torsdag 6 december 2018

The Republic of Thieves, Scott Lynch

Titel: The Republic of Thieves
Originaltitel: The Republic of Thieves
Serie: Gentleman Bastard #3
Författare: Scott Lynch
Utgivningsår: 2013
Förlag: Orion
Sidor/tid: 23 timmar 46 minuter
Genre: Fantasy
Språk: Engelska

Ljudbok
Inläsare: Michael Page

Handling:
After their adventures on the high seas, Locke and Jean are brought back to earth with a thump. Jean is mourning the loss of his lover and Locke must live with the fallout of crossing the all-powerful magical assassins, the Bonds Magi. It is a fallout that will pit both men against Locke's own long lost love. Sabetha is Locke's childhood sweetheart, the love of Locke's life and now it is time for them to meet again. Employed on different sides of a vicious dispute between factions of the Bonds, Sabetha has just one goal - to destroy Locke for ever.

Mina tankar:
Den här recensionen har varit riktigt svår att klämma ur mig. Jag vill ju älska den här boken lika mycket som de två första böckerna i serien. Men det är något som saknas. Den här boken har inte riktigt samma ton som de två första, den har lite segare passager, den når inte samma höjder när det gäller konversationer och humor och handlingarna är inte lika spännande. Vissa passager har till och med varit tråkiga. 

Ett exempel är när vi får följa huvudkaraktären Locke och hans stora kärlek Sabetha både i nutid och i dåtid. Deras kärlekshistoria är ganska komplicerad och kantas av dyrkan och maktkamp, och den är när allt kommer omkring, ganska trist. Ingen kemi, ingen humor bara tragisk och jag kan inte förstå varför Sabetha är ett kärleksintresse alls.

Ett annat exempel är att de hamnar på en sida i en politisk kamp inför ett val, vilket skulle kunna ha varit spännande och lika humorfyllt som tidigare, men det vill sig inte riktigt. Det finns liksom inte lika mycket intriger, slagsmål och folk som slänger käft och stjäl som vi har fått njuta av förut, och jag saknar det.

Nu låter det som jag inte gillade det här alls, men det gör jag visst det, det är fortfarande en riktigt bra fantasy som är klart läsvärd. Besvikelsen ligger i att den inte riktigt når samma höjder som de två första böckerna. Nästa år skall bok fyra komna ut och det skall bli spännande att se hur det hela utvecklar sig.

The Republic of Thieves är helt okej, men saknar samma sprudlande energi och humor som tidigare böcker.

Betyg: 4/5
Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar