tisdag 13 december 2016

To all the boys I've loved before, Jenny Han

Titel: To all the boys I've loved before
Originaltitel: To all the boys I've loved before
Författare: Jenny Han
Utgivningsår: 2014
Förlag: Recorded books
Sidor/tid: 8 timmar 22 min
Genre: Nutid, ungdomsbok, kärlek
Språk: Engelska

Lyssnat på Storytel
Uppläsare: Laura Knight Keating


Handling i korthet:
Lara Jean skriver alltid ett kärleksbrev till dem hon varit förälskad i, som för att gå vidare. Hon sparar dem i en låda i garderoben. En dag i skolan kommer en kille fram med ett av hennes brev i handen. Hon inser snart att någon postat alla hennes gamla kärleksbrev till alla pojkar hon en gång gillat.

Mina tankar:
Jenny Han är även författaren bakom The Summer I Turned Pretty (2009), Ingen sommar utan dig (2010) Sommar för evigt (2011). De är smågulliga nutidsromaner om ungdom och kärlek i amerikansk medelklass. To all the boys I've loved before går i samma stil och den påminner om en blandning av Lola och pojken i huset bredvid (Stephanie Perkins 2011) och The Duff (Kody Keplinger 2010) fast bättre.

Boken sträcker sig över en hösttermin i high school, med en del återblickar bakåt i tiden. Jag trodde att breven och alla pojkarna som hon älskat skulle få mer plats i historien, med tanke på bokens titel, men egentligen är det inte det som är huvudhandlingen. Lara Jean är mellansystern i en familj bestående av tre systrar och en fader. Mamman har gått bort och den äldsta systern som tagit stort ansvar skall börja i collage i Skottland, så denna höst ligger mycket ansvar på Lara Jean istället. Hon känner att hon inte riktigt kan leva upp till storasysterns nivå och mitt i denna tuffa period är det någon som skickar iväg alla gamla kärleksbrev, till alla killar hon varit förälskad i. Det blir lite pinsamma situationer naturligtvis, men fokus ligger mer på familjerelationerna och att ta ansvar och vara en duktig flicka. 

Lara Jean har en ganska skön familj som bryr sig om varandra. Storasystern verkar vara lite i stil med Jane Bennet i Stolthet och fördom (Jane Austen 1813) Försynt, lugn och superduktig. I stort sett verkar de äldsta dörrarna sköta hem, lillasyster och pappan. (Hur i all världen får man sina barn att ta så stort ansvar i hemmet?????) Sen har vi den nördiga grannpojken som i stort sett är en del av familjen också. Kommer och går som han vill och pojkvän till äldsta systern (klart att han också får sig ett brev).

Peter, en av de som råkade få ett brev, är den snygge killen i skolans innegäng. Han och Lara Jeans relation blir sådär skönt komplicerad och rolig att läsa om. Man vet åt vilket håll det barkar hän och kan som betraktare skadeglatt bara njuta av hur allt krånglar till sig. Lagom ångestladdat alltså, inte så att man sitter och vrider sig av obehag, utan mer åt himlamedögonenhållet.

Det blir ett regält antiklimax i slutet. För det finns inget slut!!! Eller, det är klart att boken tar slut, men det är som om Jenny bara avslutade en mening och gick därifrån. Man bara... Men hallå... Det kan ju inte sluta nu! Vad händer sen??? Snacka om cliffhanger. Som tur är finns det en fortsättning, Ps. I still love you (2015) 

Rekommenderas till:
Gillar man böcker av Rainbow Rowell, Morgan Matson, Stephanie Perkins, läs Jenny Han

Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar