tisdag 2 juli 2024

Tisdagstrion V. 27: Bästa läsningen under första halvåret 2024

Idag vill Ugglan & Boken att vi gör en lista under temat: Bästa läsningen under första halvåret 2024

Jag tänker ändra lite och ta bästa läsningen under April-Juni då jag redan gjort en lista över de bästa och sämsta böckerna under första kvartalet HÄR

Och det faller sig så att de tre bästa böckerna under andra kvartalet är av samma författare i samma serie så de får dela utrymme med varandra för att det skall bli lite variation i denna listan.

Böckerna av Jan Guillou om Carl Hamilton
Än så länge har jag bara läst de tre första böckerna Coq Rouge, Den demokratiske terroristen och I nationens intresse. Denna serie har snabbt blivit en favorit då böckerna är lättlästa och spännande. Carl Hamilton är en ganska sympatisk vältränad elitsoldat som skickas på hemliga uppdrag för Sveriges räkning. Har du inte läst böckerna, kan jag varmt rekommendera dem.

Under sommaren 2006 ger Piratförlaget ut samtliga Hamilton-böcker på nytt både som ljudbok och pocket. Detta blir upptakten till Jan Guillous kommande roman Madame Terror då Hamilton är tillbaka efter mer än tio års tystnad.

För många år sedan gjorde Carl Gustaf Gilbert Hamilton sin entré i den svenska bokvärlden. Han klev in som agent Coq Rouge i en tid då vårt land skakades av jakten på Olof Palmes mördare och vi levde i tron att ryska ubåtar mer eller mindre permanent vistades i Stockholms skärgård.

Hamiltons decennium som därefter följde präglades av det kalla krigets slut, Berlinmurens fall, Sovjetunionens sammanbrott och kapitalismens seger. Ett skede på gränsen mellan det Sverige som var och det Sverige som sedan vuxit fram.

Min Historia, Michelle Obama
Jag är ju inte den som läser biografier eller memoarer särskilt ofta, men ville utmana mig själv med att läsa några sådana i år. Inte trodde jag att jag skulle gilla några av dem. Men här är jag och rekommenderar att läsa Michelle Obamas bok om sitt liv. Den var väldigt intressant och faktiskt svår att lägga ifrån sig.

Michelle Obama är en av vår tids mest ikoniska och beundrade kvinnor. Som den första afroamerikanska presidentfrun skapade hon det mest öppna och inkluderande presidentskapet i USA:s historia. Hon är en passionerad och kraftfull förespråkare för kvinnor och flickors rättigheter världen över och har förändrat hur föräldrar och barn ser på hälsa och vikten av ett aktivt liv. Samtidigt har hon uppfostrat två döttrar och stått sida vid sida med sin man i hans uppdrag att leda USA genom några av landets mest påfrestande perioder.

I sina självutlämnande och fängslande memoarer bjuder Michelle Obama in läsare till sin värld och berättar om de erfarenheter som har format henne som person. Från barndomen i Chicagos South Side genom åren som företagsledaren som kämpade med livspusslet, till tiden på världens kändaste adress. På ett ärligt och insiktsfullt sätt beskriver hon sina med- och motgångar - i det privata och offentliga - och berättar om sitt liv såsom hon har levt det, med sina egna ord och på sina egna villkor. Det är en ovanligt personlig skildring av en kvinna som ständigt trotsat samhällets förväntningar, och vars historia inspirerar oss att göra detsamma.

The Wishing Game, Meg Shaffer
Denna boken är gullig, lite trygg och förutsägbar och ganska hoppfull trots att den har lite mörkare element i sig. Den handlar om böcker, författare och önskningar som kanske kan bli sanna, men också om kärlek. En riktigt trevlig bok som visst finns på svenska nu också och då heter den Önskeleken.

Lucy Hart vet hur det är att växa upp under svåra förhållanden och utan föräldrars kärlek. Som barn sökte hon alltid tröst i böckernas värld - framför allt i Jack Mastersons Clock Island-serie. Nu är hon tjugosex, arbetar som lärarassistent och delar med sig av sin kärlek till läsning med skolbarn. Hennes favorit är den sjuårige, föräldralöse Christopher Lamp. Lucys högsta önskan hade varit att få ta hand om honom även utanför skolan.
En dag tillkännager Jack Masterson att han till sist skrivit en ny Clock Island-bok, något Lucy knappt längre vågat hoppas på. Boken kommer dock bara att tryckas i ett enda exemplar, och en tävling kommer att hållas i Mastersons hem - det riktiga Clock Island. Lucy är en av fyra personer som valts ut för att tävla om boken.
Hon ställs nu mot ett par skoningslösa boksamlare såväl som Hugo Reese, Clock Island-seriens svårmodige illustratör. I bakgrunden planerar Masterson den ultimata twisten - något som kan komma att förändra Lucys liv för alltid.

9 kommentarer:

  1. Jag har läst Michelle Obamas bok och jag tyckte mycket om den. Hamilton läste jag för länge sedan.

    SvaraRadera
  2. Michelle Obamas skriver jag upp. Gillar Guillous böcker, blir sugen på denna serie. Maria Bokologen

    SvaraRadera
  3. Michelle O:s bok har jag tänkt läsa. Och så är jag sugen på Guillous allra senaste. Men har inte läst nån av dina tre,

    SvaraRadera
  4. tror att jag sett någon Coq Rouge - film. Michelle Obama känner jag naturligtvis till men jag har inte läst boken. den tredje boken är helt okänd för mig

    SvaraRadera
  5. Har inte läst någon av dina, men har Obamas bok oläst i hyllan.
    Tack för tips!

    SvaraRadera
  6. Michel Obamas bok är jag nyfiken på.

    SvaraRadera
  7. Jag har läst många böcker av Jan Guillou, men jag är tveksam till om jag läst några om greve Hamilton, fastän två står i bokhyllan. Kanske för längesen.

    SvaraRadera
  8. Guillos och Obaman böcker gillar jag jättemycket.

    SvaraRadera