocking discovery shatters the silence. The owners of a big country house have employed a house-sitter, a young ecologist named Patrick, to look after the place while they’re away. But Patrick is found dead by the side of the lane into the valley – a beautiful, lonely place to die.

DI Vera Stanhope arrives on the scene and when searching the attic of the big house – where Patrick had a flat – she finds the body of a second man. The only thing connecting the two victims is a fascination with studying moths – and catching these beautiful, rare creatures.

Those who live in the close-knit Valley Farm development have secrets too, and as Vera is drawn into the claustrophobic world of this increasingly strange community, she realizes that there may be deadly secrets trapped there . . .

måndag 7 juli 2025

Bästa böckerna April-Juni

 Det är återigen dags för en återblick, nu till andra kvartalet, vilka var de bästa böckerna? Det har inte varit överdrivet mycket läsning och flera böcker har varit omläsningar och dessa har jag ju läst om för att jag gillar dem, så det är klart de är bra. 

Brittas arv, Eleonore Holmgren
Detta är inte en omläsning utan en fortsättning på förra sommarens favorit Sista sommaren. Fortsättningen var nästan lika mysig och bra som sin föregångare så det var en härlig läsning som nådde hjärtat.

Den efterlängtade uppföljaren till succédebuten Sista sommaren handlar om de spår en älskad människa lämnar efter sig.

När Adam kommer tillbaka till Lindö för första gången sedan Brittas begravning är ingenting sig likt. Hennes barn har inte hittat något testamente och alla är osams med alla. Karlsson har lämnat Lindö, ett hus har brunnit ner och det har börjat hända konstiga saker i bygden.

Trots att relationen med flickvännen Sara är skakig var det ett självklart val för Adam att åka dit. Han försöker få alla att bli vänner igen och vårda minnet av Britta. Men i stället hamnar han i blåsväder och hans gamla kriminella liv nafsar honom i hälarna. Han vill ingenting hellre än att Brittas arv ska få leva vidare på Lindö, men hur högt pris är han själv beredd att betala?

Hungerspelens tre första böcker, Hungerspelen, Fatta eld och revolt av Suzanne Collins är omläsningar, men å vad bra de är och måste iallafall nämnas här.

Sunrise on the Reaping, Suzanne Collins
Femte boken i hungerspelen (och ja, den heter samma på svenska som på engelska) är en nostalgitrip samtidigt som det är så intressant att se hur Haymitch blev som han blev. Bra bok för alla hungerspelsälskande läsare.

När solen går upp på slåtterdagen för 50-årsjubileet av Hungerspelen sprider sig oron och skräcken i distrikten. För att fira jubileet kommer fyra ungdomar istället för två i varje distrikt skickas till arenan för att strida på liv och död.

I distrikt 12 gör sig Haymitch Abernathy redo för att gå till torget och ceremonin. Han försöker att inte tänka så mycket på risken att hans namn ska ropas upp. När det här är över ska han njuta av en ledig dag tillsammans med vänner och den han älskar. Men så ropas just hans namn upp och alla drömmar brister. Haymitch förstår också snart att oddsen inte alls kommer att vara på hans sida i spelet ... Vad finns det kvar att kämpa för om du redan har mist allt du älskar och bryr dig om?

Sunrise on the Reaping utspelar sig 24 år före Katniss' och Peetas omgång av spelen. Nu får vi äntligen veta vad deras handledare Haymitch gjorde för att överleva ...


Men inte om det gäller din dotter, Jan Guillou
Eftersom jag sakta men säkert plöjer mig igenom Jan Guillous böcker vore det väl konstigt om någon av dessa inte skulle komma med här. Det hade nog kunnat vara fler eftersom jag uppenbarligen älskar dem. Men jag valde ut den värdiga avslutningen på Hamiltonserien, samtidigt som den är bok tre och avslutningen på Ewa Johnsen-Tanguytrilogin. Bra avslutning som jag njöt av att få läsa.

Efter tretton år i exil återvänder viceamiral Carl Gustaf Gilbert Hamilton till Sverige för att få resning i livstidsdomen. Genom sin gamle vän Erik Ponti hamnar han nu i ett nytt umgänge, där de närmaste vännerna är förre översten i Främlingslegionen, Pierre Tanguy, och hans fru polisöverintendent Ewa Tanguy. Både Hamilton och Tanguy är fullständigt övertygade om att de aldrig mer i livet kommer att lyfta ett finger när det gäller militära insatser utomlands. Men det nya behagliga, fridfulla livet vänds helt över ända den dag en familjekatastrof drabbar dem. Carl Hamilton använder alla sina gamla kunskaper som spionchef och Pierre mobiliserar vänner inom Främlingslegionen. Deras mål finns i Saudiarabien.

lördag 5 juli 2025

Fem tips på tänkvärda Romaner


Idag vill jag tipsa om fem böcker som är tänkvärda och med fördel kan läsas i de högre åldrarna i skolan eller varför inte i en läsecirkel. I de här böckerna kan man få en inblick i orättvisor, fördomar och hur illa vi som människor kan bete oss. Men vi får också vara med om kämparglöd, vänskap och kärlek.

Kindred eller Tidens länkar (på svenska), Octavia E. Butler
En bok som fatnade hos mig är Kindred eller Tidens länkar som den heter på svenska. Det handlar om en färgad kvinna som från 70-talet kastas bakåt i tiden till ett plantage med slavar. Det är väldigt känslommässigt och intressant att se hur hon blir behandlat och hur hennes tankar går. Det blir så väldigt påtagligt hur galet människor kan behandla varandra. Mycket läsvärd och en väldigt spännande berättelse.

Tidens länkar (org. Kindred) handlar om Dana, en ung afrikanamerikansk författare, som plötsligt finner sig själv förflyttas mellan sitt hem i Los Angeles, Kalifornien, 1976, och en bomullsplantage i Maryland innan inbördeskriget. Då Danas vistelser i det förflutna blir allt längre, blir den unga kvinnan allt mer intrasslad i plantagens gemenskap. Hon gör svåra val för att överleva slaveriet och för att säkra sitt återvändande till sin egen tid.  

Genom en modern svart kvinna, medveten om sitt arv i det samtida amerikanska samhället, utforskar Octavia E. Butler slaveriets dynamik och dilemma. Till skillnad från tidigare litteratur i genren ger hon sina karaktärer en unik historia och utveckling. Hon vänder på invanda föreställningar om kön och etnicitet, och hon problematise­rar och nyanserar den tidigare skrivna amerikanska historien. Genom sitt unika berättarperspektiv, där karaktärerna möts bortom tid och rum, lyfter hon fram det undertryckta trauma som slaveriet har skapat i det kollektiva amerikanska minnet. 

Straff, Ann-Helén Laestadius
För att läsa om hur illa människor kan behandla varandra behöver vi inte gå särskilt långt. Här är en bok som berättar om samiska barn som tvingas gå i nomadskola och hur det påverkar deras liv framgent. 

Det är 1950-tal och renskötarbarnen Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge och Anne-Risten är sju år när de tas från sina familjer och tvingas gå i nomadskola. Tryggheten byts ut mot en skrämmande tillvaro där samiskan är förbjuden, jojken syndig och husmor straffar dem med riset. Föräldrarna vågar inte protestera och de fina herrarna lyssnar ändå inte.

Trettio år senare har de fem valt olika vägar för att överleva, eller åtminstone försöka förtränga. Men så en dag är husmor tillbaka. Går där på gatan som om ingenting hänt. Och det blir uppenbart att ingen har glömt.

”Straff” är en berättelse baserad på verkliga händelser kring ett av den svenska statens största svek mot samerna. Nomadskolan har krossat generationer och lett till språkförlust, skam och brutna familjeband.

The Hate you give, Angie Thomas
Här är en bok till om hur det kan vara att vara färgad men mer idag i Usa. En gripande berättelse som känns i hjärtat.

Sextonåriga Starr Carter lever i två världar: den fattiga förorten där hon bor och den fina privatskolan inne i stan. Hennes tillvaro krossas när hon blir ensamt vittne till hur polisen skjuter ihjäl hennes barndomsvän Khalil.  Trycket på Starr är hårt, både från polisen och från orten – som kräver rättvisa och upprättelse för Khalil. Men även från de som inte vill att Starr ska vittna – och de är tydliga med vad hennes vittnesmål skulle innebära. Vad Starr än väljer kommer det att få enorma konsekvenser för såväl hennes eget liv som människorna hon vuxit upp med. 

Med en stark berättarröst gestaltas Starrs värld, som är full av konflikter men också full av kärlek. Träffsäkert beskrivs rasismen i skolan, Starrs alltmer ansträngda förhållande till sin vita pojkvän och sin kärleksfulla familj, vars liv inte värderas högt av samhället i stort. 

Niceville, Kathryn Stocket
Lite samma tema, men med en tvist av humor får vi i boken Niceville. En underbar bok om vänskap och styrka under ganska tuffa förhållanden.

När societetsflickan Skeeter återvänder till hemstaden Jackson i Mississippi efter avslutade universitetsstudier, faller hon tillbaka i sitt gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler. 

Men något hos henne har förändrats; hon vill mer och ser nu annorlunda på tillvaron. Hon drömmer om att bli författare och får så småningom ett jobb på lokaltidningen.Genom sitt arbete får hon kontakt med den svarta hemhjälpen Aibileen, som har förlorat sin ende son men uppfostrat och älskat sjutton vita barn. Deras möte blir början på en udda och också farlig vänskap. 

Tillsammans med en annan svart hemhjälp – den egensinniga och smarta Minny – bestämmer sig Skeeter och Aibileen för att skriva en bok som skildrar verkligheten i staden som de kallar Niceville. De skriver om hur de svarta har förnedrats och diskriminerats. Men också om deras drömmar, längtan och hopp. Arbetet med boken kommer att förändra deras liv för all framtid. Niceville är en läsupplevelse utöver det vanliga – en blivande klassiker om kvinnlig vänskap, mod och kärlekens kraft.

Nickelpojkarna, Colson Whitehead
Denna boken kommer jag inte ihåg så mycket av. Men den har lite samma tema som ovan och den innehåller både sjuka människor som gör sjuka saker och andra som kämpar trots motgång.

BELÖNAD MED PULITZERPRISET 2020

När medborgarrättsrörelsen når den svarta enklaven Frenchtown, tar den unge Elwood orden från Martin Luther King till sitt hjärta: Han är lika bra som någon annan. Elwood drömmer om att bli lärare, men ett oskyldigt misstag leder till att han skickas till uppfostringsanstalten Nickel-akademin, för att bli en ”hedervärd och ärlig man”. I realiteten är det en grotesk tortyrkammare där pojkarna misshandlas och utnyttjas. För att överleva söker Elwood tröst i Dr Kings ord. Hans vän Turner tycker att Elwood är naiv, att världen är ond, och att det enda sättet att överleva är genom rävspel och list. Motsättningen mellan Elwoods idealism och Turners cynism leder fram till ett beslut vars efterverkningar blir kännbara i decennier efteråt.

torsdag 3 juli 2025

Sammanfattning Juni



Lästa böcker i Juni: 4 st. 0 DNF

  • Fienden inom oss, Jan Guillou 📚🥰 
  • I who have never known men, Jacqueline Harpman 📖🔖 
  • Men inte om det gäller din dotter, Jan Guillou 📚🥰 
  • Bröllopsgästerna, Alison Espach  🆕
🤓 Övrigt: 4 st
😨 Utmana mig själv: st
📖 Från bokhyllan: 3 st
🎧 Länge i Ljudbokshyllan: 1 st
🆕 Relativt ny bok: 4 st
📚 Serie jag följer: 8 st
🔖 Bokreabok: 2 st
🥰Favoritförfattare: 15 st
📔Klassiker: st
👀Sugen på: 1 st

Goodreadsutmaning: 
Tid lyssnat: 43 timmar 59 minuter
Sidor läst: 188 sidor

Kommentar:
Juni gick som vanligt alldeles för fort och det var alldeles för mycket att göra för att hinna njuta av dagarna. Men trots trötthet och fullt upp blev fyra stycken böcker lästa, eller rättare sagt en bok läst och tre böcker lyssnade på.

Fienden inom oss av Jan Guillou är andra boken om Ewa Johnsén-Tanguy och den var helt okej. Kommer inte ihåg så mycket av den nu en månad senare, men det betyder inte att den var dålig.

Sedan kom jag tillslut igenom I who have never known men av Jacqueline Harpman. En relativt kort bok som tog ett tag att komma igenom, vilket mest beror på att koncentrationen att läsa är lite dålig just nu. Denna boken var lite speciell och gav mer frågor än svar, men var riktigt bra ändå. 
 
Avslutningen på Hamiltonserien (och Ewa Johnsen- Tanguy) Men inte om det gäller din dotter, Jan Guillou var en riktigt bra och värdig avslutning på serien. Det var inte fullt ös och action hela tiden, men Hamilton är ju ingen ungdom längre så det kanske inte är så konstigt. 

En bok som hade potential men som jag inte tyckte höll för trycket var Bröllopsgästerna av Alison Espach. 

måndag 30 juni 2025

Att läsa i Juli




Fysisk bok minst 5 sidor om dagen:
  • -Nu struntar jag i denna, jag klarar visst inte ens upp att läsa 5 minuter varje dag -
 🤓 Övrigt:
  • -
😨 Utmana mig själv: 

📖 Från bokhyllan: 
  • -
🎧 Länge i Ljudbokshyllan: 

🆕 Relativt ny bok: 
  • Emily Wilds atlas över älvornas riken,  Heather Fawcett
📚 Serie jag följer: 
  • The night window, Dean Koontz (Jane Hawk #5) (Påbörjad i Juni)
  • Falska vänner, Jane Harper (Aron Falk #2)
🔖 Bokreabok: 
  • -
🥰Favoritförfattare:
  • Vägen till Jerusalem, Jan Guillou (OMLÄSNING)
📔Klassiker:

👀Sugen på:
  • Ett hov av taggar och rosor, Sarah J Maas OMLÄSNING

torsdag 26 juni 2025

Bröllopsgästerna, Alison Espach

Titel
: Bröllopsgästerna
Serie: -
Författare: Alison Espach
Utgivningsår: 2024
Förlag: Bokförlaget Forum
Sidor/tid: 13 timmar 12 minuter
Genre: Romance
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Emma Peters

Handling:
Phoebe Stone checkar in på tjusiga Cornwall Inn i Newport, Rhode Island, klädd i sin finaste klänning. Hon är ensam, nyskild och karriären som litteraturprofessor har gått i stå. Hon har planerat en sista dekadent kväll innan hon tar sitt liv, men upptäcker snart att hon är den enda hotellgästen som inte ska delta i ett stort bröllop. Bruden, som har planerat allt i minsta detalj, inser att den här sorgliga kvinnan kan förstöra hela bröllopsveckan. Hon var förberedd på alla möjliga katastrofer, ja, förutom Phoebe. Men trots att de båda kvinnornas planer helt går om intet, hittar de varandra och en osannolik vänskap börjar ta form.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Den här boken hade både saker jag älskade men också saker jag blev riktigt irriterad på. Om vi börjar med det positiva så uppskattade jag verkligen vänskaperna som började ta form i den här boken. Att en främling som mådde dåligt fick vara med under en bröllopsvecka var ju trevligt. Hur man kan växa och förändras genom andra människor och nya perspektiv och att lära sig stå upp för sig själv gav också positiva vibbar.

Men något som berörde mig illa, var självmordshanterandet, men det är en trigger för mig som sett det på nära håll, så det visste jag skulle kunna vara jobbigt att läsa om. Det tas lite lätt på här kan jag tycka. Sen verkar det som många är bra mycket mer intresserade av andras sexliv och könsorgan än vad jag är. Jag blir fortfarande irriterad och tappar intresset när sånt kommer upp.

Allt som allt känner jag att den här boken hade potential men att den för mig föll och blev lite av en besvikelse, trots att den var lättlyssnad och jag kom igenom hela boken utan problem. Jag gillade till och med karaktärerna och var intresserad av vad som skulle hända dem. Ändå var det något som skavde och inte fick mig att kunna njuta av boken helt fullt.

Du kanske också vill läsa om:

Armas Elena The Spanish Love Deception 

Boulley Angeline, Mitt namn är Firekeeper

tisdag 24 juni 2025

Men inte om det gäller din dotter, Jan Guillou

Titel
: Men inte om det gäller din dotter
Serie: Hamilton #12 Ewa Johnsén-Tanguy #3
Författare: Jan Guillou
Utgivningsår: 2008
Förlag: Piratförlaget
Sidor/tid: 16 timmar 46 minuter
Genre: Thriller, spänning
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Tomas Bolme

Handling:

Efter tretton år i exil återvänder viceamiral Carl Gustaf Gilbert Hamilton till Sverige för att få resning i livstidsdomen. Genom sin gamle vän Erik Ponti hamnar han nu i ett nytt umgänge, där de närmaste vännerna är förre översten i Främlingslegionen, Pierre Tanguy, och hans fru polisöverintendent Ewa Tanguy. Både Hamilton och Tanguy är fullständigt övertygade om att de aldrig mer i livet kommer att lyfta ett finger när det gäller militära insatser utomlands. Men det nya behagliga, fridfulla livet vänds helt över ända den dag en familjekatastrof drabbar dem. Carl Hamilton använder alla sina gamla kunskaper som spionchef och Pierre mobiliserar vänner inom Främlingslegionen. Deras mål finns i Saudiarabien. 

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
I den här sista boken i Hamiltonserien samlas många kära karaktärer som dykt upp under böckernas gång. Det blir känslosamt för alla inblandade när ett litet barn kidnappas och alla vill hjälpa till och ställa upp för att få hem henne. Ett perfekt sista uppdrag och jag njuter hela vägen till sista meningen. Det är inte lika actionfyllt som det har varit, det fartfyllda kommer inte förrän i slutet. Men det betyder inte att handlingen är seg på något vis, även om det är en del vin och matsnobberi.

Det är ju ingen hemlighet att jag älskat denna serie och det var en riktigt värdig (andra) avslutning. Jag är dock väldigt nyfiken på fortsättningen av Pontis och Hamiltons berättelser i serien Firma Hamilton och Ponti. Så allt är ju inte riktigt slut än. 

Du kanske också vill läsa om:

Guillou Jan Coq Rouge (Carl Hamilton #1)

Guillou Jan Madame Terror (Carl Hamilton #11) 

Guillou Jan Tjuvarnas marknad (Ewa Johnsén-Tanguy #1) 

lördag 21 juni 2025

I who have never known men. Jacqueline Harpman

Titel
: I who have never known men
Serie: 
Författare: Jacqueline Harper
Utgivningsår: 1995
Förlag: Vintage
Sidor/tid: 188 sidor
Genre: Sci-fi
Språk: Engelska


Handling:
Discover the haunting, heartbreaking post-apocalyptic tale of female friendship and intimacy set in a deserted world. Deep underground, thirty-nine women are kept in isolation in a cage.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Den här boken var lite annorlunda, men annorlunda på ett bra sätt. Jag fick lite samma känsla som med tv-serien Lost. Man får mer frågor än svar, precis som i Jeff VanderMeers Avgrund, fast denna är mer handfast och mänsklig. Det går inte att säga så mycket om den, för det vore synd att spoila någonting. Men den är läsvärd, så läs den.

Du kanske också vill läsa om:

VanderMeer Jeff Avgrund (Southern Reach #1) 

Wells Martha All systems red (The Murderbot Diaries #1) 

Turton Stuart De sju morden på Evelyn Hardcastle 

måndag 16 juni 2025

Netflix serie om avdelning Q (Jussi Adler-Olsen)

 Jag har läst och älskat bokserien om avdelning Q av Jussi Adler-Olsen. Jag var inte lika förtjust i filmerna som gjordes. Nu har Netflix släppt en serie om just samma avdelning Q, fast denna utspelar sig inte i Danmark utan i Edinburgh och istället för danska pratas det engelska med skotsk brytning. Det fungerar förvånansvärt bra måste jag säga. I första säsongen är handlingen tagen från första boken i serien "Kvinnan i rummet". Det var ett tag sedan jag läste den boken så jag minns inte exakt handlingen, men vad jag kan se håller den sig någorlunda inom ramarna. 

Carl Morck, som han heter i tv-serien, tycker jag funkar riktigt bra även om det kanske inte var så jag hade tänkt mig honom. Men jag accepterar hans karaktär. 

Assad, som jag har älskat genom hela serien är så förknippad med Stefan Sauks röst (han läser in böckerna) att det tar längre tid att acceptera den karaktären i tv-serien. Han får dessutom inte heta Assad utan Akram, tyvärr kokar han inte te hela tiden, han är heller inte glad och pratsam utan tyst och stoisk, men får duga som karaktär än så länge iallafall.

Rose får också vara med redan från början och henne gillar jag, kanske till och med mer än i bokserien. Hardy blir bättre från sin förlamning riktigt fort och verkar komma mer in polisarbetet redan till säsong två om det nu blir någon, jag har inte hittat någon bekräftelse på det än.

Det här skulle kunna bli en riktigt bra långkörare och jag hoppas de filmatiserar alla böckerna.




lördag 14 juni 2025

Fienden inom oss, Jan Guillou

Titel
: Fienden inom oss
Serie: Ewa Johnsén-Tanguy #2
Författare: Jan Guillou
Utgivningsår: 2007
Förlag: Piratförlaget
Sidor/tid: 14 timmar 1 minut
Genre: Kriminalroman, spänning
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Tomas Bolme

Handling:
Klockan tre på morgonen gör säkerhetspolisen och terroristpolisen tillslag mot ett antal familjer i en Stockholmsförort. Ett femtiotal personer grips och transporteras bort. De gripna får ingen vetskap om vad de är misstänkta för. Men nästa dag exploderar nyheten att "al-Qaida i Sverige" har oskadliggjorts och att landet räddats från den största katastrofen någonsin. 

Nio personer häktas som terrorister och därefter utbryter den stora tystnaden. Ingen vet vad som sker i polisutredningen. Polisintendent Ewa Johnsén-Tanguy, som är förhörsexpert på Ekobrottsmyndigheten, får till sin förvåning ett helt nytt jobb, att leda förhören med de misstänkta terroristerna. Därmed förändras hennes liv, bland annat innebär det att vänskapen med journalisten Erik Ponti utsätts för svåra slitningar. 

I kriget mot terrorismen hamnar Ewa Johnsén-Tanguy och Erik Ponti på helt olika sidor. Jan Guillou gör i romanen Fienden inom oss upp med de lagar som sägs vara avsedda att skydda demokratin men som skadar den betydligt mer än terrorismen gör.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Förvånansvärt nog är mitt första omdöme om den här boken att den är lite seg.Det är många karaktärer och jag glömmer ofta vilka de är och Guillous kritik mot säkerhetspolisen tar nästan över berättelsen. Efter att ha läst nästan hela Hamiltonserien vet man att det är genomgående så att den kritiken finns, så det blir lite tröttsamt i denna boken. Det tar lite längre tid att komma igenom boken, men det är fortfarande en solid bok, det är inget snack om den saken. 

Jag är glad att jag läst den och ser nu fram emot avslutningen av denna och Hamiltonserien som är en och samma bok; Men inte om det gäller din dotter.

Du kanske också vill läsa om:

Guillou Jan Tjuvarnas marknad (Ewa Johnsén-Tanguy #1)

Guillou Jan Ondskan

Guillou Jan Coq Rouge (Carl Hamilton #1)

måndag 9 juni 2025

Tjuvarnas marknad, Jan Guillou

Titel
: Tjuvarnas marknad
Serie: Ewa Johnsén-Tanguy #1
Författare: Jan Guillou
Utgivningsår: 2004
Förlag: Piratförlaget
Sidor/tid: 15 timmar 21 minuter
Genre: Kriminalroman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Tomas Bolme

Handling:
Huvudstaden drabbas av en rad ovanliga men mästerliga inbrott. De synnerligen initierade tjuvarna stjäl endast extremt värdefulla föremål. Det dröjer dock innan man inser att detta är en brottsserie med samma gärningsmän. Men till slut tillsätts en polisutredning bestående av erfarna och kunniga poliser som till sin förvåning plötsligt finner sig ingå i jakten på något så ointressant som vanliga tjuvar. Och någon utredning hade inte ens kommit till stånd om det inte vore för de enorma värden den nya överklassen förgyllt sina bostäder med.

Medan polisen mödosamt arbetar med att förhöra och kartlägga, säkra tekniska bevis och samla dokumentation pågår i en annan del av staden en helt annan tillvaro med en helt annan vardag.

Företagsledaren Henric Gundell lever ett bekymmerslöst liv bakom stängda dörrar i en diskret direktionskorridor. Han är visserligen välutbildad och vid det här laget en erfaren ledare med många beundrade och framgångsrika år bakom sig, men hans tillvaro har mer och mer kommit att handla om troféer. Både i ordets rätta bemärkelse - av honom själv nedlagda djur - och i form av diverse mer ljusskygga byten, några hundratals miljoner i bonus hit och några hundratals miljoner i pension dit... Till sin förvåning hamnar emellertid också han till slut uthängd på Tjuvarnas marknad.


Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Eftersom det visade sig att den här seriens tredje bok och Hamiltonseriens tolfte bok går ihop går ihop i och med boken; Men inte om det gäller din dotter, var jag naturligtvis tvungen att läsa Ewa Johnsén-Tanguyseriens första och andra del innan jag läser Hamiltons 12a. 

Precis som vanligt älskar jag Guillous berättande och jag sugs in i handlingen snabbt och de ca 15 och en halv timma som boken är, flyger iväg och hushållsysslor och annat går lekande lätt med Tomas Bolmes inläsning av boken.

Egentligen är jag inte så förtjust av att läsa om människor med pengar som anser sig vara för mer än andra, men genom Guillous bitska lins går det ändå rätt bra. En trevlig bok och precis vad jag förväntat mig av Guillou.

Du kanske också vill läsa om:

Guillou Jan Ondskan

Guillou Jan Coq Rouge (Carl Hamilton #1)

Guillou Jan Den demokratiske terroristen (Carl Hamilton #2) 

lördag 7 juni 2025

Sammanfattning Maj


Lästa böcker i Maj:  5 st. 0 DNF

  • The Moth Catcher, Ann Cleeves  📚 🥰
  • Madame Terror, Jan Guillou 📚🥰 
  • Drottning av ingenting, Holly Black OMLÄSNING👀  
  • Stenåkern, Tove Jansson 🥰 
  • Tjuvarnas marknad, Jan Guillou 🥰
🤓 Övrigt: 4 st
😨 Utmana mig själv: st
📖 Från bokhyllan: 2 st
🎧 Länge i Ljudbokshyllan: 1 st
🆕 Relativt ny bok: 3 st
📚 Serie jag följer: 6 st
🔖 Bokreabok: 1 st
🥰Favoritförfattare: 13 st
📔Klassiker: st
👀Sugen på: 1 st

Goodreadsutmaning: 
Tid lyssnat: 55 timmar 44 minuter
Sidor läst: 0 sidor

Kommentar:
The Moth Catcher av Ann Cleeves kommer jag inte ihåg så mycket av så här i slutet på månaden. Det var en bra bok, men jag har funderat på om jag verkligen vill fortsätta med Vera-serien. 

Jag fortsätter med Jan Guillous böcker med både Madame Terror som var en riktigt spännande och bra bok i Hamiltonserien och boken Tjuvarnas Marknad som är första boken i Ewa Johnsén-Tanguy-serien, detta eftersom Hamiltonserien och Tanguyserien går ihop i Tanguy bok tre och Hamilton bok tolv. Tjuvarnas marknad var också en bra bok och liknade Hamiltonserien i skrivsätt och uppbyggnad enligt mig. 

Drottning av ingenting var en omläsning och en underhållande sådan. Men jag har redan glömt mycket av vad den handlade om.

Tove Janssons böcker gillar jag att njuta av i lugn och ro. Jag älskar hennes språk och lugnande berättande. Stenåkern gjorde mig dock irriterad, vilket är ovanligt när det gäller hennes böcker, men det var för att den handlade om en riktig självupptagen mansgris. Berättandet var fortfarande vacker.

lördag 31 maj 2025

Att läsa i Juni


Varför är det alltid så mycket att göra i Maj och Juni när man bara vill njuta av ljuset, värmen, naturen? Eftersom det nu är så, iallafall i mitt liv, har jag bara listat 4 böcker jag hoppas få läst i Juni och det är dessa.


Fysisk bok minst 5 sidor om dagen:
  • I who have never known men, Jacqueline Harpman 🔖📖 (påbörjad i April)
 🤓 Övrigt:
  • -
😨 Utmana mig själv: 

📖 Från bokhyllan: 
  • -
🎧 Länge i Ljudbokshyllan: 

🆕 Relativt ny bok: 

📚 Serie jag följer: 
  • Fienden inom oss, Jan Guillou #2 (påbörjad i Maj)
  • Men inte om det gäller din dotter, Jan Guillou #3, #12
🔖 Bokreabok: 
  • -
🥰Favoritförfattare:

📔Klassiker:

👀Sugen på:
  • A court of thorns and roses, Sarah J Maas OMLÄSNING

tisdag 20 maj 2025

Stenåkern, Tove Jansson

Titel
: Stenåkern 
Serie: -
Författare: Tove Jansson
Utgivningsår: 1984
Förlag: M Oy Ab
Sidor/tid: 2 timmar 8 minuter
Genre: Roman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Alma Pöysti

Handling:
Stenåkern är en av Tove Janssons mest kritikerhyllade romaner: En bitande humoristisk, satirisk bok om skrivandets våndor, familjekärlek och sexism i skärgårdsmiljö.

Journalisten Jonas bor i bastukammaren hos sin exfru Yvette över sommaren. Om dagarna skriver han en biografi över en man han hatar. Resten av tiden kräver han att familjen ska vårda sitt språk och klagar på att ingen förstår honom. Det värsta av allt är att alla ständigt serverar honom torsk.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Samtidigt som jag njuter av Tove Janssons speciella berättande och fantastiska användande av ord, blir jag förbannad över karaktären hon målar upp. En självgod mansgris som inte ser eller bryr sig om någon annan än sig själv.  En man som på översittarvis är noga med ord och hur de används men som hellre tittar sig själv djupt i naveln än att lyssna på vad någon annan säger eller ser vad de gör.

Ja, ni ser. Tove Jansson skriver på ett sätt som får mig att känna och bli engagerad. Jag älskar hennes sätt att skriva och berätta och jag måste ha tid och ro så att jag kan njuta av varenda ord som är med i hennes böcker. Jag älskar också att lyssna på dem och det måste då naturligtvis vara med någon som talar finlandssvenska. Jag kan inte riktigt förklara det men det fyller mig med en sådan ro och trygghet.

Tove Jansson har verkligen blivit en favorit att återvända till och då inte enbart till hennes Muminböcker.

Du kanske också vill läsa om:

Jansson Tove Sommarboken

Jansson Tove Den ärliga bedragaren 

Jansson Tove Bildhuggarens dotter 

lördag 17 maj 2025

Fem tips på "bad boy" böcker


Denna gången tipsar jag om fem ungdomsbokserier på temat "bad boy". Det är ju ett ganska vitt begrepp, men grabbarna i de här serierna är inga pojkvänsmaterial. Griniga, svartsjuka och ofta rent av elaka.


Starcrossed av Josephine Angelini
Den här serien med böckerna Helena, Hades och Nemesis fanns en gång översatta till svenska, men de verkar inte finnas tillgängliga längre. Det är dessa tre jag har läst och tyckt om, men inser nu att det alldeles nyligen kommit både prequels och en fortsättning på serien som jag helt missat.

Historien har hämtat inspiration hos den grekiska mytologin och blandar den och dagens samhälle. I första boken får man träffa Helena och man får vara med när hon träffar Lucas och extremt hat uppstår.

Denna serien har väl en bad boy med en rätt mild sådan stämpel, men ändå. Kul läsning tyckte jag ändå när det begav sig.

Helena Hamilton är extremt blyg. Så blyg att hon faktiskt mår fysiskt illa av att dra uppmärksamhet till sig. Problemet är att hon är 17 år, lång, blond, extremt bra på löpning och har ett ansikte som en gudinna skulle avundas henne. Som om inte detta skulle räcka för att få folk att glo på henne så händer det där med den nyinflyttade killen, Lucas Delos.
Det första Helena känner när hon ser Lucas är ett starkt hat. Hon vill verkligen döda honom. Och hon får ett ganska bra grepp om hans hals när hon anfaller honom i skolkorridoren ...
Den pinsamma skolkorridorskatastrofen visar sig vara början på ett nytt liv för Helena, och hon är verkligen inte den hon trott sig vara. Till exempel verkar inga vapen kunna skada henne.
Men det är inte bara hon som bär på en stor hemlighet: När Helenas och Lucas känslor för varandra går från iskallt till stekhett visar det sig att deras liv är bundna till en tragedi som utspelade sig för flera tusen år sedan. Precis som Sköna Helena och Paris vid Troja är de ödesbestämda att starta ett krig för sin kärleks skull. Ett krig som kan förgöra världen.
Trots att Helen och Lucas inser att de aldrig kan vara tillsammans, är de krafter som drar dem till varandra ännu starkare. Kan de trotsa det öde som står skrivet i stjärnorna?


The Folk of the Air, Holly Black
Feer är aldrig att lita på och är aldrig särskilt snälla. Så om man träffar en fe och blir förälskad kan man oftast lita på att det går käpprätt åt...

Of course I want to be like them. They're beautiful as blades forged in some divine fire. They will live forever. And Cardan is even more beautiful than the rest. I hate him more than all the others. I hate him so much that sometimes when I look at him, I can hardly breathe. 

One terrible morning, Jude and her sisters see their parents murdered in front of them. The terrifying assassin abducts all three girls to the world of Faerie, where Jude is installed in the royal court but mocked and tormented by the Faerie royalty for being mortal. As Jude grows older, she realises that she will need to take part in the dangerous deceptions of the fey to ever truly belong. But the stairway to power is fraught with shadows and betrayal. And looming over all is the infuriating, arrogant and charismatic Prince Cardan


Ett hov av taggar och rosor av Sarah J Maas
Ännu en manlig fe som är en riktig skitstövel. 

När den nittonåriga jägarinnan Feyre dödar en varg i skogen dyker det upp en odjursliknande varelse och kräver vedergällning. Feyre tvingas följa med till ett farligt, magiskt rike hon bara trodde fanns i sagorna, och väl där inser hon att varelsen inte är ett djur, utan Tamlin: en av de livsfarliga, odödliga feer som en gång styrde över deras värld.
Feyres känslor för Tamlin övergår så småningom från iskall fientlighet till en blixtrande passion som överskuggar alla varningar och lögner hon hört om hans farliga och vackra värld.
Men när en uråldrig, ondskefull skugga växer till sig över feernas land måste Feyre stoppa den - annars kommer både Tamlin och hans värld att gå under. 


Lux, Jennifer L. Armentrout
Här har vi en utomjording som beter sig som ett as, men han "har väldigt goda skäl till det". Anser han själv iallafall.

STARTING OVER SUCKS

When we moved to West Virginia right before my senior year, I'd pretty much resigned myself to thick accents, dodgy internet access, and a whole lot of boring... until I spotted my hot neighbor, with his looming height and eerie green eyes. Things were looking up.

AND THEN HE OPENED HIS MOUTH

Daemon is infuriating. Arrogant. Stab-worthy. We do not get along. At all. But when a stranger attacks me and Daemon literally freezes time with a wave of his hand, well, something... unexpected happens.

THE HOT ALIEN LIVING NEXT DOOR MARKS ME

You heard me. Alien. Turns out Daemon and his sister have a galaxy of enemies wanting to steal their abilities, and Daemon's touch has me lit up like the Vegas Strip. The only way I'm getting out of this alive is by sticking close to Daemon until my alien mojo fades.

IF I DON'T KILL HIM FIRST, THAT IS

Iron Fey, Julie Kagawa

Vi har ju redan konstaterat att man skall hålla sig undan feer, särskilt de manliga. Men här har vi fler.

Jag flög fram genom skogen medan grenarna piskade mitt ansikte. Bakom mig hörde jag kvistar som knäcktes, morranden och svordomar. Varje andetag brände som eld men jag tvingade mig att fortsätta springa, för jag visste att om jag snubblade eller föll skulle jag dö.

MEGHAN CHASE har ett hemligt öde ett som hon aldrig kunnat föreställa sig

Det har känts som att något varit lite udda med Meghan ända sedan hennes pappa mystiskt försvann tio år tidigare. Hon har aldrig riktigt passat in i skolan, eller i hemmet. När en mörk främling börjar betrakta henne på avstånd, och hennes bäste vän blir märkligt överbeskyddande, inser Meghan att något är på väg att hända.

Men hon hade aldrig kunnat gissa sig till sanningen: att hon är en mytisk älvkonungs dotter och en pjäs i ett blodigt krig. Meghan kommer nu att få reda på hur långt hon är beredd att gå för dem hon älskar, och för att stoppa en ondska som ingen magisk varelse någonsin vågat sätta sig upp emot.

Och hon kommer också att få veta hur det känns att finna kärleken i en ung prins som hellre vill se henne död än låta henne komma honom nära

måndag 12 maj 2025

Madame Terror, Jan Guillou

Titel
: Madame Terror
Serie: Carl Hamilton #11
Författare: Jan Guillou
Utgivningsår: 2006 
Förlag: Piratförlaget
Sidor/tid: 16 timmar 26 minuter
Genre: Thriller
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Tomas Bolme

Handling:
När den ryska ubåten Kursk gick under i Barents hav på grund av ett amerikanskt misstag stod det klart för världens alla spionorganisationer att Ryssland hade utvecklat en överlägsen ubåtsteknologi. Palestinierna som alltid varit i tekniskt underläge och alltid beskrivits som terrorister insåg att tillgången till en rysk superubåt för första gången skulle ge dem ett teknologiskt övertag.

Uppdraget att genomföra den största terroristattacken i världens historia går till den kvinnliga brigadgeneralen Mouna al Husseini. Hon inser direkt att problemen i motsättningen mellan rasistiska ryska officerare och högt utbildade palestinier är oöverstigliga. Och att projektet bara kan genomföras om man finner en fartygschef som för det första inte är rysk, som för det andra talar perfekt ryska och helst även är dekorerad med Röda stjärnan samt Rysslands finaste orden - Rysslands hjälte - och gärna med den palestinska Hederslegionen. Och därtill är äkta hög sjöofficer. Den omöjliga kombinationen fanns i verkligheten och var en gammal vän till Mouna Husseini.

Från det ögonblick viceamiral Carl Gustaf Gilbert Hamilton steg ombord på U1 Jerusalem förändrades allt. Huvudmotståndare i den politiska kamp som följde blev två enastående kvinnor, den kvinnliga brigadgeneralen Mouna al Husseini och den amerikanska utrikesministern Condoleezza Rice. De blev vänner för livet. Och fiender.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Det är kul att se Carl Hamilton i farten igen efter, tja, inte så lång tid för mig men många år för honom. Det är hans vän Mouna som får honom att lämna sitt "gömställe" och ge sig ut i världen igen. Det är riktigt spännande och det är fullt av samhällskritik från författaren. Ibland är det komiskt och ibland blir det lite för mycket, men 11 böcker in i serien är man ganska van.

Nu är mycket av händelserna på en ubåt, vilket känns klaustrofobiskt. Själv skulle jag aldrig gå ner i en ubåt, men att läsa om det är pulshöjande och fängslande. Att de sedan gör lång näsa till de flesta fiender skapar humor och en lättsam stämning i en allvarlig situation. Guillou har ett imponerande sätt att berätta så att det blir verkligt. 

Hur som helst är boken bra och det är svårt att låta bli att lyssna, precis som vanligt med denna serie. Nu är det ju bara en bok kvar vilket är sorgligt, men Hamiltons historia fortsätter ju sedan i Firma Hamilton och Ponti, vilken skall bli intressant att ge sig på.

Jag måste också säga att jag älskar Tomas Bolmes inläsning av Hamiltonböckerna och jag har med glädje upptäckt att det verkar som han läst in det mesta, om inte allt som Jan Guillou har skrivit, vilket gör att jag har mycket härlig inläsning kvar av honom.

Du kanske också vill läsa om:

Guillou Jan Coq Rouge (Carl Hamilton #1)

Guillou Jan Den demokratiske terroristen (Carl Hamilton #2) 

Guillou Jan I Nationens intresse (Carl Hamilton #3) 


lördag 10 maj 2025

Bokhylleenkät

Idag blir det en bokhylleenkät här på bloggen. Jag kan tycka det är intressant att se hur andra bokälskare organiserar eller inte organiserar sina böcker. Jag såg den här enkäten på bokprinsessorna för länge, länge, längesedan och idag blir den alltså gjord.

Hur sorterar du böckerna i din bokhylla?
Jag sorterar efter genre och i genresorteringen sorterar jag hårda böcker för sig och pocketböcker för sig i storleksordning. Jag önskar ha ett lugn i min bokhylla när jag tittar på den och vill också lätt hitta boken jag vill ha.

De olästa böckerna är dock inte insorterade i sina genrer utan de har egna hyllor och är inte så många. Här finns dock ett undantag, klassikerna som jag inte läst är placerade bland sina kompisar i klassikerhyllan.

Hur många språk finns i din bokhylla? Vilka?
Det är bara två språk, Svenska och Engelska och det är bara de språk som jag läser böcker i.

