tisdag 12 juli 2022

Tisdagstrion - Böcker som utspelar sig på platser där jag skulle vilja semestra


I sista Tisdagstrion från Ugglan & Boken innan sommaruppehållet skall vi dela med oss av: Böcker som utspelar sig på platser där jag skulle vilja semestra.

Jag har inte så stora krav på mina semestrar. Trevligt ställe, gärna vid havet, helst inte i stad och kunna ta det lugnt  och äta god mat och läsa bra böcker. Det blir nästan svårt för mig att hitta böcker då jag ofta läser om ställen där det inte är särskilt lugnt och skönt. 

Jag tänker dessutom fuska lite idag och först ta tre som inte är i Sverige:

Den lilla bokhandeln runt hörnet, Jenny Colgan
Skotska högländerna har länge varit ett ställe jag skulle vilja åka till, förhoppningsvis kommer jag att ta mig dit någon gång innan jag dör. Det är något med naturen där som lockar. Sen att de har en helt underbar dialekt och gör whisky där gör ju inte stället mindre lockande.

Nina Redmond älskar böcker och som bibliotekarie får hon göra det hon gillar allra mest matcha rätt bok med rätt person. Men när hennes älskade bibliotek tvingas stänga står hon plötsligt utan jobb och har ingen aning om vad hon ska ta sig till. Men så hittar hon en annons om en charmig liten skåpbil och får en idé: hon ska starta en egen bokhandel, på hjul!

Med all styrka, mod och optimism som hon kan uppbåda och därtill sitt livs samlade besparingar gör Nina sig redo för en nystart i de vackra skotska högländerna. Men verkligheten visar sig vara något helt annat än den verklighet hon gärna drömmer sig bort i. Hon möter en mängd människor som både förgyller och förpestar hennes tillvaro, till exempel en charmig tågkonduktör och en barsk och fåordig bonde på granngården.


Himmel över Alaska, Kristin Hannah
Även Alaska lockar med sin natur. Inte så att jag vågar bosätta mig i vildmarken där som de gör i denna boken. Men det hade varit fängslande att se Alaska med dess natur.

I ”Himmel över Alaska” visar Kristin Hannah åter att hon är en mästare på att skildra komplicerade mänskliga relationer, denna gång på en lika storslagen som utmanande plats. Det blir inte första gången trettonåriga Leni flyttar när hennes impulsive pappa bestämmer att familjen ska bosätta sig i Alaska. Han vill att de ska göra ett nytt försök på ett nytt ställe, för att försöka få ordning på allt. Också Leni hoppas att tillvaron ska bli bättre i den ärvda stugan i vildmarken – så mycket stormigare kan det i alla fall inte bli. Den första tiden verkar lovande. Men när vintern kommer sänker mörkret sig över familjen. ”Himmel över Alaska” är en berättelse om att växa upp under hårda prövningar, men också om att hitta hem och om kärleken som övervinner allt.

Anne på Grönkulla, L.M Montgomery
Prince Edwards Island i Kanada verkar vara ett vackert ställe. Det är säkert sönderexploaterat där nu, men jag skulle vilja vara på Annes och bokens Grönkulla där.

När elvaåriga Anne kommer till Grönkulla vill hennes fosterföräldrar först skicka tillbaka henne. Inte nog med att hon pratar för mycket och gärna drömmer sig bort hon är ju inte alls den pojke de egentligen skulle ha för att hjälpa till på gården!

Det blir inte heller bättre när Anne färgar sitt vackra röda hår grönt, eller när hon råkar bjuda sin vän Diana på vinbärsvin i stället för hallonsaft.

Men trots alla missförstånd och misstag vinner den egensinniga och charmiga Anne snart omgivningens hjärtan. Och för henne själv blir livet mycket mer än hon någonsin kunnat drömma om.

Skulle det vara i Sverige ja då är det dessa som gäller:

Fyrmästarens dotter, Ann Rosman 
Bohusläns Skärgård är starkt förknippad med semester och sommar för mig. Där spenderas en del ledig tid. Det spelar ingen roll vilken årstid, det är lika underbart där när som helst.

Ann Rosmans debutbok utspelar sig i den bohuslänska skärgårdens suggestiva vattenlandskap. Det handlar om nattsvart ondska och vinningslystnad men också om kärlek som inte ens döden kan besegra.

På den lilla ön Hamneskär utanför Marstrand pågår ett intensivt arbete med att ställa i ordning en turist- och konferensanläggning. Bostäderna för den tidigare fyrpersonalen på ön ska rustas upp och den renoverade krinolinfyren Pater Noster från 1868 ska åter ställas upp på sin plats. Det är april och invigningen närmar sig. Två polska murare håller på att reparera den inre väggen i fyrmästarbostadens matkällare när de får en mycket obehaglig överraskning. Väggen ger plötsligt vika och i utrymmet bakom finner de kvarlevorna av en man. Kroppen är välbevarad men har av allt att döma legat där länge.

Karin Adler vid kriminalpolisen i Göteborg får hand om utredningen. Till en början har man inte mycket att gå efter bara en förteckning över försvunna personer och en vigselring. Saker och ting blir inte heller bättre av att Karins förhållande med sambon Göran är på upphällningen, och att relationen till den fyrkantige kollegan Folke närmar sig kokpunkten. Alltmedan mystiken kring den döde mannen tätnar. Vem är han? Och varför har han blivit inmurad?

Bokcirkeln vid världens ände, Frida Skybäck
Jag vet inte om denna orten finns på riktigt, men ett litet gulligt samhälle nära havet i Skåne låter ju hur mysigt som helst att semestra på.

En solig majdag flyttar svenskättlingen Madeleine Grey till Ljusskär i Skåne för att praktisera i den populära Frihetskyrkan, men hennes vistelse får ett abrupt slut när hon en kväll packar sin väska och försvinner spårlöst. Trettio år senare mottar hennes syster Patricia ett anonymt brev med Madeleines halsband i och hon bestämmer sig för att resa till den lilla strandbyn i ett sista försök att hitta sin syster.

Patricia tar in på Ljusskärs enda hotell, Monas Bed, Breakfast & Books, där många av de boende samlas för att prata och äta Monas omtyckta tångbullar. Snart lär Patricia känna en omaka grupp kvinnor som förenas genom sin bokcirkel och mellan litterära samtal, kärleksbekymmer och äktenskapsproblem börjar kvinnorna nysta i Madeleines mystiska försvinnande. Men alla är inte lika tillmötesgående och Patricia inser att hennes frågor river upp gamla sår. Vad var det egentligen som hände med Madeleine den där ödesdigra sensommarkvällen och vad är det för en mörk hemlighet som människorna i byn är så måna om att bevara?

Bokcirkeln vid världens ände är en charmig och hoppfull historia om hur kärlek och vänskap kan läka gamla sår och hjälpa någon att börja om på nytt.

Solsken och Parmesan, Christoffer Holst
Den här boken handlar om att lära sig laga italiensk mat på ett pensionat vid Roslagens kust. Det låter inte helt fel alls faktiskt. Det hade jag också kunnat tänka mig.

Rasmus är en avdankad dansbandsstjärna som tillbringar dagarna på sin systers soffa och har svårt att komma över sitt ex. Hilda älskar matlagning mer än något annat, men jobbet som kock på en förskola ger inte direkt utlopp för hennes drömmar. Särskilt inte när hon gått och blivit KK med sin chef …

För att komma ut i världen har båda två bokat in sig på en matlagningsresa till Toscana. Men på Arlanda får de ett oväntat besked: hotellet i Italien har brunnit ner och istället ska kursen hållas på ett pensionat i Öregrund, en liten stad vid Roslagens kust. Väl där kommer kursdeltagarna allt närmare varandra, och känslor blommar upp. Men alla bär de på hemligheter, som när som helst riskerar att avslöjas under den värmande sommarsolen ...

19 kommentarer:

 1. Visst vore det spännande att besöka Skottland! Något besök på ett whiskydestilleri kunde väl ingå ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste det väl nästan göra om man åker till Skottland, eller hur!

   Radera
 2. Skulle verkligen vilja semestra/bo på Grönkulla!/ Maria Bokologen

  SvaraRadera
 3. Trevlig trio, Jenny Colgans böcker gillar jag, hon beskriver verkligen den skotska miljön fint, en pensionat skulle vara roligt att vistas i, Ann Rosman gör fin research, finns en verklig bakgrund till hennes böcker, fina miljöer.

  SvaraRadera
 4. Skottland vill jag också åka till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är något med det landskapet som lockar.

   Radera
 5. Bohuslän är superfint där har jag varit en del

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste uppleva det någon gång i livet. Med alla klippor, kobbar och skär och solnegångarna rätt ner i havet.

   Radera
 6. Många lockande resmål du har idag. Anne på Grönkulla läste jag som barn, men då kunde jag inte föreställa mig att man kunde resa till hennes hemtrakter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var först när jag såg serien som barn och de åkte genom alla körsbärsträd som jag insåg att där vill jag också vara.

   Radera
 7. Skulle vilja resa till alla dina platser! Har läst Colgans bok och alla böcker om Anne på Grönkulla. Hannahs bok har jag nyss köpt.
  Skybäcks och Holsts böcker har jag läst. Tack för tips om Rosmans bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du får trevlig läsning med Hannahs bok.

   Radera
 8. Skottland och Alaska lockar! När jag läste Christoffer Holst bok så ville jag besöka Öregrund igen. Var där på skolresa i gymnasiet och jag kan inte säga att det gjorde så positivt intryck...

  SvaraRadera
 9. Skottland har jag varit i och tillhörande bok har jag oläst i hyllan. Bohuslän är nästan mina "riktiga" hemtrakter och är bland det bästa jag vet.

  SvaraRadera
 10. Jag tog också lösningen med två trion, men delningsgränsen var inte inhemskt/utländskt

  SvaraRadera
 11. Skottland, Alaska och Kanada vore jättefint. har inte varit där

  SvaraRadera