tisdag 30 januari 2024

Tisdagstrion v. 5 -"Saga", "historia" eller "berättelse" i boktiteln

 


Det är tisdag igen och det bästa sättet att starta just en tisdag är med Ugglan & Bokens tisdagstrio. 

Denna vecka är temat: "Saga", "historia" eller "berättelse" i boktiteln

Ärligt talat så är det faktiskt två böcker på den här listan som jag inte avslutat, men det var de jag hittade så det får bli så här denna veckan.

Beast and Beauty: Dangerous tales, Soman Chainani
Detta är samma författare som till bokserien men även Netflixserien The school for good and evil. Två av de böckerna har jag läst och också sett serien. Inga mästerverk, men underhållande för stunden. När jag hittade denna boken visste jag inte att det var samma författare som till ovan nämna serie utan det upptäckte jag senare. I vilket fall... Jag har alltid älskat sagor. Jag minns hur det såg ut på biblioteket när jag var liten och minns exakt vad volymerna med olika sagor fanns. Jag försökte läsa dem alla. Det är förmodligen därför jag är så barnsligt förtjust i Retellings. Den här boken berättar de gamla sagorna, men gör om dem en aning vilket jag tyckte lät intressant. Tyvärr kom jag inte längre än till tredje sagan innan jag kände att jag inte var på rätt humör för denna och avslutade den, för att förhoppningsvis återkomma när jag är mer i synk med sagor.

You think you know these stories, don’t you?

You are wrong.

You don’t know them at all.

Twelve tales, twelve dangerous tales of mystery, magic, and rebellious hearts. Each twists like a spindle to reveal truths full of warning and triumph, truths that free hearts long kept tame, truths that explore life . . . and death.

A prince has a surprising awakening . . .                           

A beauty fights like a beast . . .

A boy refuses to become prey . . .

A path to happiness is lost. . . . then found again.

New York Times bestselling author Soman Chainani respins old stories into fresh fairy tales for a new era and creates a world like no other. These stories know you. They understand you. They reflect you. They are tales for our times. So read on, if you dare. 

The Handmaid's tale, Margaret Atwood
Det här är en sån bok som jag tyckte var bra, men för obehaglig att läsa. Jag kom igenom den, men jag skulle nog aldrig läsa om den och jag har svårt att se mig läsa fortsättningen. Den tar sig under skinnet och är för nära sanningen om hur människan kan vara, tycker jag, som visst kan läsa obehagliga saker,om de inte känns för verkliga.

I Atwoods klassiska dystopi från 1985 ges en bild av ett framtida USA, som förvandlats till den kristet fundamentalistiska republiken Gilead. I kampen mot sjunkande födelsetal rekryteras kvinnor i fruktsam ålder och utnyttjas hämningslöst som Tjänarinnor när de befruktas mot sin vilja av härskarklassens män, Anförarna. Offred är en Tjänarinna som lever under strikt övervakning, men som drömmer om att ta sig bortom Muren och bli fri igen.


En Saga, Stephen King
Eftersom jag gillar sagor trodde jag att jag skulle gilla denna bok av Stephen King. Och den börjar fantastiskt bra, tills det sagoaktiga började, då blev det så tråkigt och flummigt att jag inte orkade mer och fick DNFa boken.

Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.

22 kommentarer:

  1. Gillar Atwoods! Vill läsa Kings!
    /maria Bokologen

    SvaraRadera
  2. Margaret Atwood läste jag, inte vågat se filmatisering.

    SvaraRadera
  3. Hur kunde jag INTE tänka på "Tjänarinnans berättelse"???? Obegripligt. Och obegripligt bra.

    SvaraRadera
  4. Har inte läst någon av de böckerna. Tack för tips!

    SvaraRadera
  5. The handmaids tale är den enda jag har läst av dina tre, fast jag läste den på svenska. En mycket bra bok.

    SvaraRadera
  6. En saga har jag i hyllan och den ska bli läst, så småningom. Atwoods bok har jag inte läst, men jag har sett de första säsongerna av TV-serien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tv-serien vågade jag mig inte på då jag tycker boken är hemsk.

      Radera
  7. Nummer två och tre står och väntar i min bokhylla.

    SvaraRadera
  8. Svar
    1. Det är väl lite slarvigt skrivet av mig då det inte ens är ett svenskt uttryck, men det är en förkortning på "Did Not Finish", alltså att man inte läste klart boken.

      Radera
  9. The Handmaids Tale är en av mina favoritböcker!

    SvaraRadera
  10. Atwood hr jag läst. och sett. King tänkte jag nästn läsa bara för titelns skull, men det behöver jag ju inte göra då. tack för det!

    SvaraRadera
  11. The Handmaid's tale har jag läst, men det var länge sedan. Jag funderar på att läsa om den, så jag kan ge mig på fortsättningen också.

    SvaraRadera
  12. Hoppas King boken kommer på bokrea.

    SvaraRadera
  13. Stephen Kings saga hade jag också med, och precis som dig så gillar jag omarbetade sagor och myter!

    SvaraRadera
  14. Fröken Christina1 februari 2024 kl. 15:36

    Atwood har jag läst och tyckt väldigt mycket om.

    SvaraRadera