lördag 22 juni 2024

Summer Vibes Book Tag

Denna tagen hittade jag hos zezeewithbooks och kände att det var nog dags att göra en liten sommartag här på bloggen, så håll till godo.
(The tag was created by Deanna, the Comfy Reader.)

Teodlarens hustru, Dinah Jefferies
Den här boken utspelar sig på Ceylon eller Siri Lanka och det känns väl ganska tropiskt. Jag hade lite svårt för att de hade problem att kommunicera i den här boken och att det problemet ledde till att de gjorde det svårare för dig än nödvändigt. Men annars var boken ok.

Fylld av optimism kliver nittonåriga Gwendolyn Hooper av ångbåten som har tagit henne till Ceylon där hon ska träffa sin make. Men mannen som tar emot henne på plantagen är inte samme man som hon blev hals över huvud förälskad i hemma i London. Den grubblande och distanserade Laurence har fullt upp med arbetet på teodlingen och har inte mycket tid över för sin unga hustru. Gwen får utforska egendomen på egen hand.Det är en plats fylld av mystiska ledtrådar till det förflutna låsta dörrar, en gulnad bröllopsklänning i en koffert och en överväxt grav som är undangömd på ägorna. Snart blir Gwen gravid, men lyckan över det nya livet blir inte långvarig och i förlossningsrummet tvingas hon ta ett beslut som kommer att påverka hennes liv för all framtid.

Amy & Roger's Epic Detour, Morgan Matson
Den här boken har inte bara fokus på musik. Det är en ganska gullig berättelse om två ungdomar som gör en lite längre roadtrip genom USA än det var tänkt från början. Och under den här resan äter de en hel del godis och lyssnar på musik. I boken finns olika spellistor av den musik de lyssnar på. En läsvärd bok som stannat hos mig. Det kan vara dags för en omläsning av denna boken snart. Det är en perfekt sommarläsningsbok.

There were three things Amy Curry didn't expect out of senior year. First: her father's death. Second: her mother's decision to relocate to the East Coast. Third: Roger Sullivan.

After her father's sudden death, Amy's mom has decided to start anew--in Connecticut, just before the start of senior year. And she's decided that it'll be Amy's job to get the car from California to Connecticut.

The only problem? Amy hasn't gotten behind the wheel since the car accident that took her father's life.

Enter Roger, a family friend, tasked by his mother to help Amy drive across the country. Amy's not pleased to be driving across the country with a boy she barely knows, but as Amy gets lost on her cross-country adventure, she must confront the past she's running from, come to terms with the grief of losing a parent, and learn how to open her heart in order to find herself again.

Eliza och hennes Monster, Francesca Zappi
a
Detta är också en riktigt gullig bok om Eliza som har en stor hemlighet. Om den är så "Juicy" vet jag inte men det var roligt att läsa om den iallafall.

I verkligheten är artonåriga Eliza Mirk blyg, knepig, smart och helt utan vänner.
På nätet är hon däremot en supersuccé: Under sitt alias LadyConstellation skriver och ritar hon den otroligt populära serien Monsterhavet som har miljoner fans.
Eliza kan inte ens föreställa sig att hennes riktiga tillvaro ska kunna mäta sig med den hon lever i på nätet - åtminstone inte förrän Wallace Warland börjar på hennes skola och Eliza inser att den verkliga världen kanske inte måste vara så hemsk ändå.
Men så råkar Elizas alter ego bli avslöjat, och allt ställs på spel: hennes serie, hennes relation till Wallace och hela hennes tillvaro. 
Det lilla bageriet på strandpromenaden, Jenny Colgan
Den här boken är ju hur gullig som helst, precis som de flesta av Colgans böcker. En perfekt bok att läsa under semestern om man bara vill ha något lätt och somrigt.

Polly hade allt: jobb, bostad och pojkvän. En konkurs senare är hon alldeles ensam och när hon flyttar till ett rum ovanpå ett nedlagt bageri i en fiskeby återupptar hon sitt största intresse. Snart sprids doften av hennes nybakade bröd över strandpromenaden. Givmilt delar hon det med en skadad lunnefågelunge och de nyfunna vännerna, fiskaren Tarnie och hans besättning. Pollys buttra hyresvärdinna driver ortens bageri, men hennes bröd blir sämre för varje år som går, och hon känner sig hotad när allt fler föredrar Pollys bröd. Fast besluten att nå dit hon vill utan att trampa på någons tår tar Polly små men lyckosamma steg framåt. Och när hon får kontakt med den hemlighetsfulle biodlaren Huck och hans stormrike vän Reuben tar ett nytt kapitel i hennes liv sin början.

Bokälskare, Emily Henry
Romance när det är som bäst. Två karaktärer i bokvärlden som inte riktigt uppskattar varandra från början. Lite familjedrama och en tripp ut på landet från storstaden. 

En sommar. Två rivaler. En vändning de inte hade väntat sig ...  

Hela Nora Stephens liv består av böcker. Som litterär agent i New York gör hon allt för sina författare, men också för sin älskade lillasyster Libby. Så när Libby ber Nora följa med till den idylliska småstaden Sunshine Falls i North Carolina ställer hon upp, om än motvilligt. Planen är att de ska ha en avkopplande systersemester tillsammans, samtidigt som Libby i hemlighet hoppas att Nora ska bli hjälte i sitt eget liv och inte bara i andras. Men i stället för picknickar i mysiga gläntor och heta möten med någon sexig skogshuggare eller snygg landsortsläkare, springer Nora ideligen på Charlie Lastra, en butter förläggare som också kommer från New York. Det skulle kanske ha kunnat bli gulligt och romantiskt, om det inte vore för det faktum att Nora och Charlie redan har träffats massor av gånger hemma i stan, och det har aldrig varit det minsta gulligt ..

The Women, Kristin Hannah
Här har vi lite allvarligare tongångar. Boken handlar om kvinnor som tagit värvning som sjuksköterskor i Vietnamnkriget.  Vilka hemskheter de får vara med om men också vilka vänskapsband det skapar. En fantastiskt bra bok av en av mina favoritförfattare, Kristin Hannah.

It would be the journey of a lifetime . . .

‘Women can be heroes, too’. When twenty-year-old nursing student, Frances “Frankie” McGrath, hears these unexpected words, it is a revelation. Raised on California’s idyllic Coronado Island and sheltered by her conservative parents, she has always prided herself on doing the right thing, being a good girl. But in 1965 the world is changing, and she suddenly imagines a different path for her life. When her brother ships out to serve in Vietnam, she impulsively joins the Army Nurses Corps and follows his path.

As green and inexperienced as the young men sent to Vietnam to fight, Frankie is overwhelmed by the chaos and destruction of war, as well as the unexpected trauma of coming home to a changed America. Frankie will also discover the true value of female friendship and the heartbreak that love can cause.


Five survive, Holly Jackson
Spännande äventyr blir det i den här ungdomsthrillern där ett gäng ungdomar åker ut med en husbil och hamnar på ett ställe de inte riktigt hade planerat.
Eighteen year old Red and her friends are on a road trip in an RV, heading to the beach for Spring Break.

Spirits are high. Until the RV breaks down in the middle of nowhere. And as the wheels are shot out, one by one, the friends realise that this is no accident.

There’s a sniper out there. He’s watching them and he knows exactly who they are. One of the group has a secret that the sniper is willing to kill for.

As a game of cat-and-mouse plays out, the group desperately tries to get help. Buried secrets are forced to light and tensions within the group reach deadly levels. Only one thing is for sure. Not everyone will survive the night . . .

Min mörka Vanessa, Kate Elisabeth Russell
Läs inte denna! Detta är ingen bok jag rekommenderar. Det finns böcker som jag kan tycka var onödigt att jag tog mig igenom och så finns det denna som jag ångrar att jag läste. Det handlar om en lärare som manipulerar sin elev och skaffar ett intimt förhållande med henne. Det handlar också om hur denna elev har påverkats av detta då och senare i livet. Jag mådde illa när jag läste. 

”När Strane och jag träffades var jag femton och han fyrtiotvå.”

Vanessa är en kvinna i trettioårsåldern som lever ett lagom framgångsrikt liv. En dag läser hon i tidningen om en lärare som har förgripit sig på sina elever. En av flickorna har trätt fram och berättat om sina upplevelser. Artikeln leder till fler reportage om läraren Jacob Strane och tidningarna antyder att det finns många fler unga kvinnor som har utsatts. Vanessa följer bevakningen med hjärtat i halsgropen. Hon stalkar den unga kvinna som satte igång drevet mot läraren, följer hennes rörelser på sociala medier. Samtidigt får Vanessa sms från Jacob som undrar hur hon mår.


Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken, Sofia Rutbäck Eriksson
Gulligt, fullt med choklad och andra godsaker, trevliga karaktärer och väldigt oskyldigt.

Varför den spänningsälskande Katarina Zapp arbetar med något så strukturerat som revision är egentligen en gåta. Hon får dagarna att gå med hjälp av stora mängder choklad och detektivromaner som får ryggraden att krulla sig. När mystiska saker sker både på arbetet och hemma i grannskapet slänger hon sig rakt in i det okända tillsammans med pensionärsgrannen Greta. Äntligen får hon användning för allt hon lärt sig i böckernas värld. För är det inte så att hon är menad att arbeta med något helt annat än siffror?

Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken är första delen i den humoristiska deckarserien Katarinas eminenta detektivbyrå. Mer mys än rys utlovas i böckerna om det annorlunda gänget på lilla Malmudden i Luleå.


Mansfield Park, Jane Austen
De flesta karaktärerna i den här boken är irriterande. Översittartyper som använder fint språk när de säger elakheter. Inte en av mina favoriter bland Austens böcker.

"Husets prakt förbluffade henne men skänkte ingen tröst. Rummen var alldeles för stora för att hon skulle våga röra sig fritt i dem; hon trodde att hon skulle ha sönder allt hon rörde vid och hon smög omkring i ständig fruktan för ett eller annat; ofta drog hon sig undan till sitt eget rum för att gråta; och den lilla flickan, om vilken det sades i salongen när hon hade lämnat den på kvällen att hon verkade så medveten om sin enastående goda tur som man kunde önska, avrundade varje dags sorger med att snyfta sig till sömns."

I ett försök att undslippa en framtid i fattigdomens onda klor skickas den tioåriga flickan Fanny Price i väg för att bo med sin förmögna morbror Sir Thomas, moster Lady Bertram och deras fyra barn på godset Mansfield Park. Omgivningen, inte minst fosterfamiljen själv, påtalar ständigt Fannys lägre börd och behandlar henne därefter, alla utom ett av barnen, hennes kusin Edmund. En stark vänskap växer fram mellan de två, ett beständigt band som över tid ska utvecklas till något mer.

Det galanta syskonparet Henry och Mary Crawford besöker Mansfield Park. Ett skådespel sätts upp för underhållningens skull och charader ska komma att utspela sig på mer än ett sätt. Med dolda och oärliga motiv förför den världsvana Henry den ännu unga, osäkra Fanny. Ska hon välja berusningens Henry eller trygghetens Edmund?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar