lördag 19 september 2020

Där kräftorna sjunger, Delia Owens

Titel
: Där kräftorna sjunger
Originaltitel: Where the Crawdads Sing
Serie: -
Författare: Delia Owens
Utgivningsår: 2018
Förlag: Bonnier Audio Ljudbok
Sidor/tid: 12 timmar 48 minuter
Genre: Roman, Livsöden, Mord
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Anna Maria Käll

Handling:
Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Mina åsikter:
Uppläsare: 4/5
Karaktärer: 5/5
Handling: 4/5
Världsbygge: 5/5
Intressant: 4/5
Mitt nöje: 4/5

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Precis som i Bergens stjärnor av Jojo Moyes som jag läst nyligen, handlar den här om en stark kvinna. Eller ja, från början är det ju en flicka som blir övergiven av sin familj. Man får se henne växa upp i en ogästvänlig miljö, som hon gör till sitt hem. 

Det är spännande att vara med Kya i träskmarkerna, där hon bor. Invånarna där har inte hög status bland övrig befolkning och hon är väldigt ensam. Jag gillar och tycker det är intressant att läsa om människor som klarar sig i olika miljöer i naturen och lär sig leva med den och i den och det här ett bra exempel på en sådan historia. Andra bra sådana böcker jag läst i år är just Bergens stjärnor av Jojo Moyes och Himmel över Alaska av Kristin Hannah. 

Boken kan nästan delas upp i två delar. En där Kya växer upp och en där en mordhistoria tar plats istället. Mordhistorian inte lika intressant som resten, men är helt okej ändå.  Sammanfattningsvis en ganska sorglig historia, med mycket fördomar och näsor i vädret. Men också en bok om hur några få enkla vänliga handlingar kan betyda så mycket.


⭐⭐⭐⭐

Går att köpa på Adlibris.comBokus.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar