torsdag 22 december 2016

Stormens öga, Leigh Bardugo


Titel: Stormens öga
Originaltitel: Siege and Storm
Författare: Leigh Bardugo
Utgivningsår: 2013
Förlag: gilla böcker
Sidor/tid: 363
Genre: Fantasy, unga vuxna
Språk: svenska

Handling i korthet:
Alina har flytt från Tavla och försöker tillsammans med Mal leva ett vanligt liv, men Skuggmästaren har överlevt och gör allt för att hitta Alina. Dessutom är han starkare än någonsin och Alina förstår att hon är den ende som kan stoppa honom.
Mina tankar:
Det här är andra boken i Grishatriologin, där första heter I ljusets makt (2012) och sista boken heter Ur askan (2014).

Jag tyckte första boken var rätt bra och förväntningarna på andra boken var relativt höga. Men jag måste säga att jag blev lite besviken. Det är för mycket politik och flygande fram och tillbaka och det händer ingenting. Det är riktigt segt och tråkigt långa avsnitt i boken. 

Dessutom transformeras den lilla späda ödmjuka bonntösen till en bitter, odräglig översittare. Jag gillar inte alls den hon blir och hennes relation till Mal är bara tradig och helt utan kemi. Mal är ganska irriterande och mest svartsjuk hela tiden och är riktigt tråkig att läsa om. Vad hände med honom liksom? Han som var en sån glad skit och duktig på allt, nu verkar han ha tappat bort sig själv helt. Så två huvudkaraktärer har gått och blivit sämre versioner av sig själva. Trista och svåra att engagera sig i.

De partier där Skuggmästaren är med, vilket är lite i början och lite i slutet, händer det något av intresse. Spänningen mellan ont och gott gör ju ofta läsningen mer intressant, men det får vi inte så mycket av, utan vi förnimmer bara hotet, som förhoppningsvis kommer slå ut i full blom i sista boken.

Sen har vi en ny karaktär, Sturmhond, han är lite rolig och oförutsägbar, och detta ihop med Skuggmästaren höjer betyget till en trea, som annars hade blivit betydligt lägre.

Rekommenderas till:

?
Betyg: 3/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar