torsdag 14 juli 2022

Silvervägen, Stina Jackson

Titel
: Silvervägen
Serie: -
Författare: Stina Jackson
Utgivningsår: 2018
Förlag: Bonnier Audio
Sidor/tid: 9 timmar 52 minuter
Genre: Kriminalroman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Marie Richardson

Handling:
Sedan tre år tillbringar Lelle de ljusa sommarnätterna med att köra bil. Han kör utmed väg 95 som skär genom landet från Skellefteå i nordvästlig riktning förbi Arvidsjaur, Arjeplog och mynnar vid norska gränsen, den väg som kallas Silvervägen. För tre år sedan försvann hans sjuttonåriga dotter spårlöst och hennes försvinnande gnager sönder Lelle inifrån.

Till den lilla orten Glimmersträsk anländer Meja och hennes mamma. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. Medan höstens mörker närmar sig knyts Lelles och Mejas öden ihop och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade.

Silvervägen är en stämningsfull och berörande psykologisk spänningsroman. Med den lilla orten som fond, där alla känner alla, utvecklar sig ett drama om att aldrig ge upp, om att orka vara stark när det är som mörkast.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Först och främst måste jag konstatera att detta är en välskriven bok, men det hjälpte inte, jag gillade den inte ändå. Det är främst handlingen i sig som jag har svårt för. Det är tragiskt och det grottar riktigt ner sig i det tragiska. Karaktärerna har sex utan att det gör något till handlingen i sig och hela boken fokuserar rätt mycket på olika sexuella beteenden och jag är inte intresserad. Flera gånger funderade jag på att avsluta boken, men det gjorde jag alltså inte. Trots att jag tidigt insåg vem förövaren var lyssnade jag klart, vilket så här i efterhand kanske var dumt. Men jag tänkte att eftersom boken fått pris kanske den avslutas fantastiskt.
Vi kan bara konstatera att jag inte gillar samma typ av böcker som juryn till årets bästa kriminalroman.

Gillar man brott med sexuella anspelningar och unga tjejer som råkar illa ut kan det här vara en riktigt bra bok. Den är bra skriven, som sagt. Men det var ingen bok för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar