onsdag 30 september 2020

Sammanfattning September

 


Lästa böcker i September: 4 st. 

Genomsnittligt betyg: 3,88

Månadens utmaningsböcker:
  • Kaosutmaningen2/40 (totalt 24/40) ☑
  • Goodreadsutmaning: 48/52 
  • Goodreads Choice Awards 2019:
  • Fiction ☑️ Normala människor, Sally Rooney 2/3
    Best Mystery & Thriller ☑️ Min syster, seriemördaren, Oyinkan Braithwaite. 3/5
    Best Historical Fiction ☑️ Nickelpojkarna, Colson Whitehead 3/5 Bergens stjärnor, Jojo Moyes 5/5
    Best Fantasy -
    Best Romance ☑️ The Unhoneymooners, Christina Lauren 2/5
    Science Fiction☑️ The Deep Rivers Salomon  2/5
    Best Horror☑️ Institutet, Stephen King  4/5
    Debut Nobel☑️ Min syster, seriemördaren, Oyinkan Braithwaite. 3/5
    Young Adult Fiction ☑️ Five feet apart,
     Rachael Lippincott 2/5
    Best Young Adult Fantasy ☑️ The Gilded Wolves, Roshani Chokshi 2/5
    Best Memoir & Autobiography:History & Biography:

Kommentar:
Läser och lyssnar färre böcker verkar det som. Jag hinner inte och när jag hinner är jag för trött. Vem trodde att man skulle ha mindre tid att läsa som hemmafru än när man jobbade. Inte jag. Men de böcker jag läst denna månaden var bra och kändes som väl använd tid. Jag hoppas, hoppas, hoppas att Oktober blir den mysiga, höstiga läsmånad jag inbillar mig att den skall vara. Mörkare kvällar, mindre trädgårdsarbete borde generera lite mer lästid. Har så många böcker jag är sugen på.

tisdag 29 september 2020

Tisdagstrion - Bara ett ord i titeln

Idag är det Tisdag och jag tänker hoppa på tisdagstrion från 
Ugglan och boken som denna vecka har temat: Bara ett ord i titeln

Gravplaneten av Oskar Källner, Karl Johnsson. 
Detta är tredje boken om Imperiets arvingar, där syskonen Elsa och Alice är på rymdskeppet Stillheten i jakten på deras mamma som har försvunnit. Jag blir helt uppslukad av den här serien trots att jag är långt över målgruppens ålder. Alices och Elias nya hem, rymdskeppet Stillheten, har kraschat på Umbezra, det gamla Imperiets gravplanet. Där vandrar bara de döda. Det är i alla fall vad Stillhetens besättning tror, tills de får in en nödsignal från Alices och Elias mamma. Det verkar som om hon också befinner sig där. För att hitta henne beger sig besättningen ner i de uråldriga gravkamrarna. Där väntar både fiender och fasansfulla upptäckter ...

Institutet av Stephen King var så spännande och trollband mig under hela lyssningen av den. Luke Ellis har alltid vetat att han är speciell. Det är inte bara hans extrema begåvning, det är också den märkliga påverkan han har på sin omgivning varje gång han blir riktigt upprörd. Ett glas som spricker i tusen bitar utan att någon rört det, en tallrik som faller ner och krossas mot golvet. Det Luke inte vet är att någon haft ögonen på honom och hans svårförklarliga talang länge. En natt blir han kidnappad och flugen till en plats belägen djupt inne i skogarna i Maine: Institutet. Där utnyttjas tillfångatagna barn med ovanliga förmågor som brickor i ett farligt globalt spel.

Näktergalen av Kristin Hannah var en sådan bok som nockade mig lite. Visst hade jag sett den överallt, men det behöver ju inte betyda att jag tycker om den. Men den här gillade jag, mycket. Kristin Hanna beskriver i Näktergalen kvinnornas krig, den tillvaro på hemmaplan som sällan skildrats. Hennes berättelse om de två systrarna i det ockuperade Frankrike blir en berättelse om styrka och kärlek i en omöjlig tid.

söndag 27 september 2020

Gravplaneten, Oskar Källner, Karl Johnsson

Recension

Titel: Gravplaneten
Originaltitel: Gravplaneten
Serie: Imperiets Arvingar #3
Författare: Oskar Källner, Karl Johnsson
Utgivningsår: 2020
Förlag: rabén&sjögren
Sidor/tid: 237 sidor
Genre: 9-12 år, Science Fiction
Språk: Svenska

Recensionsexemplar! Tack så mycket!

Handling:
Alices och Elias nya hem, rymdskeppet Stillheten, har kraschat på Umbezra, det gamla Imperiets gravplanet. Där vandrar bara de döda. Det är i alla fall vad Stillhetens besättning tror, tills de får in en nödsignal från Alices och Elias mamma. Det verkar som om hon också befinner sig där. För att hitta henne beger sig besättningen ner i de uråldriga gravkamrarna. Där väntar både fiender och fasansfulla upptäckter ...

Mina åsikter:
Karaktärer: 4/5
Handling: 4/5
Världsbygge: 4/5
Intressant: 4/5
Mitt nöje: 4/5

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Jag är förvånad över hur bra jag tycker det här är. Den är ju trots allt riktad till en helt annan åldersgrupp än den jag befinner mig i. Men jag är alltjämt fast i historien om Alice och Elias och jakten på deras mamma. I den här tredje boken är det nya äventyr och trångmål de hamnar i och allt är berättat på ett så självklart sätt att ingenting känns konstigt eller overkligt. De fantastiska bilderna hjälper till att skapa rätt stämning och ger mig minst lika mycket som det skrivna ordet. Det är ett härligt gäng som befinner sig på rymdskeppet Stillheten och jag ser fram emot att se vad som kommer hända med dem härnäst.

 ⭐⭐⭐⭐

Går att köpa på Adlibris.comBokus.com

lördag 26 september 2020

Den Gränslöse, Jussi Adler-Olsen

Recension

Titel: Den Gränslöse
Originaltitel: Den grænseløse
Serie: Avdelning Q #6
Författare: Jussi Adler-Olsen
Utgivningsår: 2015
Förlag: Bonnier Audio
Sidor/tid: 19 timmar 31 minuter
Genre: Deckare
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Stefan Sauk

Handling:

En telefonsignal skär genom källaren i Köpenhamns polishus och väcker kriminalinspektör Carl Mørck från den sedvanliga morgonluren med fötterna på skrivbordet. När Carl förstår att kollegan från Bornholm vill ha Avdelning Q:s hjälp med ett gammalt hopplöst fall blir han genast avvisande. I andra änden av tråden läggs luren tyst på. Några få timmar senare står det klart att konsekvenserna av Carls kallsinnighet varit katastrofala.


Tillsammans med kollegorna Assad, Rose och Gordon dras Carl in i utredningen av en sjutton år gammal tragedi. En ung livsglad kvinna försvann från en folkhögskola på Bornholm och hittades död hängande i ett träd några kilometer därifrån. För den skeptiskt lagde Carl blir det mystiska fallet särskilt svårt att finna reda i. Efterforskningarna leder till en soldyrkande sekt på Öland och en manipulatör med järnvilja som inte skyr några medel för att skydda sig själv och de sina.

Den gränslöse är den sjätte delen i Jussi Adler-Olsens hyllade kriminalserie om Avdelning Q. En berättelse om vanvett, passion och besatthet.


Mina åsikter:
Uppläsare: 5/5
Karaktärer: 4/5
Handling: 3/5
Världsbygge: 3/5
Intressant: 4/5
Mitt nöje: 4/5

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Som vanligt gick det hur lätt som helst att lyssna igenom denna. Själva brottet de skulle lösa var väl sådär, men det är inte därför jag läser dessa böcker. Det är för karaktärerna och deras sammansättning där nere i källaren. De är opolerade, opålitliga och väldigt spretiga, men får det ändå att funka på något sätt. Det är de som är den stora behållningen, att Sauk förstärker deras karaktärer med sin inläsning gör det till ren underhållning att lyssna till.

Kanske måste jag vidareutveckla att det inte är något fel på brotten och hur de utreds, de är helt okej de med. En bra underhållande kriminalroman, med sköna karaktärer helt enkelt.

 ⭐⭐⭐⭐

Går att köpa på Adlibris.comBokus.com

fredag 25 september 2020

Flickan från Terra, Cornelia Johansson

Recension

Titel: Flickan från Terra
Originaltitel: Flickan från Terra
Serie: ?
Författare: Cornelia Johansson
Utgivningsår: 2020
Förlag: Fafner Science Fiction
Sidor/tid: 345 sidor
Genre: Science fiction, rymden
Språk: Svenska

Recensionsexemplar! Tack så mycket!

Handling:
"Priya är arkeolog. Med sitt team besöker hon fjärran planeter och undersöker ruinerna från försvunna civilisationer. Under en utgrävning hittar Priya något häpnadsväckande, koordinaterna till människornas förlorade hemvärld. Nu kan hon bli den första människan på 50000 år som sätter sin fot på Terra. Men resan dit blir oändligt mycket farligare än hon tänkt, och väl där hittar de något helt oväntat. En flicka.

Flickan från Terra är en science fiction roman med färgstarka karaktärer, svekfulla intriger och mysterier som sträcker sig genom tiden.

Mina åsikter:
Karaktärer: 4/5
Handling: 3/5
Världsbygge: 3/5
Intressant: 3/5
Mitt nöje: 4/5

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Den här boken var väldigt lättläst med sin spännande historia och intressanta karaktärer. Vem vill inte veta vad som kan ha hänt vår lilla planet när världen består av en hel världsrymd liksom. Det är det som drar mig in i boken, det som håller mig fast är karaktärerna och deras relationer. 

I Science Fictionböcker kan jag ofta tycka det är trögt när de tekniska bitarna skall förklaras, jag tappar lätt läsrytmen. Men jag inser ju också att allt förklarande är en del av världsbygget, men teknik intresserar mig inte utanför böckernas värld heller. Emellanåt blir det lite för mycket tekniska detaljer, men eftersom jag är nyfiken på vad som kommer hända härnäst är det fortfarande ett driv i läsandet.

Men det är relationerna som är bäst och det finns också en del galna favoriter bland karaktärerna och även platser som jag gärna vetat mer om eller fått en fortsättning om. Själva flickan från Terra är också en karaktär jag gärna läst mer om, då det slutar på ett sätt som triggar mitt intresse. Det får mig att hoppas på en fortsättning, men hittar inget som tyder på det. Kul bok som rekommederas. 

⭐⭐⭐

Går att köpa på Adlibris.comBokus.com

lördag 19 september 2020

Där kräftorna sjunger, Delia Owens

Titel
: Där kräftorna sjunger
Originaltitel: Where the Crawdads Sing
Serie: -
Författare: Delia Owens
Utgivningsår: 2018
Förlag: Bonnier Audio Ljudbok
Sidor/tid: 12 timmar 48 minuter
Genre: Roman, Livsöden, Mord
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Anna Maria Käll

Handling:
Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Mina åsikter:
Uppläsare: 4/5
Karaktärer: 5/5
Handling: 4/5
Världsbygge: 5/5
Intressant: 4/5
Mitt nöje: 4/5

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Precis som i Bergens stjärnor av Jojo Moyes som jag läst nyligen, handlar den här om en stark kvinna. Eller ja, från början är det ju en flicka som blir övergiven av sin familj. Man får se henne växa upp i en ogästvänlig miljö, som hon gör till sitt hem. 

Det är spännande att vara med Kya i träskmarkerna, där hon bor. Invånarna där har inte hög status bland övrig befolkning och hon är väldigt ensam. Jag gillar och tycker det är intressant att läsa om människor som klarar sig i olika miljöer i naturen och lär sig leva med den och i den och det här ett bra exempel på en sådan historia. Andra bra sådana böcker jag läst i år är just Bergens stjärnor av Jojo Moyes och Himmel över Alaska av Kristin Hannah. 

Boken kan nästan delas upp i två delar. En där Kya växer upp och en där en mordhistoria tar plats istället. Mordhistorian inte lika intressant som resten, men är helt okej ändå.  Sammanfattningsvis en ganska sorglig historia, med mycket fördomar och näsor i vädret. Men också en bok om hur några få enkla vänliga handlingar kan betyda så mycket.


⭐⭐⭐⭐

Går att köpa på Adlibris.comBokus.com

onsdag 16 september 2020

Bergens stjärnor, Jojo Moyes

Titel: Bergens stjärnor
Originaltitel: The Giver of Stars
Serie: -
Författare: Jojo Moyes 
Utgivningsår: 2019
Förlag: Printz Publishing
Sidor/tid: 12 timmar 45 minuter
Genre: Historisk roman
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Gunilla Leining

Handling:
1937. Alice Wright lever ett stillsamt och instängt liv med sina föräldrar i England. Ett frieri från den stilige amerikanen Bennett Van Cleve ger henne hopp om luft under vingarna. Med honom vid sin sida, i exotiska Kentucky, hoppas hon att världen ska öppna sig för henne. Men snart inser Alice att hon är mer instängd än någonsin. Bennett verkar mer intresserad av att träffa sina vänner (utan Alice), och den strängt religiöse svärfadern, ägare till den lokala kolgruvan, anser att en kvinnas plats är i hemmet. Så när staden efterlyser frivilliga kvinnor till att bli ridande bibliotekarier som en del av Eleanor Roosevelts nya satsning på utbildning, anmäler sig Alice entusiastiskt. Kvinnornas ledare, som snart blir Alices främsta allierade, är Margery, den smarta, självständiga dottern till en ökänd brottsling, en kvinna som aldrig bett om en mans tillåtelse för någonting. För familjeflickan Alice är Margery mer uppfriskande och modig än någon annan hon mött, och hon anförtror sig allt mer åt henne allteftersom äktenskapet med Bennett krackelerar. Kentuckys Ridande Bibliotekarier blir snart kända vida omkring, och deras arbete är minst sagt strapatsrikt. De tampas med beväpnade hembrännare och giftormar, snöiga bergssluttningar och översvämningar. Värst är ändå de män som inte ser med blida ögon på friheten som uppdraget medför. Och vissa män är beredda att gå hur långt som helst för att stoppa dem.

Mina åsikter:
Uppläsare: 4/5
Karaktärer: 5/5
Handling: 4/5
Världsbygge: 4/5
Intressant: 5/5
Mitt nöje: 5/5

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Den här boken grep tag i mig och höll sitt grepp rakt igenom. Män som vill ha makt över allt de kan. Kvinnor som kämpar för ett eget liv. Fantastiska vänskapsband som utvecklas över samhällets "gränser" är fantastiskt kul att läsa om, särskilt om det skildras i spännande miljöer. Sen att det handlar om något så intressant som ridande kvinnliga bibliotekarier, som tydligen dessutom har funnits, gör det hela till en härlig upplevelse.

Trots att det gått ett tag sen jag läste den här boken återvänder tankarna ibland till karaktärerna och miljöerna, vilket tyder på att det här är något som var bra. Det försvann inte så fort boken tog slut. För mig var detta en riktigt bra läsupplevelse och jag rekommenderar boken starkt.

⭐⭐⭐⭐⭐

Går att köpa på Adlibris.comBokus.com

tisdag 15 september 2020

The Blade itself, Joe Abercrombie

Titel
: The Blade itself
Originaltitel: The Blade itself
Serie: The first Law #1
Författare: Joe Abercrombie
Utgivningsår: 2007
Förlag: Orion Publishing Group
Sidor/tid: 22 timmar 15 minuter
Genre: Grim dark Fantasy
Språk: Engelska

Ljudbok
Inläsare: Steven Pacey

Handling:
Inquisitor Glokta, a crippled and increasingly bitter relic of the last war, former fencing champion turned torturer extraordinaire, is trapped in a twisted and broken body - not that he allows it to distract him from his daily routine of torturing smugglers. Nobleman, dashing officer and would-be fencing champion Captain Jezal dan Luthar is living a life of ease by cheating his friends at cards. Vain, shallow, selfish and self-obsessed, the biggest blot on his horizon is having to get out of bed in the morning to train with obsessive and boring old men. And Logen Ninefingers, an infamous warrior with a bloody past, is about to wake up in a hole in the snow with plans to settle a blood feud with Bethod, the new King of the Northmen, once and for all - ideally by running away from it. But as he's discovering, old habits die really, really hard indeed... ...especially when Bayaz gets involved. A bald old man with a terrible temper and a pathetic assistant, he could be the First of the Magi, he could be a spectacular fraud, but whatever he is, he's about to make the lives of Glotka, Jezal and Logen a whole lot more difficult ...

Mina åsikter:
Uppläsare: 5/5
Karaktärer: 4/5
Handling: 3/5
Världsbygge: 4/5
Intressant: 3/5
Mitt nöje: 4/5

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Boken är som en 22 timmar lång introduktion till världen och karaktärerna. Det tar ett tag innan jag hänger med i vem som är vem, var de är, men frågan varför kommer jag aldrig riktigt fram till. Det är först i slutet, de allra sista sidorna som boken får en riktning. 
Det är alltså karaktärerna som driver boken framåt och egentligen händer det väl inte så mycket, från början är det segt. Men ju mer figurerna mejslas ut desto intressantare blir det, man får helt enkelt ha en del tålamod innan man kommer dit.

Jag måste erkänna att jag nästan gav upp ett tag när jag inte kunde särskilja vem som var vem, men jag är glad att jag hängde kvar. Känslan när boken var över var ändå att det är en 4 i betyg och att jag faktiskt är sugen på nästa bok i serien.

Världen är en klassisk fantasyvärld av medeltidskaraktär och det är skitigt, grymt och ganska hopplöst rätt igenom. Karaktärsgalleriet består av är osympatiska typer som har det mer eller mindre tufft. Jag tror genren kallas Grim Dark på engelska men det är inte utan en viss mörk humor som den här boken är skriven. 

Det skulle kunna vara långtråkigt och oläsbart, men på något sätt lyckas det bli bra iallafall och nästa bok ligger redan i bokhyllan. Måste också tillägga att inläsaren gör ett fenomenalt jobb med att få karaktärerna att växa

 ⭐⭐⭐⭐

Går att köpa på Adlibris.comBokus.com

måndag 14 september 2020

Den gula tapeten, Charlotte Perkins Gilman


Titel: Den gula tapeten
Originaltitel: The Yellow Wall-Paper: A Story
Serie: -
Författare: Charlotte Perkins Gilman
Utgivningsår: 1892
Förlag: Modernista
Sidor/tid: ? E-bok 
Genre: Novell, klassiker, Gotisk, psykisk ohälsa
Språk: Svenska



Handling:
Hon har just fött deras barn. Hennes nedstämdhet efter födseln kallar han »hysteri«. Han hyr vindsvåningen av ett gammalt hus på landet. Här ska hon bara vila - förbjuden att lämna sitt rum. I stället för att bli bättre börjar hon hallucinera och föreställer sig själv krypa tillsammans med andra kvinnor bakom rummets gula tapet. Och i hemlighet nedtecknar hon sina erfarenheter.

Mina åsikter:
Karaktärer: 3/5
Handling: 4/5
Världsbygge: 3/5
Intressant: 5/5
Mitt nöje: 5/5

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Ganska fascinerande novell måste jag säga. På några få sidor beskrivs hur en kvinna går från dålig till sämre och hur hennes mans "omtanke" till stor del driver henne till vansinne.
Kvinnans man bestämmer vad hon får göra och inte göra, vad som är bra för henne och vad som är dåligt. När hon försöker förklara vad hon vill och tycker blir hon nedtryckt och behandlad på ett nedlåtande sätt. Inte undra på att hon blir galen.

Skrämmande skildring som skrevs för över hundra år sedan men fortfarande är väldigt aktuell. 

⭐⭐⭐⭐

Går att köpa på Adlibris.com, Bokus.com

tisdag 8 september 2020

Tisdagstrion - Böcker att läsa i höst

Idag är det Tisdag och jag tänker hoppa på tisdagstrion från Ugglan och boken som denna vecka har temat: Böcker jag ser fram emot att läsa under hösten


Sista delen av sista boken i Outlanderserien vill jag få läst. Denna serien började jag läsa, för minst 6-7 år sedan och nu är det alltså dags för Skugga av Svek 2 av Diana Gabaldon. Många åsikter har jag haft om böckerna men i stort har det varit en fantastisk resa från början till slut och det kommer kännas lite vemodigt när Claires och Jamies resa är över. Det är många karaktärer som jag lärt känna och både älskat och hatat genom åren. Många är också de äventyr som jag har varit med om tillsammans med dem.


Där kräftorna sjunger av Delia Owens har jag blivit rekommenderad flera gånger och nu är det dags att läsa den. Den är dessutom min bokcirkels bok i oktober så det är verkligen dags att läsa om denna flickas uppväxt i de Amerikanska träskmarkerna. Jag har faktiskt redan börjat så smått och det verkar bli en helt okej läsning.




Inför sommaren slutade jag lyssna på Avdelning Q-serien, då jag hade en massa andra böcker jag ville läsa över sommaren. Men nu är det höst och jag är sugen på att fortsätta med Den Gränslöse av Jussi Adler-Olsen.

Har inte riktigt koll på vad den handlar om, men den här serien brukar leverera lite lagom lyssning när man håller på med t.ex. hushållssysslor.

onsdag 2 september 2020

Att läsa i september



Goodreads Choice Awards-böcker:
From Scratch: A Memoir of Love, Sicily, and Finding Home, Tembi Locke

Fysisk TBR
Skugga av Svek 2, Diana Gabaldon
Flickan från Terra, Cornelia Johansson (påbörjad i Augusti)


Ljudbok
Den gränslöse, Jussi Adler-Olsen (Avdelning Q #6)
Before they are hanged, Joe Abercrombie (First law world #2)
Där kräftorna sjunger, Delia Owens (påbörjad i Augusti)
(From Scratch: A Memoir of Love, Sicily, and Finding Home, Tembi Locke)


Bokcirkelbok
Där kräftorna sjunger, Delia Owens (påbörjad i Augusti)