lördag 20 juli 2024

Fem tips på böcker om havet


Det är sommar, semester och idag skall det faktiskt även bli varmt, vilket troligtvis betyder en liten utflykt till havet. Passande nog har jag då idag fem tips på böcker som på något sätt berör just havet.


Fyren mellan haven, M.L Stedman
Egentligen är den här boken alldeles för tragisk för min smak, men den har ändå fastnat i mitt medvetande. Det har nog att göra med känslan av att bo på en isolerad ö, vid en fyr långt ut i havet. Skulle man trivas eller skulle det driva en till galeskap? 

En berättelse om rätt och fel, och hur det ibland inte går att skilja dem åt.Efter fyra uppslitande år vid första världskrigets västfront återvänder Tom Sherbourne till Australien och tar anställning som fyrvaktare på Janus Rock, en ensligt belägen ö nästan en halv dagsresa från kusten. Omgiven av havets tomma vidder och med sin unga hustru Isabel som enda sällskap, hoppas Tom finna ro för sin sargade själ.En aprilmorgon några år senare spolas en båt upp på stranden och i den vinddrivna farkosten finner fyrvaktarparet en död man och ett levande spädbarn. Tom vill först låta underrätta myndigheterna, men Isabel, som genomlidit tre missfall, ser barnet som svaret på alla hennes böner, som en gåva direkt från Gud. Mot bättre vetande beslutar de sig för att behålla den lilla flickan och låta världen tro att hon är deras dotter. Det är först två år senare, när de återvänder till fastlandet, som paret inser att den händelse som gett deras tillvaro en mening samtidigt slagit en annan människas liv i spillror

Sjöfararna, Diana Gabaldon
Den tredje boken om Claire och Jamie Fraser handlar bland annat om, som titeln antyder, en resa från Europa och västerut. Jamie trivs inte i båt och blir alltid sjösjuk. Så det bådar ju inte gott för den resan.

För övrigt tycker jag att hela serien är läsvärd även om böckerna är tjocka och de är många.

Resan över havet. När Claire återvänder till sin egen tid är hon gravid. Äktenskapet med Frank Randall återupptas och hon föder dottern Brianna, som är en avbild av sin far, den rödhårige skotske ädlingen Jamie.Åren går men med dottern Brianna som en ständig påminnelse om Jamie bleknar kärleken aldrig. När Frank dött gör Claire efterforskningar vilka tyder på att Jamie har överlevt det blodiga slaget vid Culloden. Claire vågar språnget och ännu en gång vill ödet att hon förenas med Jamie. Tillsammans får de åter fly från det jakobitiska Skottland. De hamnar i det exotiska Västindien där politiska intriger och voodomagins mörka mysterier drabbar dem.Över en halv miljon svenskar har läst Diana Gabaldons episka kärlekssaga: Främlingen, Slända i bärnsten, Sjöfararna, Trummornas dån, Det flammande korset, Snö och aska, Som ett eko och Skugga av svek. Outlanderserien ligger till grund för TV-serien Outlander.


Sommarboken, Tove Jansson
Kan det bli mer somrigt än Tove Janssons sommarbok. Detta är en bok som jag vill läsa om igen och då har jag redan läst den flera gånger. Här bor de under sommaren på en ö i havet. Den är vardaglig och melankolisk och innehåller en härlig relation mellan en farmor och hennes barnbarn.

Sommarboken är Tove Janssons mest älskade vuxenbok. Berättelsen utspelar sig på en ö i finska viken där Sophia tillbringar sommaren tillsammans med sin pappa och farmor. I centrum finns vänskapen mellan en mycket gammal kvinna och en mycket liten flicka, vacker och intensiv precis som en sommar i skärgården.


Fable, Adrienne Young
Är man sugen på lite mer spänning och fart och fläkt kan man läsa denna ungdomsbok om en tjej som är fridykare. Hon jagas och har knepiga familjeband och befinner sig hela tiden nära eller i havet. Boken är första boken i serien The World of the Narrows.

Seventeen-year-old Fable is a dredger-a freediver who excavates rare gemstones from the coral reefs that fill The Narrows. For the last four years, she's been trying to get off the island of Jeval, find the father who abandoned her there, and claim her mother's place on his trading crew. But when she finally makes it off the island, she discovers it may have been the safest place for her.


Bokcirkeln vid världens ände, Frida Skybäck
Det här var en skön bok. Lagom engagerande, lite spännande, trevliga vänskapsband och referenser till olika böcker man läst. Karaktärerna var ganska harmlösa, de flesta iallafall, miljön var trevlig och boken puttrade liksom på och lämnade kanske inte några djupare avtryck hos mig men var ändå bra. Havet finns lite mer i periferin i denna bok.

En solig majdag flyttar svenskättlingen Madeleine Grey till Ljusskär i Skåne för att praktisera i den populära Frihetskyrkan, men hennes vistelse får ett abrupt slut när hon en kväll packar sin väska och försvinner spårlöst. Trettio år senare mottar hennes syster Patricia ett anonymt brev med Madeleines halsband i och hon bestämmer sig för att resa till den lilla strandbyn i ett sista försök att hitta sin syster.

Patricia tar in på Ljusskärs enda hotell, Monas Bed, Breakfast & Books, där många av de boende samlas för att prata och äta Monas omtyckta tångbullar. Snart lär Patricia känna en omaka grupp kvinnor som förenas genom sin bokcirkel och mellan litterära samtal, kärleksbekymmer och äktenskapsproblem börjar kvinnorna nysta i Madeleines mystiska försvinnande. Men alla är inte lika tillmötesgående och Patricia inser att hennes frågor river upp gamla sår. Vad var det egentligen som hände med Madeleine den där ödesdigra sensommarkvällen och vad är det för en mörk hemlighet som människorna i byn är så måna om att bevara?  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar