lördag 23 november 2019

1793 Niklas Natt och Dag

Titel: 1793
Originaltitel: 1793
Serie: Bellman Noir #1
Författare: Niklas Natt och Dag
Utgivningsår: 2017
Förlag: Bonnier Audio
Sidor/tid: 13 timmar 21 minuter
Genre: Historisk kriminalroman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Martin Wallström

Handling:
Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.
Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.
Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.
Ur fyra berättarperspektiv klär Niklas Natt och Dag av den sen gustavianska tiden dess prakt och ståtlighet, och avtäcker en era av kött och blod, nöd och förtvivlan, men också förhoppningar och den vilja till förändring som sått fröna till vårt eget samhälle.

Mina tankar:
En bok som är fruktansvärt rå, brutal och skitig, så mycket att man känner att det är behövligt med ett långt bad där lorten måste skrubbas bort när man läst klart. Miljöbeskrivningarna av Stockholm får en att inse att det inte finns någonting att leva för, de flesta är fattiga, alla super och stan badar i fekalier och annat skräp. Männen har det tufft, kvinnornas belägenhet är alltför deprimerande att ens tänka på. I denna miljö har ett brott begåtts vilket är rent vedervärdigt och i en stad av korruption och kaos finns det endast två män som vill försöka identifiera den döde och reda upp vad som hänt. Det är näst intill omöjligt.

1793 ger en nattsvart bild av vår egen huvudstad och släcker allt hopp om mänskligheten, men på ett ganska lättläst sätt ändå.

Betyg: 3/5
Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar