tisdag 25 juni 2024

Tisdagstrion V. 26: Böcker med titlar som börjar på P

Det är redan sista veckan i Juni och jag har verkligen inte hunnit med. Varför går tiden så fort så här års? Men trots tidsbristen tänker jag försöka knåpa ihop en tisdagstrio (Ugglan & Bokens) denna vecka. 

Temat för dagen är: Böcker med titlar som börjar på P

Jag smalnar ner det lite till och då blir det dessa böcker alla om kärlek och alla börjar de med Ps.

Ps. Jag gillar dig fortfarande, Jenny Han
En bok om ungdomskärlek och drama. Detta är andra boken i en trilogi som syntes överallt ett tag och som finns som tv-serie på Netflix också. Jag tror aldrig jag läste tredje boken, eller så gjorde jag det innan bokbloggen och då är det kanske inte så konstigt att jag inte kommer ihåg så mycket.

Lara Jean hade inte planerat att falla för Peter. De var ju aldrig ens ett par på riktigt, eller? Men när allting ser ut att ordna sig mellan dem händer något annat: ett filmklipp som fångat Lara Jeans allra mest privata ögonblick sprids som en löpeld över skolan. Samtidigt dyker en gammal bekantskap upp i hennes liv igen och komplicerar allting ytterligare.

I andra boken om Lara Jean och hennes systrar utsätts Lara Jean för slut-shaming, och hon inser hur svårt det kan vara att släppa taget om saker. Det är tur att hon har sina systrar. Song-tjejer håller ihop för alltid.

Ps. Jag älskar dig, Cecilia Ahern
Jag såg filmen först och det är en av mina favoritfilmer någonsin. En bra film att återkomma till om man behöver gråta en skvätt. Sedan fick jag reda på att filmen baserades på en bok och givetvis ville jag läsa den. Det lustiga är att jag inte kom igenom boken. Jag minns inte riktigt vad det var som gjorde att jag fick DNFa (Did not Finish) den, tråkigt men sant. Men filmen är fortfarande lika bra. 

Holly och Gerry har ett perfekt liv tillsammans. De är lyckligt gifta och bor i Dublin, nära släkt och vänner. Vardagen flyter på i full fart och världen ligger öppen. Tror de. Så händer det ofattbara. Ett par månader före Hollys trettioårsdag dör Gerry efter en kort tids sjukdom. Hon förlorar sin bästa vän, mannen hon älskar. För evigt. Han kan aldrig komma tillbaka. Men ändå gör han det... Ett par månader efter Gerrys död dyker hans sista gåva till Holly upp: Listan. I tio brev, ett för var och en av årets återstående månader, lotsar han Holly genom sorgen och visar henne hur livet trots allt rymmer både tårar och skratt. En hjärtevarm berättelse om att hålla fast, våga släppa taget och lära sig älska igen.

Ps. I like you, Kasie West
(På svenska heter den Sånger från hjärtat)
Ytterligare en ungdomsbok och denna är riktigt gullig på ett ganska präktigt amerikanskt sätt. Men jag gillade den, jag har gillat de flesta av Kasie West böcker. De handlar om ungdomskärlek enligt en viss ram. Säkert och präktigt och gulligt.

På en kemilektion drömmer sig Lily bort och klottrar ett av sina favoritlåtcitat på bänken. Nästa dag upptäcker hon att någon har skrivit dit nästa rad i låten och dessutom lagt till ett meddelande. Vem kan det vara? 

Snart börjar Lily och denna någon skriva långa brev till varandra. De delar med sig av hemligheter, rekommenderar band och öppnar sig allt mer för varandra. Lily inser att hon börjar falla för sin brevvän. Men vem är han, egentligen? Hon har sina misstankar och försöker få dem bekräftade samtidigt som hon jonglerar skola, vänner och sin knäppa familj. Men det visar sig att ingenting är som hon tror ...

lördag 22 juni 2024

Summer Vibes Book Tag

Denna tagen hittade jag hos zezeewithbooks och kände att det var nog dags att göra en liten sommartag här på bloggen, så håll till godo.
(The tag was created by Deanna, the Comfy Reader.)

Teodlarens hustru, Dinah Jefferies
Den här boken utspelar sig på Ceylon eller Siri Lanka och det känns väl ganska tropiskt. Jag hade lite svårt för att de hade problem att kommunicera i den här boken och att det problemet ledde till att de gjorde det svårare för dig än nödvändigt. Men annars var boken ok.

Fylld av optimism kliver nittonåriga Gwendolyn Hooper av ångbåten som har tagit henne till Ceylon där hon ska träffa sin make. Men mannen som tar emot henne på plantagen är inte samme man som hon blev hals över huvud förälskad i hemma i London. Den grubblande och distanserade Laurence har fullt upp med arbetet på teodlingen och har inte mycket tid över för sin unga hustru. Gwen får utforska egendomen på egen hand.Det är en plats fylld av mystiska ledtrådar till det förflutna låsta dörrar, en gulnad bröllopsklänning i en koffert och en överväxt grav som är undangömd på ägorna. Snart blir Gwen gravid, men lyckan över det nya livet blir inte långvarig och i förlossningsrummet tvingas hon ta ett beslut som kommer att påverka hennes liv för all framtid.

Amy & Roger's Epic Detour, Morgan Matson
Den här boken har inte bara fokus på musik. Det är en ganska gullig berättelse om två ungdomar som gör en lite längre roadtrip genom USA än det var tänkt från början. Och under den här resan äter de en hel del godis och lyssnar på musik. I boken finns olika spellistor av den musik de lyssnar på. En läsvärd bok som stannat hos mig. Det kan vara dags för en omläsning av denna boken snart. Det är en perfekt sommarläsningsbok.

There were three things Amy Curry didn't expect out of senior year. First: her father's death. Second: her mother's decision to relocate to the East Coast. Third: Roger Sullivan.

After her father's sudden death, Amy's mom has decided to start anew--in Connecticut, just before the start of senior year. And she's decided that it'll be Amy's job to get the car from California to Connecticut.

The only problem? Amy hasn't gotten behind the wheel since the car accident that took her father's life.

Enter Roger, a family friend, tasked by his mother to help Amy drive across the country. Amy's not pleased to be driving across the country with a boy she barely knows, but as Amy gets lost on her cross-country adventure, she must confront the past she's running from, come to terms with the grief of losing a parent, and learn how to open her heart in order to find herself again.

Eliza och hennes Monster, Francesca Zappi
a
Detta är också en riktigt gullig bok om Eliza som har en stor hemlighet. Om den är så "Juicy" vet jag inte men det var roligt att läsa om den iallafall.

I verkligheten är artonåriga Eliza Mirk blyg, knepig, smart och helt utan vänner.
På nätet är hon däremot en supersuccé: Under sitt alias LadyConstellation skriver och ritar hon den otroligt populära serien Monsterhavet som har miljoner fans.
Eliza kan inte ens föreställa sig att hennes riktiga tillvaro ska kunna mäta sig med den hon lever i på nätet - åtminstone inte förrän Wallace Warland börjar på hennes skola och Eliza inser att den verkliga världen kanske inte måste vara så hemsk ändå.
Men så råkar Elizas alter ego bli avslöjat, och allt ställs på spel: hennes serie, hennes relation till Wallace och hela hennes tillvaro. 
Det lilla bageriet på strandpromenaden, Jenny Colgan
Den här boken är ju hur gullig som helst, precis som de flesta av Colgans böcker. En perfekt bok att läsa under semestern om man bara vill ha något lätt och somrigt.

Polly hade allt: jobb, bostad och pojkvän. En konkurs senare är hon alldeles ensam och när hon flyttar till ett rum ovanpå ett nedlagt bageri i en fiskeby återupptar hon sitt största intresse. Snart sprids doften av hennes nybakade bröd över strandpromenaden. Givmilt delar hon det med en skadad lunnefågelunge och de nyfunna vännerna, fiskaren Tarnie och hans besättning. Pollys buttra hyresvärdinna driver ortens bageri, men hennes bröd blir sämre för varje år som går, och hon känner sig hotad när allt fler föredrar Pollys bröd. Fast besluten att nå dit hon vill utan att trampa på någons tår tar Polly små men lyckosamma steg framåt. Och när hon får kontakt med den hemlighetsfulle biodlaren Huck och hans stormrike vän Reuben tar ett nytt kapitel i hennes liv sin början.

Bokälskare, Emily Henry
Romance när det är som bäst. Två karaktärer i bokvärlden som inte riktigt uppskattar varandra från början. Lite familjedrama och en tripp ut på landet från storstaden. 

En sommar. Två rivaler. En vändning de inte hade väntat sig ...  

Hela Nora Stephens liv består av böcker. Som litterär agent i New York gör hon allt för sina författare, men också för sin älskade lillasyster Libby. Så när Libby ber Nora följa med till den idylliska småstaden Sunshine Falls i North Carolina ställer hon upp, om än motvilligt. Planen är att de ska ha en avkopplande systersemester tillsammans, samtidigt som Libby i hemlighet hoppas att Nora ska bli hjälte i sitt eget liv och inte bara i andras. Men i stället för picknickar i mysiga gläntor och heta möten med någon sexig skogshuggare eller snygg landsortsläkare, springer Nora ideligen på Charlie Lastra, en butter förläggare som också kommer från New York. Det skulle kanske ha kunnat bli gulligt och romantiskt, om det inte vore för det faktum att Nora och Charlie redan har träffats massor av gånger hemma i stan, och det har aldrig varit det minsta gulligt ..

The Women, Kristin Hannah
Här har vi lite allvarligare tongångar. Boken handlar om kvinnor som tagit värvning som sjuksköterskor i Vietnamnkriget.  Vilka hemskheter de får vara med om men också vilka vänskapsband det skapar. En fantastiskt bra bok av en av mina favoritförfattare, Kristin Hannah.

It would be the journey of a lifetime . . .

‘Women can be heroes, too’. When twenty-year-old nursing student, Frances “Frankie” McGrath, hears these unexpected words, it is a revelation. Raised on California’s idyllic Coronado Island and sheltered by her conservative parents, she has always prided herself on doing the right thing, being a good girl. But in 1965 the world is changing, and she suddenly imagines a different path for her life. When her brother ships out to serve in Vietnam, she impulsively joins the Army Nurses Corps and follows his path.

As green and inexperienced as the young men sent to Vietnam to fight, Frankie is overwhelmed by the chaos and destruction of war, as well as the unexpected trauma of coming home to a changed America. Frankie will also discover the true value of female friendship and the heartbreak that love can cause.


Five survive, Holly Jackson
Spännande äventyr blir det i den här ungdomsthrillern där ett gäng ungdomar åker ut med en husbil och hamnar på ett ställe de inte riktigt hade planerat.
Eighteen year old Red and her friends are on a road trip in an RV, heading to the beach for Spring Break.

Spirits are high. Until the RV breaks down in the middle of nowhere. And as the wheels are shot out, one by one, the friends realise that this is no accident.

There’s a sniper out there. He’s watching them and he knows exactly who they are. One of the group has a secret that the sniper is willing to kill for.

As a game of cat-and-mouse plays out, the group desperately tries to get help. Buried secrets are forced to light and tensions within the group reach deadly levels. Only one thing is for sure. Not everyone will survive the night . . .

Min mörka Vanessa, Kate Elisabeth Russell
Läs inte denna! Detta är ingen bok jag rekommenderar. Det finns böcker som jag kan tycka var onödigt att jag tog mig igenom och så finns det denna som jag ångrar att jag läste. Det handlar om en lärare som manipulerar sin elev och skaffar ett intimt förhållande med henne. Det handlar också om hur denna elev har påverkats av detta då och senare i livet. Jag mådde illa när jag läste. 

”När Strane och jag träffades var jag femton och han fyrtiotvå.”

Vanessa är en kvinna i trettioårsåldern som lever ett lagom framgångsrikt liv. En dag läser hon i tidningen om en lärare som har förgripit sig på sina elever. En av flickorna har trätt fram och berättat om sina upplevelser. Artikeln leder till fler reportage om läraren Jacob Strane och tidningarna antyder att det finns många fler unga kvinnor som har utsatts. Vanessa följer bevakningen med hjärtat i halsgropen. Hon stalkar den unga kvinna som satte igång drevet mot läraren, följer hennes rörelser på sociala medier. Samtidigt får Vanessa sms från Jacob som undrar hur hon mår.


Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken, Sofia Rutbäck Eriksson
Gulligt, fullt med choklad och andra godsaker, trevliga karaktärer och väldigt oskyldigt.

Varför den spänningsälskande Katarina Zapp arbetar med något så strukturerat som revision är egentligen en gåta. Hon får dagarna att gå med hjälp av stora mängder choklad och detektivromaner som får ryggraden att krulla sig. När mystiska saker sker både på arbetet och hemma i grannskapet slänger hon sig rakt in i det okända tillsammans med pensionärsgrannen Greta. Äntligen får hon användning för allt hon lärt sig i böckernas värld. För är det inte så att hon är menad att arbeta med något helt annat än siffror?

Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken är första delen i den humoristiska deckarserien Katarinas eminenta detektivbyrå. Mer mys än rys utlovas i böckerna om det annorlunda gänget på lilla Malmudden i Luleå.


Mansfield Park, Jane Austen
De flesta karaktärerna i den här boken är irriterande. Översittartyper som använder fint språk när de säger elakheter. Inte en av mina favoriter bland Austens böcker.

"Husets prakt förbluffade henne men skänkte ingen tröst. Rummen var alldeles för stora för att hon skulle våga röra sig fritt i dem; hon trodde att hon skulle ha sönder allt hon rörde vid och hon smög omkring i ständig fruktan för ett eller annat; ofta drog hon sig undan till sitt eget rum för att gråta; och den lilla flickan, om vilken det sades i salongen när hon hade lämnat den på kvällen att hon verkade så medveten om sin enastående goda tur som man kunde önska, avrundade varje dags sorger med att snyfta sig till sömns."

I ett försök att undslippa en framtid i fattigdomens onda klor skickas den tioåriga flickan Fanny Price i väg för att bo med sin förmögna morbror Sir Thomas, moster Lady Bertram och deras fyra barn på godset Mansfield Park. Omgivningen, inte minst fosterfamiljen själv, påtalar ständigt Fannys lägre börd och behandlar henne därefter, alla utom ett av barnen, hennes kusin Edmund. En stark vänskap växer fram mellan de två, ett beständigt band som över tid ska utvecklas till något mer.

Det galanta syskonparet Henry och Mary Crawford besöker Mansfield Park. Ett skådespel sätts upp för underhållningens skull och charader ska komma att utspela sig på mer än ett sätt. Med dolda och oärliga motiv förför den världsvana Henry den ännu unga, osäkra Fanny. Ska hon välja berusningens Henry eller trygghetens Edmund?

torsdag 20 juni 2024

The Never Game, Jeffrey Deaver

Titel
: The Never Game
Serie: Colter Shaw #1
Författare: Jeffery Deaver
Utgivningsår: 2019
Förlag: Harper Collins
Sidor/tid: 11 timmar 20 minuter
Genre: Thriller
Språk: Engelska

Ljudbok
Inläsare: Kaleo Griffith

Handling:
Three people are kidnapped across California.

Sophie is locked inside a derelict warehouse. 
Henry is abandoned in remote woodland.
Elizabeth is trapped inside a sinking ship.

They are alive, but don’t have much time to live…

Only one man can save them: unique investigator Colter Shaw. He’s an expert tracker with a forensic mind, but this will be a test even for him.

Because this killer isn’t following the rules; he’s changing them. One murder at a time…

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Den här boken hade lite svårigheter att fånga mig. Den var spännande, hade intressanta karaktärer och lagom invecklad handling. Jag har dessutom sett tv-serien som baseras på huvudkaraktären i boken så jag hade en förförståelse, ändå kunde jag inte riktigt komma in i boken. 

Jag kan egentligen inte klaga på någonting, det var bara att den inte funkade för mig just nu. Kanske ingen bok hade fungerat just nu, jag vet inte. Boken är första boken i en serie och jag kan eventuellt tänka mig att ge nästa bok, the Goodbye Man en chans så småningom. 

Du kanske också vill läsa om:

Boulley Angeline, Mitt namn är Firekeeper 

Crouch Blake Dark Matter 

Tucker K.A Keep her safe 

tisdag 18 juni 2024

Tisdagstrion - V. 25: Något mjukt

I Ugglan & Bokens tisdagstrio denna veckan skall vi lista tre böcker med: Något mjukt i titel, handling eller på omslag

Milne A.A Winnie-the-Pooh
Vad kan vara mjukare än Nalle Puh och hans vänner? För några år sedan läste jag Nalle Puh, originalböckerna av Milne, på engelska. De var en väldigt trevlig upplevelse och rekommenderas. 
 



Adler-Olsen Jussi Fasanjägarna (Avdelning Q #2)
Andra boken om avdelning Q. Berättelsen är inte mjuk utan ganska hård och brutal, Men jag tänker mig att fasaner är ganska mjuka. När jag var lite bodde vi nära natur där det fanns mycket fasaner. Många gånger har jag fått bevittna dessa på nära håll då honorna ligger och trycker tills man kommer riktigt nära och då flaxar de upp och låter. Pulsen går upp rätt snabbt då man är helt oförberedd på detta.
Boken var bra och jag rekommenderar hela serien, som numera är avslutad.

Carl Mørck på Avelning Q, polisens cold case-avdelning, får en ny mapp på sitt bord: år 1987 hittas ett syskonpar brutalt mördade i en sommarstuga. Polisens utredning pekar på att mördaren finns bland en grupp unga internatskolelever, som kommer från några av de rikaste familjerna i Danmark. Men bevisen är inte starka nog och utredningen läggs på is. Flera år senare erkänner en av de misstänkta att han låg bakom morden. Därmed anses brottet vara uppklarat. Men när Carl börjar gräva i materialet upptäcker han att något är galet.Tillsammans med sin assistent Assad börjar Carl utreda kopplingen mellan den hemlösa Kimmie och tre av landets mäktigaste män. De letar desperat efter Kimmie eftersom hon har information som kan krossa dem. Kommer de att hitta henne? Och vill de verkligen det?


Jónasson Ragnar Snöblind (Det mörka Island #1) 
När jag tänker på snö, så tänker jag att den är mjuk även om den kanske inte alltid är det. Den här boken utspelar sig på norra Island under vintern och det blir lite klaustrofobiskt när vägarna snöar igen. Jag har hittills läst fyra böcker av Jónasson och de är enkla att konsumera och jag gillar att de utspelar sig på Island.

I en isolerad fiskeby på norra Island, en ödslig trakt där ingen låser sina dörrar, upptäcks en ung kvinna halvnaken i snön, blödande och medvetslös. Samtidigt har en äldre, uppburen författare fallit till sin död.

Ari Thór - nybliven polis på sin första postering, långt från flickvännen i Reykjavik - dras rakt in i hjärtat av det lilla samhället. Ett samhälle där det blir allt mer uppenbart att det inte går att lita på en enda människa. Där hemligheter och lögner har blivit ett sätt att leva.  

söndag 16 juni 2024

Fem tips på böcker i feernas värld


Det är återigen dags för ett inlägg där jag tipsar om böcker under ett visst tema. Den här gången är det böcker där man får hänga lite i feernas värld. Feer är ju inte kända för att vara särskilt vänliga så det blir alltid lite spänningar och brutalitet ihop med dessa.

The Cruel Prince, Holly Black
Den här boken är början på en trilogi. Den handlar om de vackra men elaka feerna i deras värld. Två människobarn har omhändertagits av en fe-familj och det handlar om deras inte alltför enkla liv i denna värld. Böckerna är snabb- och lättlästa trots att de är på engelska.

Of course I want to be like them. They're beautiful as blades forged in some divine fire. They will live forever. And Cardan is even more beautiful than the rest. I hate him more than all the others. I hate him so much that sometimes when I look at him, I can hardly breathe. One terrible morning, Jude and her sisters see their parents murdered in front of them. The terrifying assassin abducts all three girls to the world of Faerie, where Jude is installed in the royal court but mocked and tormented by the Faerie royalty for being mortal. As Jude grows older, she realises that she will need to take part in the dangerous deceptions of the fey to ever truly belong. But the stairway to power is fraught with shadows and betrayal. And looming over all is the infuriating, arrogant and charismatic Prince Cardan . . .

Järnkonungen, Julie Kagawa
De här böckerna är det länge sedan jag läste så jag kommer inte ihåg så mycket av dem. Men jag vet att jag läst serien mer än en gång. För det är en serie på 10 böcker tydligen och jag inser nu att jag inte läst hela serien alls utan bara de första 4-5. Miss av mig. Kanske dags för en omläsning. Men feer är det och mycket utspelar sig i deras värld och de är inte snälla.

Jag flög fram genom skogen medan grenarna piskade mitt ansikte. Bakom mig hörde jag kvistar som knäcktes, morranden och svordomar. Varje andetag brände som eld men jag tvingade mig att fortsätta springa, för jag visste att om jag snubblade eller föll skulle jag dö. MEGHAN CHASE har ett hemligt öde ett som hon aldrig kunnat föreställa sig Det har känts som att något varit lite udda med Meghan ända sedan hennes pappa mystiskt försvann tio år tidigare. Hon har aldrig riktigt passat in i skolan, eller i hemmet. När en mörk främling börjar betrakta henne på avstånd, och hennes bäste vän blir märkligt överbeskyddande, inser Meghan att något är på väg att hända. Men hon hade aldrig kunnat gissa sig till sanningen: att hon är en mytisk älvkonungs dotter och en pjäs i ett blodigt krig. Meghan kommer nu att få reda på hur långt hon är beredd att gå för dem hon älskar, och för att stoppa en ondska som ingen magisk varelse någonsin vågat sätta sig upp emot. Och hon kommer också att få veta hur det känns att finna kärleken i en ung prins som hellre vill se henne död än låta henne komma honom nära.

The Court of Thorns and Roses, Sarah J. Maas
Eller Ett hov av taggar och rosor som den heter på svenska. Toxisk romance och farliga feer. Väldigt lätt att bara plöja igenom.

När den nittonåriga jägarinnan Feyre dödar en varg i skogen dyker det upp en odjursliknande varelse och kräver vedergällning. Feyre tvingas följa med till ett farligt, magiskt rike hon bara trodde fanns i sagorna, och väl där inser hon att varelsen inte är ett djur, utan Tamlin: en av de livsfarliga, odödliga feer som en gång styrde över deras värld.
Feyres känslor för Tamlin övergår så småningom från iskall fientlighet till en blixtrande passion som överskuggar alla varningar och lögner hon hört om hans farliga och vackra värld.
Men när en uråldrig, ondskefull skugga växer till sig över feernas land måste Feyre stoppa den - annars kommer både Tamlin och hans värld att gå under. 


The Treachery of beautiful things, Ruth Frances Long
Det här är en av de första riktiga fe-böcker jag läste, jag hade läst Julie Kagawa innan och blivit sugen på mer Jag lånade den på biblioteket, lockad av omslaget. Jag vill minnas att jag tyckte den var spännade, men minns inte mycket mer.

A darkly compelling mix of romance, fairy tale, and suspense from a new voice in teen fiction

The trees swallowed her brother whole, and Jenny was there to see it. Now seventeen, she revisits the woods where Tom was taken, resolving to say good-bye at last. Instead, she's lured into the trees, where she finds strange and dangerous creatures who seem to consider her the threat. Among them is Jack, mercurial and magnetic, with secrets of his own. Determined to find her brother, with or without Jack's help, Jenny struggles to navigate a faerie world where stunning beauty masks some of the most treacherous evils, and she's faced with a choice between salvation or sacrifice--and not just her own.

These Hollow Vows, Lexi Ryan
Dåliga relationer i denna romance i fe-världen. Det är en duologi, där jag tyckte första boken var okej, men där jag blev djupt besviken på bok nummer två. Men lättläst var det. 

Brie would do anything before making a deal with the Fae; death is better than their vicious schemes. But when her sister is taken by the sadistic king of the Unseelie court, there is nothing Brie wouldn't do to get her back-including making a deal with the king himself to steal three magical relics from the rival Seelie court.

Gaining unfettered access to the Seelie court is easier said than done. Brie's only choice is to pose as a potential bride for the Seelie Prince, Ronan-a prince who's not quite as wicked as she once thought. Unwilling to let her heart distract her, she accepts help from a band of Unseelie misfits with their own secret agenda. But as Brie spends time with their mysterious leader, Finn, she finds herself struggling to resist his seductive charm.

Caught between two dangerous courts, Brie must decide who to trust with her loyalty . . . and with her heart.

fredag 14 juni 2024

Min historia, Michelle Obama

Titel
: Min historia
Serie: -
Författare: Michelle Obama
Utgivningsår: 
Förlag: Bonnier Audio
Sidor/tid: 19 timmar 27 minuter
Genre: Biografi
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Anna Maria Käll

Handling:
Michelle Obama är en av vår tids mest ikoniska och beundrade kvinnor. Som den första afroamerikanska presidentfrun skapade hon det mest öppna och inkluderande presidentskapet i USA:s historia. Hon är en passionerad och kraftfull förespråkare för kvinnor och flickors rättigheter världen över och har förändrat hur föräldrar och barn ser på hälsa och vikten av ett aktivt liv. Samtidigt har hon uppfostrat två döttrar och stått sida vid sida med sin man i hans uppdrag att leda USA genom några av landets mest påfrestande perioder.

I sina självutlämnande och fängslande memoarer bjuder Michelle Obama in läsare till sin värld och berättar om de erfarenheter som har format henne som person. Från barndomen i Chicagos South Side genom åren som företagsledaren som kämpade med livspusslet, till tiden på världens kändaste adress. På ett ärligt och insiktsfullt sätt beskriver hon sina med- och motgångar - i det privata och offentliga - och berättar om sitt liv såsom hon har levt det, med sina egna ord och på sina egna villkor. Det är en ovanligt personlig skildring av en kvinna som ständigt trotsat samhällets förväntningar, och vars historia inspirerar oss att göra detsamma.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Det här var en oväntat intressant lyssning. Inte trodde jag att jag faktiskt skulle finna en biografi av en före detta presidentfru så fascinerande. Men här har jag suttit och lyssnat på en sann berättelse om en kvinna som kämpat med det vardagliga precis som så många andra kvinnor. Som har tankar och funderingar som känns väldigt jordnära. 

Att lyssna till någon som kommer från enkla förhållanden, med det emot sig både att hon är kvinna och färgad, som har ett otroligt driv och en förhållandevis positiv syn på mänskligheten är inspirerande. Inte politiskt, utan mer mänskligt. En biografi som faktiskt var värd att lägga tid och energi på och som uppslukade mig.

Du kanske också vill läsa om:

Expeditionen - min kärlekshistoria, Bea Uusma

Butler Octavia E. Kindred 

Hannah Kristin The Women 

tisdag 11 juni 2024

Tisdagstrion V 24: Tre böcker i samma typ av miljö


Ännu en Tisdag och från Ugglan & Boken får vi i Tisdagstrion denna vecka temat: Tre böcker i samma typ av miljö

Denna vecka får ni av mig tips på böcker som utspelar sig mer eller mindre i en bokhandel. En bok för barn, en bok för tonåringen och en (två) för den vuxne läsaren. Perfekta böcker för sommarlovs eller semesterläsning.


Tilly och bokvandrarna, Anna James (Pages & ca #1)
Gillar man böcker kommer man gilla att komma in i den här bokhandeln där man kan träffa karaktärer från sina favoritböcker. Jag önskar det fanns en sådan här bok för vuxna, för även om boken är gullig och spännande hade man kunnat dra allt så mycket längre om det varit för äldre.

Följ med på ett magiskt äventyr i böckernas värld. Elvaåriga Tilly tillbringar större delen av sina dagar i sina morföräldrars bokhandel. Ända sedan hennes mamma försvann spårlöst är det i böckernas värld som Tilly har funnit tröst. Men en dag blir alla äventyr hon läst om plötsligt mer verkliga än hon trodde var möjligt. När två av Tillys favoritkaraktärer - Anne på Grönkulla och Alice i Underlandet - dyker upp i butiken livs levande inser hon att hon har förmågan att följa med dem in i deras berättelser. Hon är en bokvandrare - och kanske kan det hjälpa henne att lösa mysteriet med vad som hänt med hennes mamma? Men alla som gillar att läsa böcker vet att faran kan vänta på nästa sida ...


Ord i djupaste blått, Cath Crowley 
Det var nog inte länge sedan jag hade med denna boken i en tisdagstrio, men med tanke på dagens miljötema var den tvungen att vara med. Mycket av bokens händelser utgår från en mysig bokhandel.

Rachel var länge hemligt förälskad i sin bästa vän Henry Jones. Dagen innan hon flyttade från Gracetown gömde hon ett kärleksbrev i Henrys favoritbok, i hans föräldrars bokhandel. Rachel väntade. Men Henry hörde aldrig av sig.

Tre år senare - känslomässigt bedövad efter att hennes bror omkommit i en drunkningsolycka - återvänder Rachel till Gracetown. Hon ska arbeta ett år innan hon går om sista året i skolan och får jobb i bokhandeln, där hon nu tvingas arbeta med Henry, som hon helst aldrig velat träffa igen.

Henry är glad över att Rachel är tillbaka och förstår inte varför hon är så kylig gentemot honom. Men så småningom börjar de komma varandra närmare igen. Livet går inte att styra och ibland är det outhärdligt. Men tänk om det finns ord, kärlek och andra chanser som gör att allt trots allt har mening?


Den lilla bokhandeln runt hörnet, Jenny Colgan
Den här boken är verkligen en liten favorit hos mig. Det var här jag upptäckte Colgans mysiga böcker och allt blir ju extra mysigt när det handlar om böcker och någon som startar en bokhandel.

Nina Redmond älskar böcker och som bibliotekarie får hon göra det hon gillar allra mest matcha rätt bok med rätt person. Men när hennes älskade bibliotek tvingas stänga står hon plötsligt utan jobb och har ingen aning om vad hon ska ta sig till. Men så hittar hon en annons om en charmig liten skåpbil och får en idé: hon ska starta en egen bokhandel, på hjul!

Med all styrka, mod och optimism som hon kan uppbåda och därtill sitt livs samlade besparingar gör Nina sig redo för en nystart i de vackra skotska högländerna. Men verkligheten visar sig vara något helt annat än den verklighet hon gärna drömmer sig bort i. Hon möter en mängd människor som både förgyller och förpestar hennes tillvaro, till exempel en charmig tågkonduktör och en barsk och fåordig bonde på granngården.

Bonustips:

Och så levde lyckliga, Lucy Dillon
Boken som inspirerade denna veckas miljö och som jag hade med för någon vecka sedan i Tisdagstrion.

När Anna får ta över den lilla övergivna bokhandeln i Longhampton går hennes dröm i uppfyllelse. Dessutom får hon annat att tänka på än maken Phil, de tre aviga bonusdöttrarna och deras hyperaktiva dalmatiner. Snart är hennes butik fylld av böcker med hisnande berättelser om kärlek, äventyr, hemliga trädgårdar och borttappade hundar. Ändå fattas något i Annas liv för att hon ska få den riktiga lyckokänslan.Annas perfektionistiska väninna Michelle, med sin blomstrande inredningsaffär, har stora planer för framtiden. Men när mörka hemligheter från det förflutna dyker upp och katastrofen hotar att slå sönder tillvaron, är det slut på alla romantiska drömmar. De två väninnorna kommer att tvingas att fatta livsavgörande beslut.

torsdag 6 juni 2024

Sammanfattning Maj


Lästa böcker i Maj:  4 st. 2 DNF

😨 Utmana mig själv: 4 st + (1DNF)/12
📖 Från bokhyllan: 6 st /12
🎧 Länge i Ljudbokshyllan: 3st +(2 DNF) st /12
🆕 Relativt ny bok: 6 st /12
📚 Serie jag följer: 7 st /12
🔖 Bokreabok: 2 st /12
🤓 Övrigt: 6 st /12

Goodreadsutmaning: 29+( 5DNF)/52 
Kaosutmaningen:  19/20

Tid lyssnat: 48 timmar 49 minuter
Sidor läst: 404 sidor

Kommentar:

Jag har hittat en serie som jag tror jag verkligen kommer att älska. I maj läste jag två böcker om Carl Hamilton av Jan Guillou och jag föll pladask. Jag vill ha mer och som tur finns det många fler böcker i den serien.

Rovmärkt av Wistrand var lättläst och spännande om hamnskiftare i Afrika. 

En bok som var överraskande intressant var Min historia av Michelle Obama. Jag var fängslad av hur Michelle växt upp och hennes liv som fru och mamma samtidigt som hennes man jobbar inom politiken. Jag trodde verkligen inte jag skulle uppskatta denna boken så mycket. 


tisdag 4 juni 2024

Tisdagstrion V 23: Hjärta & hjärna


Denna vecka i Ugglan & Bokens Tisdagstrio är temat: Hjärta & hjärna (i titel, handling eller på omslag)

Lite klurigt, men jag hittade en av varje: en titel, en handling och ett omslag.

Genom dina ögon, Stephenie Meyer (Handling)
I den här boken är det utomjordingar som tar sig in i människors hjärnor.

Jorden har invaderats av en ras som tar över människornas sinnen medan de lämnar kroppen intakt och större delen av mänskligheten har dukat under. Men Melanie Stryder vägrar att tyna bort.

Vandraren, en av de invaderande Själarna som har tilldelats Melanies kropp, har hela tiden varit medveten om hur plågsamt det skulle vara att ta över en människas kropp: de överväldigande känslorna, de allt för tydliga minnena. Men det finns en svårighet som Vandraren inte har väntat sig att den tidigare ägaren av kroppen vägrar att ge sig av och överlämna kroppen till henne.
Melanie fyller Vandrarens sinne med bilder av Jared, mannen hon älskar och som hittills lyckats hålla sig gömd. Det är omöjligt för Vandraren att skilja på sina och Melanies känslor och snart åtrår hon en man hon aldrig mött. Hotet från de andra Själarna gör Vandraren och Melanie till ovilliga allierade och tillsammans ger de sig av för att finna mannen som de båda älskar.

Hjärtlinjer, Brit Bennett (Titel)
En bok som jag inte var jätteförtjust i, men som många har gillat. Den handlar om två tjejer från samma familj som påverkas mycket av vilken hudfärg de har.

Som tonåringar rymmer tvillingsystrarna Desiree och Stella Vignes till New Orleans. Där inser Stella för första gången att hennes hud är så ljus att andra människor kan ta henne för vit. Så snart hon upptäckt kraften i den förklädnaden finns ingen återvändo.

Tjugo år senare lär två unga kvinnor känna varandra i 80-talets Los Angeles. På ytan har de inte mycket gemensamt, men de delar samma rötter.

Sambo på försök, Beth O'Leary (Omslag)
En lite söt bok om två som tvingas leva i samma lägenhet fast på olika tider på dygnet och kommunicerar mycket genom lappar.

Tiffy Moore behöver ett billigt boende omedelbart. Leon Twomey jobbar nätter och är i stort behov pengar. En annons kopplar ihop de två främlingarna. Deras vänner tycker att idén är galen, men egentligen är det den perfekta lösningen i Londons tokdyra bostadsbubbla: Leon innehar lägenheten dagtid medan Tiffy jobbar, och på kvällarna och nätterna är den hennes.Trots att de aldrig träffats kommer Tiffy och Leon allt närmare varandra. Och med struliga ex, jobbproblem och en felaktigt fängelsedömd bror smälter deras världar samman till en. Men kan man verkligen bli kär i någon man aldrig träffat?

lördag 1 juni 2024

Att läsa i Juni



Denna månad har jag fått lite hybris. Istället för ca 6 böcker på min TBR har jag tryckt in 10 stycken. Fullständigt orimligt med tanke på hur fullt det är i almanackan i Juni. Men det fanns inte en bok jag kunde plocka bort.

😨 Utmana mig själv: 
  • Gentlemen, Klas Östergren
📖 Från bokhyllan: 
  • The Wishing game, Meg Shaffer (påbörjad i Maj)
🎧 Länge i Ljudbokshyllan: 

🆕 Relativt ny bok: 
  • The reappearans of Rachel Price, Holly Jackson
📚 Serie jag följer: 
  • I nationens intresse, Jan Guillou (Hamilton #3)
  • Döda Talar inte, Ann Cleeves (Vera Stanhope #4)
  • Ön, Ragnar Jonasson (Hulda Hermansdottir #2)
  • Heder utan samvete, Marc Cameron, Tom Clancy (Jack Ryan Universe #18?#27?)
  • Inferno, Dan Brown (Robert Langdon #4)
🔖 Bokreabok: 

 🤓 Övrigt:
  • The Never Game, Jeffrey Deaver (påbörjad i Maj)
  • Kvinnor i vitt, Barbara Wood