torsdag 18 juli 2024

Döda talar inte, Ann Cleeves

Titel
: Döda talar inte
Serie: Vera Stanhope
Författare: Ann Cleeves
Utgivningsår: 2011
Förlag: Bonnier Audio
Sidor/tid: 10 timmar 59 minuter
Genre: Kriminalroman, Deckare
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Anna Maria Käll

Handling:
En ung mamma förälskar sig i en kontrollerande äldre man. Kort därefter drunknar hennes lille son i ett badkar. Ett år senare hittas socialsekreteraren som arbetat med fallet strypt i ett badhus. Den som finner kvinnan är Vera Stanhope: kriminalkommissarien som arbetar för mycket, väger för mycket, dricker för mycket. Tillsammans med polisassistent Joe Ashworth försöker hon lösa fallet, då ännu ett mystiskt lik dyker upp i den pittoreska småstaden. "Döda talar inte" är den fjärde kriminalromanen med den excentriska Vera Stanhope. Böckerna har filmats med Brenda Blethyn i huvudrollen och gjort succé på tv. Återigen befäster Ann Cleeves här sin plats som mysdeckarens nya drottning. I samma tradition som Agatha Christie rör hon sig knivskarpt mellan tonträffande personporträtt, engelska gröna kullar och kluriga mordutredningar.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
De här böckerna är lite småmysiga och puttrar på i lagom takt. Det är tillräckligt spännande för att hålla uppe intresset men inte så man sitter fastnaglad och inte kan sluta. Jag gillar själva konceptet väldigt mycket. Men det är en sak som stör mig mer och mer och det är hur Vera Stanhopes utseende beskrivs. Hon är ful och fet med hudproblem och ingen har någonsin velat ha henne. Det påtalas gång på gång, både från hennes syn på sig själv som av varenda karaktär hon träffar på. Jag gillar det inte. Det trycks upp i ansiktet hela tiden. Jag hoppas det minskar i resten av serien för jag gillar att läsa de här.

Själva fallet här var kanske inte det mest intressanta hittills, men var helt okej. Men jag blev lite besviken på hur det rundades upp. Vera och Joe gillar jag som karaktärer och jag kommer fortsätta att läsa böckerna i serien.

Du kanske också vill läsa om:

Cleeves Ann Svart som natten (Shetland Island #1) 

Cleeves Ann Kråkfällan (Vera Stanhope #1) 

Griffiths Elly Flickan under jorden (Ruth Galloway #1)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar