söndag 31 juli 2022

Att läsa i Augusti

Från och med Januari 2022 kommer jag varje månad välja ett tema från en förutbestämd lista som ni kan hitta HÄR. Minst tre av böckerna jag planerar att läsa under månaden skall relatera till temat. 

Låt någon annan bestämma vad du skall läsa
  • Lucia Lucia, Adriana Trigiani (Hyresvärdinna)
  • Öster om Eden, John Steinbäck (K.B)
  • Selektiva Selma, Josefine Sandblom  (K.D)
  • Eleonore Oliphant mår aldeles utmärkt, Gail Honeyman (K.D)

Fysiska böcker:
  • Amy Snow, Tracy Rees







  • Lucia Lucia, Adriana Trigiani
  • Morden på Österlen - Döden går på visning, Anders De La Motte Måns Nilsson







Ljudböcker:
Bokälskare, Emily Henry (påbörjad i Juli)
Öster om Eden, John Steinbeck
Selektiva Selma, Josefine Sandblom  
Eleonore Oliphant mår alldeles utmärkt, Gail Honeyman 

fredag 29 juli 2022

En sommar i York, Lucy Diamon

Titel
: En sommar i York
Serie: -
Författare: Lucy Diamond
Utgivningsår: 2018
Förlag: Printz Publishing
Sidor/tid: 338 sidor
Genre: Samtida, Feelgood, Chic lit
Språk: Svenska


Handling:
När Frankie snubblar över ett oöppnat brev från sin bortgångna mamma blir hon först glad... tills hon läser det och upptäcker sanningen om sin pappa. Hennes huvud fylls av frågor, och hon bestämmer sig för att resa till vackra York, i norra England, för att få svar.
I York bor familjen Mortimer. Till ytan en väldigt trevlig och omtyckt skara människor, men som bär på många hemligheter. Robyn Mortimer och hennes man John har varit gifta i många år, men Robyn börjar mer och mer tro att han döljer något för henne.
Och så har vi Bunny, som blev tokförälskad i David Mortimer när hon först kom till York. Men Bunnys förflutna håller på att jaga ikapp henne. Kommer David fortfarande älska henne - när han får reda på vad hon gjort?

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
För mig var den här titeln väldigt missvisande. Jag tyckte inte alls boken handlade om någon sommar i York. Jag hade dessutom helt fel förväntningar på boken vilket innebar att jag blev ganska besviken. Jag trodde att det skulle vara gulligt och lättläst, men det tycker jag inte att det var. Man får titta in i 6-7 kvinnors liv och de flesta av dem har det mer eller mindre tufft känslomässigt. Relationsproblem, med  en partner som ställt till det på ett eller annat sätt. På slutet rullades det ihop fint och alla var glada, så jag antar att det räknas som en feelgoodbok ändå.

Men det här var inte min kopp av te, jag kände mig inte engagerad i någon eller något och jag tyckte det var ganska tråkigt. Jag funderade flera gånger på att avsluta läsningen och börja på något annat och så här i efterhand ångrar jag att jag inte gjorde det. Jag trodde hela tiden att det skulle komma igång, men det puttrade på i samma mak ända tills sista sidan. 

tisdag 26 juli 2022

Sucka mitt hjärta men brist dock ej, Mark Levengood

Titel
: Sucka mitt hjärta men brist dock ej
Serie: -
Författare: Mark Levengood
Utgivningsår: 2008
Förlag: Piretförlaget
Sidor/tid: 2 timmar 54 minuter
Genre: Humor
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Mark Levengood

Handling:
Sucka mitt hjärta men brist dock ej är ett urval av Mark Levengoods texter. I denna volym finner läsaren texter som tål att återvändas till, ofta och gärna. Naturligtvis möter vi hela Marks myllrande släkt, de ogifta fastrarna med sina fromma suckar, mormodern på sängkanten som rasslar med sin gallstensburk i takt med radiopsalmen, det muttrande hembiträdet och den evigt frånvarande mamman på sina evighetslånga semestrar, där hon skickar vykort till barnen och skriver: "Här är underbart. Jag saknar ingen av er!"

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Efter att ha läst Solblekt av Livet av samma författare fick jag mersmak och gav mig på att lyssna på denna bok. Den hade en del samma anekdoter som boken jag läst innan, men som helhet var den lika mysig att lyssna på. Jag tror att jag skall spara mig lite innan jag tar nästa bok för att kunna lyssna när jag behöver något lätt, humoristiskt och tänkvärt nästa gång. De är som små korta måbra-piller att njuta av och lyssna på.

söndag 24 juli 2022

Den lilla Bokhandeln runt hörnet, Jenny Colgan

Titel
: Den lilla Bokhandeln runt hörnet
Serie: Den lilla bokhandeln #1
Författare: Jenny Colgan
Utgivningsår: 2016
Förlag: Massolit
Sidor/tid: 344 sidor
Genre: Feelgood, samtida, Chic lit
Språk: Svenska


Handling:
Nina Redmond älskar böcker och som bibliotekarie får hon göra det hon gillar allra mest matcha rätt bok med rätt person. Men när hennes älskade bibliotek tvingas stänga står hon plötsligt utan jobb och har ingen aning om vad hon ska ta sig till. Men så hittar hon en annons om en charmig liten skåpbil och får en idé: hon ska starta en egen bokhandel, på hjul!

Med all styrka, mod och optimism som hon kan uppbåda och därtill sitt livs samlade besparingar gör Nina sig redo för en nystart i de vackra skotska högländerna. Men verkligheten visar sig vara något helt annat än den verklighet hon gärna drömmer sig bort i. Hon möter en mängd människor som både förgyller och förpestar hennes tillvaro, till exempel en charmig tågkonduktör och en barsk och fåordig bonde på granngården.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Om alla feelgood är som den här så kanske jag skall satsa på att läsa fler. Jag gillade det här väldigt mycket. 
Det var gulligt utan att bli slibbigt, det handlade om att flytta ut på landet och det handlade om någon som älskar böcker, bara där är ju en bra början. Dessutom var det otroligt enkelt att bara glida igenom historien sida för sida, den var genomläst på två dagar utan ansträngning. Perfekt som förstaläsning på semestern när det regnade lite. Jag vill läsa mer av samma författare.

torsdag 21 juli 2022

Solblekt av livet, Mark Levengood

Titel
: Solblekt av livet
Serie: -
Författare: Mark Levengood
Utgivningsår: 2015
Förlag: Piratförlaget
Sidor/tid: 2 timmar 37 minuter
Genre: Humor, kåserier
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Mark Levengood

Handling:
Klokhet, värme och galenskap – välkommen in i Mark Levengoods värld!

”En dag när min fotograf var ute och dök fick han en kallsup och drog in en manet i sin bihåla. Han blev rysligt förvånad. Jag vet ju inte, men kan tänka mig att maneten blev ännu mer förvånad.
Hur man än planerar så kan man aldrig räkna ut vart livet tar en härnäst. Ibland kommer man till sitt mål, och ibland hamnar man i en bihåla. Men gott humör och vänlig nyfikenhet är bra kamrater på färden.”

Att läsa Mark Levengood är att stiga in i många nya världar. Vi möter fastighetsmäklaren som ger goda råd i bastun och mormor som samlar sina gallstenar i en burk vid sängen. Vi lär oss att klarinettspelare också kan bli lyckliga och får blicka in i Suzanne Ostens pedagogiska övningar.
Och mycket, mycket mer därtill.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Att lyssna på Mark Levengood när han läser upp sina tankar och anekdoter känns underbart rogivande och hoppfullt. Man skrattar till ibland när det blir för galet, för att i nästa stund reflektera över kloka tankar.  Jag älskar också den krassa men ändå smått positiva inställningen till livet, en ton som jag också tycker mig finna och älska i Muminböckerna.

tisdag 19 juli 2022

Evelyn Hugos sju äkta män, Taylor Jenkins Reid

Titel
: Evelyn Hugos sju äkta män
Serie: -
Författare: Taylor Jenkins Reid
Utgivningsår: 2017
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Sidor/tid: 12 timmar 32 minuter
Genre: Historisk Roman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Sofia Berntson

Handling:
Monique är inte direkt på topp. Hennes man har lämnat henne och hennes karriär som reporter har gått i stå. Så när den glamorösa Hollywoodstjärnan Evelyn Hugo kontaktar henne och vill att Monique ska skriva hennes livs historia så kunde ingen bli mer förvånad än Monique själv.

Varför har Evelyn Hugo valt just henne? Fast besluten att rädda sin karriär träffar hon skandaldrottningen och hör Evelyn Hugo berätta om livet i Los Angeles på 1950-talet och tiden fram tills hon valde att lämna rampljuset i slutet av åttiotalet. Samtidigt som Evelyn berättar om skoningslös ambition, oväntad vänskap och en stor förbjuden kärlek, så börjar Monique känna ett djupt band till skådespelerskan. Men när deras vänskap djupnar inser Monique att det faktiskt finns en anledning till varför Evelyn valde just henne. Något som kan komma att krossa henne.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Den här boken har synts överallt i flera år och jag har lockats att läsa den för att se varför alla älskar den. Jag har tvekat länge då storyn i sig egentligen inte lockar mig alls, jag är inte en sådan person som gillar att läsa om kändisar och deras liv, eller skvaller över lag. Men nu har även jag läst boken.

Jag kan förstå hypen bakom den och älskar sättet den är skriven på, den får mig nästan att tro att den är på riktigt, så levande blir karaktärerna. Evelyn Hugo finns på riktigt och har haft en lång filmkarriär i Hollywood, det känns nästan självklart, fast hon är en fiktiv karaktär. 

Det är lättlyssnat, trots att jag kanske inte är så intresserad av Evelyns vassa armbågar och nya äktenskap och filmer, och jag lyssnade snabbt igenom hela boken. Men hade jag läst hela boken om det hade varit en fysisk bok. Jag är osäker. I så fall kanske bara för att få veta vad som vad svaret på "Men när deras vänskap djupnar inser Monique att det faktiskt finns en anledning till varför Evelyn valde just henne. Något som kan komma att krossa henne." skulle bli. Vilket inte kändes som en så stor grej som det hela verkade vara när jag väl kom dit.

Så, jag förstår hypen och är imponerad av författarskapet, men var inte överväldigad av storyn om filmstjärnan.

söndag 17 juli 2022

Bokcirkeln vid världens ände, Frida Skybäck

Titel
: Bokcirkeln vid världens ände
Serie: -
Författare: Frida Skybäck
Utgivningsår: 2019
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Sidor/tid: 9 timmar 54 minuter
Genre: Feelgoodroman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Gunilla Leining

Handling:
En solig majdag flyttar svenskättlingen Madeleine Grey till Ljusskär i Skåne för att praktisera i den populära Frihetskyrkan, men hennes vistelse får ett abrupt slut när hon en kväll packar sin väska och försvinner spårlöst. Trettio år senare mottar hennes syster Patricia ett anonymt brev med Madeleines halsband i och hon bestämmer sig för att resa till den lilla strandbyn i ett sista försök att hitta sin syster.

Patricia tar in på Ljusskärs enda hotell, Monas Bed, Breakfast & Books, där många av de boende samlas för att prata och äta Monas omtyckta tångbullar. Snart lär Patricia känna en omaka grupp kvinnor som förenas genom sin bokcirkel och mellan litterära samtal, kärleksbekymmer och äktenskapsproblem börjar kvinnorna nysta i Madeleines mystiska försvinnande. Men alla är inte lika tillmötesgående och Patricia inser att hennes frågor river upp gamla sår. Vad var det egentligen som hände med Madeleine den där ödesdigra sensommarkvällen och vad är det för en mörk hemlighet som människorna i byn är så måna om att bevara?

Bokcirkeln vid världens ände är en charmig och hoppfull historia om hur kärlek och vänskap kan läka gamla sår och hjälpa någon att börja om på nytt.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Det här var en skön bok. Lagom engagerande, lite spännande, trevliga vänskapsband och referenser till olika böcker man läst. Karaktärerna var ganska harmlösa, de flesta iallafall, miljön var trevlig och boken puttrade liksom på och kommer förmodligen inte att lämna några djupare avtryck hos mig men var ändå bra.

Det jag kan ha åsikter om var att den kanske ville lite mycket och var lite spretig. I centrum är en grupp kvinnor som umgås och hjälps åt, i periferin är ett mysterium, sexuella övergrepp, kärlekstrassel och det grävs och analyseras inte allt för djupt i det, men det finns där.

Jag vill nog pröva mer böcker från samma författare när jag vill ha något som är lite sådär halvtrevligt och lättläst. 

torsdag 14 juli 2022

Silvervägen, Stina Jackson

Titel
: Silvervägen
Serie: -
Författare: Stina Jackson
Utgivningsår: 2018
Förlag: Bonnier Audio
Sidor/tid: 9 timmar 52 minuter
Genre: Kriminalroman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Marie Richardson

Handling:
Sedan tre år tillbringar Lelle de ljusa sommarnätterna med att köra bil. Han kör utmed väg 95 som skär genom landet från Skellefteå i nordvästlig riktning förbi Arvidsjaur, Arjeplog och mynnar vid norska gränsen, den väg som kallas Silvervägen. För tre år sedan försvann hans sjuttonåriga dotter spårlöst och hennes försvinnande gnager sönder Lelle inifrån.

Till den lilla orten Glimmersträsk anländer Meja och hennes mamma. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. Medan höstens mörker närmar sig knyts Lelles och Mejas öden ihop och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade.

Silvervägen är en stämningsfull och berörande psykologisk spänningsroman. Med den lilla orten som fond, där alla känner alla, utvecklar sig ett drama om att aldrig ge upp, om att orka vara stark när det är som mörkast.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Först och främst måste jag konstatera att detta är en välskriven bok, men det hjälpte inte, jag gillade den inte ändå. Det är främst handlingen i sig som jag har svårt för. Det är tragiskt och det grottar riktigt ner sig i det tragiska. Karaktärerna har sex utan att det gör något till handlingen i sig och hela boken fokuserar rätt mycket på olika sexuella beteenden och jag är inte intresserad. Flera gånger funderade jag på att avsluta boken, men det gjorde jag alltså inte. Trots att jag tidigt insåg vem förövaren var lyssnade jag klart, vilket så här i efterhand kanske var dumt. Men jag tänkte att eftersom boken fått pris kanske den avslutas fantastiskt.
Vi kan bara konstatera att jag inte gillar samma typ av böcker som juryn till årets bästa kriminalroman.

Gillar man brott med sexuella anspelningar och unga tjejer som råkar illa ut kan det här vara en riktigt bra bok. Den är bra skriven, som sagt. Men det var ingen bok för mig.

tisdag 12 juli 2022

Tisdagstrion - Böcker som utspelar sig på platser där jag skulle vilja semestra


I sista Tisdagstrion från Ugglan & Boken innan sommaruppehållet skall vi dela med oss av: Böcker som utspelar sig på platser där jag skulle vilja semestra.

Jag har inte så stora krav på mina semestrar. Trevligt ställe, gärna vid havet, helst inte i stad och kunna ta det lugnt  och äta god mat och läsa bra böcker. Det blir nästan svårt för mig att hitta böcker då jag ofta läser om ställen där det inte är särskilt lugnt och skönt. 

Jag tänker dessutom fuska lite idag och först ta tre som inte är i Sverige:

Den lilla bokhandeln runt hörnet, Jenny Colgan
Skotska högländerna har länge varit ett ställe jag skulle vilja åka till, förhoppningsvis kommer jag att ta mig dit någon gång innan jag dör. Det är något med naturen där som lockar. Sen att de har en helt underbar dialekt och gör whisky där gör ju inte stället mindre lockande.

Nina Redmond älskar böcker och som bibliotekarie får hon göra det hon gillar allra mest matcha rätt bok med rätt person. Men när hennes älskade bibliotek tvingas stänga står hon plötsligt utan jobb och har ingen aning om vad hon ska ta sig till. Men så hittar hon en annons om en charmig liten skåpbil och får en idé: hon ska starta en egen bokhandel, på hjul!

Med all styrka, mod och optimism som hon kan uppbåda och därtill sitt livs samlade besparingar gör Nina sig redo för en nystart i de vackra skotska högländerna. Men verkligheten visar sig vara något helt annat än den verklighet hon gärna drömmer sig bort i. Hon möter en mängd människor som både förgyller och förpestar hennes tillvaro, till exempel en charmig tågkonduktör och en barsk och fåordig bonde på granngården.


Himmel över Alaska, Kristin Hannah
Även Alaska lockar med sin natur. Inte så att jag vågar bosätta mig i vildmarken där som de gör i denna boken. Men det hade varit fängslande att se Alaska med dess natur.

I ”Himmel över Alaska” visar Kristin Hannah åter att hon är en mästare på att skildra komplicerade mänskliga relationer, denna gång på en lika storslagen som utmanande plats. Det blir inte första gången trettonåriga Leni flyttar när hennes impulsive pappa bestämmer att familjen ska bosätta sig i Alaska. Han vill att de ska göra ett nytt försök på ett nytt ställe, för att försöka få ordning på allt. Också Leni hoppas att tillvaron ska bli bättre i den ärvda stugan i vildmarken – så mycket stormigare kan det i alla fall inte bli. Den första tiden verkar lovande. Men när vintern kommer sänker mörkret sig över familjen. ”Himmel över Alaska” är en berättelse om att växa upp under hårda prövningar, men också om att hitta hem och om kärleken som övervinner allt.

Anne på Grönkulla, L.M Montgomery
Prince Edwards Island i Kanada verkar vara ett vackert ställe. Det är säkert sönderexploaterat där nu, men jag skulle vilja vara på Annes och bokens Grönkulla där.

När elvaåriga Anne kommer till Grönkulla vill hennes fosterföräldrar först skicka tillbaka henne. Inte nog med att hon pratar för mycket och gärna drömmer sig bort hon är ju inte alls den pojke de egentligen skulle ha för att hjälpa till på gården!

Det blir inte heller bättre när Anne färgar sitt vackra röda hår grönt, eller när hon råkar bjuda sin vän Diana på vinbärsvin i stället för hallonsaft.

Men trots alla missförstånd och misstag vinner den egensinniga och charmiga Anne snart omgivningens hjärtan. Och för henne själv blir livet mycket mer än hon någonsin kunnat drömma om.

Skulle det vara i Sverige ja då är det dessa som gäller:

Fyrmästarens dotter, Ann Rosman 
Bohusläns Skärgård är starkt förknippad med semester och sommar för mig. Där spenderas en del ledig tid. Det spelar ingen roll vilken årstid, det är lika underbart där när som helst.

Ann Rosmans debutbok utspelar sig i den bohuslänska skärgårdens suggestiva vattenlandskap. Det handlar om nattsvart ondska och vinningslystnad men också om kärlek som inte ens döden kan besegra.

På den lilla ön Hamneskär utanför Marstrand pågår ett intensivt arbete med att ställa i ordning en turist- och konferensanläggning. Bostäderna för den tidigare fyrpersonalen på ön ska rustas upp och den renoverade krinolinfyren Pater Noster från 1868 ska åter ställas upp på sin plats. Det är april och invigningen närmar sig. Två polska murare håller på att reparera den inre väggen i fyrmästarbostadens matkällare när de får en mycket obehaglig överraskning. Väggen ger plötsligt vika och i utrymmet bakom finner de kvarlevorna av en man. Kroppen är välbevarad men har av allt att döma legat där länge.

Karin Adler vid kriminalpolisen i Göteborg får hand om utredningen. Till en början har man inte mycket att gå efter bara en förteckning över försvunna personer och en vigselring. Saker och ting blir inte heller bättre av att Karins förhållande med sambon Göran är på upphällningen, och att relationen till den fyrkantige kollegan Folke närmar sig kokpunkten. Alltmedan mystiken kring den döde mannen tätnar. Vem är han? Och varför har han blivit inmurad?

Bokcirkeln vid världens ände, Frida Skybäck
Jag vet inte om denna orten finns på riktigt, men ett litet gulligt samhälle nära havet i Skåne låter ju hur mysigt som helst att semestra på.

En solig majdag flyttar svenskättlingen Madeleine Grey till Ljusskär i Skåne för att praktisera i den populära Frihetskyrkan, men hennes vistelse får ett abrupt slut när hon en kväll packar sin väska och försvinner spårlöst. Trettio år senare mottar hennes syster Patricia ett anonymt brev med Madeleines halsband i och hon bestämmer sig för att resa till den lilla strandbyn i ett sista försök att hitta sin syster.

Patricia tar in på Ljusskärs enda hotell, Monas Bed, Breakfast & Books, där många av de boende samlas för att prata och äta Monas omtyckta tångbullar. Snart lär Patricia känna en omaka grupp kvinnor som förenas genom sin bokcirkel och mellan litterära samtal, kärleksbekymmer och äktenskapsproblem börjar kvinnorna nysta i Madeleines mystiska försvinnande. Men alla är inte lika tillmötesgående och Patricia inser att hennes frågor river upp gamla sår. Vad var det egentligen som hände med Madeleine den där ödesdigra sensommarkvällen och vad är det för en mörk hemlighet som människorna i byn är så måna om att bevara?

Bokcirkeln vid världens ände är en charmig och hoppfull historia om hur kärlek och vänskap kan läka gamla sår och hjälpa någon att börja om på nytt.

Solsken och Parmesan, Christoffer Holst
Den här boken handlar om att lära sig laga italiensk mat på ett pensionat vid Roslagens kust. Det låter inte helt fel alls faktiskt. Det hade jag också kunnat tänka mig.

Rasmus är en avdankad dansbandsstjärna som tillbringar dagarna på sin systers soffa och har svårt att komma över sitt ex. Hilda älskar matlagning mer än något annat, men jobbet som kock på en förskola ger inte direkt utlopp för hennes drömmar. Särskilt inte när hon gått och blivit KK med sin chef …

För att komma ut i världen har båda två bokat in sig på en matlagningsresa till Toscana. Men på Arlanda får de ett oväntat besked: hotellet i Italien har brunnit ner och istället ska kursen hållas på ett pensionat i Öregrund, en liten stad vid Roslagens kust. Väl där kommer kursdeltagarna allt närmare varandra, och känslor blommar upp. Men alla bär de på hemligheter, som när som helst riskerar att avslöjas under den värmande sommarsolen ...

torsdag 7 juli 2022

De sju systrarna: Maias bok, Lucinda Riley

Titel
: De sju systrarna
Serie: De sju systrarna #1
Författare: Lucinda Riley
Utgivningsår: 2014
Förlag: Bazar förlag
Sidor/tid: 17 timmar 1 minut
Genre: Historisk roman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Gunilla Leining

Handling:
De sju systrarna är den första delen i Lucinda Rileys succéserie som har förtrollat en hel värld. Maia D Aplièse har länge isolerat sig i sitt barndomshem, det vackra slottet Atlantis vid Genèvesjön. Men efter att hennes adoptivfar hastigt går bort förändras allt. När hennes fem systrar kommer hem för att ta farväl av fadern får de alla varsin ledtråd, en nyckel till deras förflutna. Maias ledtråd för henne till en förfallen herrgård i Rio de Janeiro, där den äventyrslystna Izabela Bonifacio levde åttio år tidigare. Tillsammans med en brasiliansk författare avslöjar Maia sanningen om sitt ursprung och vågar äntligen öppna upp sig för kärleken.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Boken börjar bra och jag blir snabbt intresserad av Maia och hennes familj, men när sedan historien fokuserar på en annan tidslinje längre tillbaka i tiden tycker jag det blir lite segt. Det är inte ovanligt att jag tappar intresset lite när det är flera tidslinjer i boken då oftast en av dem är mer intressant än den andra.

I den historiska tråden berättas det om män som bestämmer över "sina" kvinnor och det berättas på ett sådant sätt att jag blir förbannad och faktiskt mår dåligt. Det triggar mig så till den grad att det tar udden av läsglädjen och boken känns jobbig att ta sig igenom. Jag funderade faktiskt flera gånger på att DNFa boken, men jag tog mig igenom den.

Jag är ändå glad att ha läst den, författaren och serien är hypad och syns överallt. Nu vet jag vad det handlar om och kan inse att det inte riktigt är min typ av bok. Men det kan ändå hända att jag ger författaren en chans till för även om detta inte passade mig just nu så tycker jag att det var väl skrivet.

tisdag 5 juli 2022

Tisdagstrion - Hetta


Ugglan & Boken har denna vecka bestämt att vi skall leta efter böcker med: Hetta (eller andra ”varma” ord) i titeln

Okej, jag tänker att jag inte tar med Hetta av Jane Harper då säkert många har med den idag. Jag börjar helt enkelt med en klassiker...

Bradbury Ray Fahreheit 451
451 Fahrenheit skall vara ca 233 grader Celsius om jag googlat rätt, vilket tydligen skall vara den temperatur som papper självantänds. Det måste man väl säga är ganska hett. Boken handlar om att bränna böcker, vilket vi naturligtvis inte förespråkar här.

Guy Montag är ingen vanlig brandman. Han tänder eldar i stället för att släcka dem. På statens uppdrag bränner han böcker, alla gamla tryckta böcker som kan kallas »litteratur« och som därigenom förväntas kunna få folk att spåra ur och inbilla sig att de kan förändra världen. Han bränner både böckerna och husen där han hittat dem - ibland även människorna i husen, om de knusslar. Sedan åker han hem till sin hustru Mildred, som tillbringar dagarna framför TV:n.
Men så lär Guy känna Clarisse, en sjuttonårig granne, som får honom att börja tänka och han inser vilken kraft som finns i egna, självständiga tankar och vilken hjälp han får från den av alla så hatade litteraturen. Omgivningen registrerar hur Guy går från att vara en statens trogne tjänare till att bli statens fiende.
Ray Bradburys Fahrenheit 451, betitlad efter den temperatur vid vilken papper självantänder, är en av världslitteraturens största klassiker i den dystopiska genren, en roman vars budskap i dag känns mer levande och relevant än någonsin.

McGuire Jamie Underbara Helvete
Ett annat ord som iallafall väldigt ofta förknippas med hetta är Helvete. Den här boken är för dem som gillar att läsa om ohälsosamma förhållanden som romantiseras.

Abby har lämnat sitt mörka förflutna bakom sig, fast besluten att aldrig återvända. Tillsammans med sin bästa kompis America har hon flytt till Eastern University för att börja ett nytt liv. Hädanefter ska hon vara en duktig flicka. Men så möter hon Travis, killen som slåss för pengar på illegala slagsmålsklubbar och som alltid har ett koppel av tjejer efter sig.

Abby lovar sig själv att aldrig falla för Travis och istället inleder de en vänskap. En vänskap som med tiden fördjupas och intensifieras tills den plötsligt har förvandlats till just det Abby med alla medel försökt undvika. Hon vet att de inte är bra för varandra, ändå kan hon inte hålla sig borta ifrån honom.

Deras relation blir snart alltmer kaotisk, destruktivt hänförande och fullkomligt underbar. Samtidigt smyger sig Abbys förflutna allt närmare och hotar att rämna hela deras värld.

Snyder Maria V. Elden (Study #3)
Eld är väl också ett "hett" ord. Det här är sista boken i en trilogi där första boken heter Giftet, Poison study på engelska. Jag minns inte så mycket mer än att jag nog gillade alla tre böckerna.

Första boken, Giftet, handlar om:
Instängd i mörkret som omsluter mig som en kista har jag inget som distraherar mig från mina minnen – minnena av att döda Reyad. Han förtjänade att dö, men enligt lagen gör även jag det. Här i Ixia är straffet för mord avrättning. Och nu väntar jag på bödeln.

Men samma lag som fördömer mig kan också rädda mig. Ixias provsmakare – som försäkrar att befälhavarens mat inte är förgiftad – har dött. Och enligt lagen ska den fånge som står på tur för avrättning erbjudas jobbet. Det vill säga jag.

söndag 3 juli 2022

Sammanfattning Juni

Lästa böcker i Juni: 9 st. 

  • A good girl's guide to murder, Holly Jackson
  • De sju systrarna: Maias bok, Lucinda Riley
  • Silvervägen, Stina Jackson
  • Bokcirkeln vid världens ände, Frida Skybäck
  • Evelyn Hugos sju äkta män, Taylor Jenkins Reid
  • Det osynliga barnet, Tove Jansson (omläsning)
  • Solblekt av livet, Mark Levengood
  • Den lilla bokhandeln runt hörnet, Jenny Colgan
  • Uppstigningens brunn del 1, Brandon Sanderson (omläsning)
Goodreadsutmaning: 40+(2DNF)/52 
Tid lyssnat: 55 h  21 min
Sidor läst: 1168 

Månadens tema
📚 Prisbelönta Böcker 📚
  • Ljuset vi inte ser, Anthony Doerr (Pulitzer Price 2015)
  • Silvervägen, Stina Jackson (Årets bästa svenska kriminalroman 2018, deckarakademin)
  • A good girl's guide to murder, Holly Jackson (British book award's chlidren's book of the year 2020)
Kommentar:
Ljuset vi inte ser blev inte läst denna månaden, krig känns fortfarande jobbigt att läsa om. Men det saknades inte böcker att läsa, jag läste en hel del denna månaden. A good girl's guide to murder var riktigt bra och jag vill läsa mer av Holly Jackson.

En annan bok som var bra och som överraskade mig var Jenny Colgans bok Den lilla bokhandeln runt hörnet. Den var hur gullig som helst och den perfekta semesterläsningen.  Henne måste jag också läsa mer av.
En annan bok som var en perfekt semesterläsning var Solblekt av livet av Mark Levengood. Härliga anekdoter ihop med humor och lite djupare tankar.

Silvervägen och Evelyn Hugos sju äkta män var egentligen inte riktigt för mig, men jag läste igenom dem ändå. De sju systrarna och Bokcirkeln vid världens ände var helt okej och sen blev det omläsning av två böcker denna månaden också.