Vilket land kommer de flesta böckerna från?
En kvalificerad gissning är att de flesta kommer från Usa och att England och Sverige kommer en bit efter det.

Flest män eller kvinnor? Eller ungefär lika?
Eftersom jag fört statistik över vad jag läst de senaste åren, vet jag att jag läser/lyssnar på flest böcker av kvinnor, jag tror att det också är representativt för de böcker jag äger.

Vilka genrer/kategorier har du i bokhyllan (deckare, dramatik, bilderböcker, reseskildringar o s v).
Jag har delat upp mina böcker i olästa, barnböcker, kokböcker, facklitteratur, feelgood, krim/thriller/mystery, historiska romaner, sci-fi och fantasy.

Visa gärna en shelfie!
Här är två av hyllorna med böcker, det är två av de totalt fyra låga Billy-bokhyllor jag har med böcker i källaren. De flesta klassiker, barnböcker, många ungdomsböcker och kokböcker finns på andra ställen i huset.



torsdag 8 maj 2025

The Moth Catcher, Ann Cleeves

Titel
: The Moth Catcher
Serie: Vera Stanhope #7
Författare: Ann Cleeves
Utgivningsår: 2015
Förlag: Macmillan
Sidor/tid: 11 timmar 4 minuter
Genre: Deckare
Språk: Engelska

Ljudbok
Inläsare: Janine Birkett

Handling:
As though to a flame, they were drawn to their deaths . . .

Life seems perfect in Valley Farm, a quiet community in Northumberland. Then a shocking discovery shatters the silence. The owners of a big country house have employed a house-sitter, a young ecologist named Patrick, to look after the place while they’re away. But Patrick is found dead by the side of the lane into the valley – a beautiful, lonely place to die.

DI Vera Stanhope arrives on the scene and when searching the attic of the big house – where Patrick had a flat – she finds the body of a second man. The only thing connecting the two victims is a fascination with studying moths – and catching these beautiful, rare creatures.

Those who live in the close-knit Valley Farm development have secrets too, and as Vera is drawn into the claustrophobic world of this increasingly strange community, she realizes that there may be deadly secrets trapped there . . .


Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Jag älskar Vera-böckerna (och tv-serien) så har vi konstaterat det. Men jag stör mig fortfarande in i tredje boken på att det hela tiden skall talas om hur fet och ful Vera är, finns det inget annat sätt att beskriva henne? Sedan kan jag också konstatera att detta kanske inte var en av favoriterna i serien. Den är fortfarande bra, men jag fastnade inte för fallet och karaktärerna som råkade illa ut. Vera och hennes gäng upplevde jag också lite blekare än vanligt. Men det var absolut en lyssningsbar bok. 

Du kanske också vill läsa om:

Cleeves Ann Kråkfällan (Vera Stanhope #1) 

Cleeves Ann I lögnernas spår (Vera Stanhope #2)

Cleeves Ann Dolda djup (Vera Stanhope #3) 

Författare från A-Ö: Ann Cleeves

måndag 5 maj 2025

Sunrise on the reaping, Suzanne Collins

Titel
: Sunrise on the Reaping
Serie: Hungerspelen 0,5
Författare: Suzanne Collins
Utgivningsår: 2025
Förlag: Storyside
Sidor/tid: 14 timmar 21 minuter
Genre: Dystopi, Sci-fi
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Martin Wallström

Handling:
När solen går upp på slåtterdagen för 50-årsjubileet av Hungerspelen sprider sig oron och skräcken i distrikten. För att fira jubileet kommer fyra ungdomar istället för två i varje distrikt skickas till arenan för att strida på liv och död.

I distrikt 12 gör sig Haymitch Abernathy redo för att gå till torget och ceremonin. Han försöker att inte tänka så mycket på risken att hans namn ska ropas upp. När det här är över ska han njuta av en ledig dag tillsammans med vänner och den han älskar. Men så ropas just hans namn upp och alla drömmar brister. Haymitch förstår också snart att oddsen inte alls kommer att vara på hans sida i spelet ... Vad finns det kvar att kämpa för om du redan har mist allt du älskar och bryr dig om?

Sunrise on the Reaping utspelar sig 24 år före Katniss' och Peetas omgång av spelen. Nu får vi äntligen veta vad deras handledare Haymitch gjorde för att överleva ...

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Den här boken har jag längtat efter. Boken om President Snows hungerspel, Balladen om Sångfåglar och ormar, var jag inte lika pepp på. Det var kul att vara tillbaka i den världen, men jag ville inte ha sympatier för Snow, även om det var lite intressant att se hur hans huvud fungerade. 

Denna däremot om Haymitchs ungdom och hungerspel, det var jag väldigt nyfiken på. I originaltrilogin får man inte veta så mycket om Haymitch, men han är en intressant karaktär som jag gillar, så denna boken ger mig så mycket och jag älskar det. Inte helt utan förbehåll, men det är Haymitch och han har bara vuxit som karaktär. Det är brutalt, och hjärteknipande men vilket hungerspel är inte det.

Mina förbehåll är kärlekshistorien som ibland känns överdriven och man känner inte riktigt igen Haymitch till en början och upprepandet av namnet Lenore Dove hela tiden irriterar mig av någon anledning. Ibland känns historien lite tillrättalagt med karaktärer från första trilogin, men det är ju kära återseenden så det kan jag blunda för. Sen har vi det här med alla dikter och sånger, ni får ursäkta men de känns lite tradiga, men har kanske sin plats... kanske. Slutet måste jag läsa om i en fysisk bok för där fattade jag inte deras plats. 

Men i stort sett är jag överlycklig över denna boken och ser med glädje fram emot att se filmen när den kommer ut (ev. i slutet av 2025)

Du kanske också vill läsa om:

Collins Suzanne Balladen om Sångfåglar och Ormar (Hungergames #0) 

Collins Suzanne Hungerspelen (Hungerspelen #1) 

Collins Suzanne Fatta eld (Hungerspelen #2) 

Collins Suzanne Revolt (Hungerspelen #3)