tisdag 3 maj 2022

Tisdagstrion - Maj


 I Ugglan & Bokens Tisdagstrio denna vecka är temat: Maj (en bok på varje bokstav i månadens namn)

Jag väljer denna vecka att ta med böcker jag vill läsa relativt snart och då blir det dessa tre.


Människorna, Matt Haig
En bok där man få se människan ur en utomjordings perspektiv låter ju hur intressant som helst. Jag förstår inte varför jag inte läst denna redan.

En utomjordings perspektiv på människosläktet.

När matematikprofessorn Andrew Martin hittas naken och irrande omkring på Cambridges gator en tidig morgon väcks naturligt nog en viss uppståndelse. Vad som först verkar vara någon sorts tillfällig sinnesförvirring visar sig snart vara av mer omfattande karaktär: Andrew Martin är totalt personlighetsförändrad.

Den enkla förklaringen är att professor Martins kropp har övertagits av en utomjording som kommer från den högteknologiska planeten Vonnadoria. Denna varelse har skickats till jorden i uppdrag att radera all information om den stora upptäckt professor Martin gjort - en upptäckt som hotar att ödelägga hela universum.

På planeten Vonnadoria finns ingen dödlighet, inget hat, inget våld och inga hierarkier. Människorna ses som underutvecklade barbarer, och det är med den attityden utomjordingen startar sitt liv i Andrew Martins kropp. Men saker och ting utvecklas inte riktigt som hen tänkt sig. Vid sidan av all ondska och orättvisa på jorden finns det nämligen ganska underbara saker. Till exempel jordnötssmör, musik, poesi och kärlek.

Amy Snow, Tracy Rees
Denna boken köpte jag på bokrean och hade tänkt att läsa i April, men så kände att jag ville vänta med den tills jag verkligen kunde ge mig hän i den. Så den får vänta tills jag har några lediga lata dagar.

Året är 1831 när åttaåriga Aurelia Vennaway hittar ett övergivet spädbarn i snön på herrgårdens ägor. Hon tar med sig hittebarnet hem, till föräldrarnas stora förfäran. Men Aurelia övertygar dem om att barnet ska få stanna, och hon döper henne till Amy Snow. Amy växer upp bland tjänarna, avskydd av Aurelias aristokratiska föräldrar, men för Aurelia är Amy som en syster. En innerlig vänskap som abrupt tar slut när Aurelia dör, endast tjugotre år gammal, och den obeveklige godsägaren skickar Amy på porten.

Det dröjer inte länge innan Amy får ett paket med ett brev från Aurelia, där hon avslöjar att hon burit på en hemlighet. Från graven skickar hon Amy på en skattjakt som bara Amy kan följa mot en livsomvälvande upptäckt.

Ett övergivet barn, en skattjakt, en hemlighet. Amys jakt på sanningen tar dig med på ett makalöst läsäventyr!

Jellicoe road, Melina Marchetta
Denna bok har funnits på radarn i flera år, men den har fortfarande inte hamnat överst på läslistan. Men snart så hoppas jag att det är denna boks tur. Det är något spännande med böcker som utspelar sig på internatskolor.

Som barn överges Taylor på 7-Eleven av sin mamma. Sex år senare börjar det förflutna komma ikapp henne då ännu en person i Taylors närhet försvinner, och en annan återvänder. Samtidigt pågår gängkriget på Jellicoe internatskola för fullt och ett manuskript visar sig innehålla nyckeln till Taylors förflutna. Vilka var barnen som var med om det fruktansvärda för 22 år sedan? Är deras öden sammanflätade med Taylors?

Jellicoe road är inte bara en suggestiv spänningsroman som håller läsaren i ett kompromisslöst grepp. Det är också en vacker, skakande och intrikat skildring om två generationers vänskapsband som visar hjärtskärande likheter med varandra. Ett finmaskigt nät som spänner över tid och rum.

18 kommentarer:

 1. bra tolkning av temat, läst annat av Haig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är sugen på att läsa mer av Haig. Jag har bara läst en bok av honom än så länge.

   Radera
 2. Människorna och Jellicoe Road har jag läst. Tyckte väldigt bra om dem båda två.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bådar gott inför framtida läsning.

   Radera
 3. Haigs bok blir jag jättenyfiken på.

  SvaraRadera
 4. Den första vill jag läsa. De andra två har jag läst och gillat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att jag också gillar dem.

   Radera
 5. Jag har inte läst din trio. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
 6. har inte läst någon av dina tre. evt finns Jellico Road i hyllan. Tracy Rees kände jag inte till

  SvaraRadera
 7. Människorna ur en utomjordings perspektiv verkar vara en spännande vinkling.

  SvaraRadera
 8. Tack för intressanta tips! Särskilt den första av Haig om hur utomjordingar betraktar oss

  SvaraRadera
 9. Jellicoe Road är den enda jag läst. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
 10. Jag har bara läst Historieläraren av Matt Haig, men har den här i bokhyllan. Han skriver så otroligt fint och fängslande, jag vill läsa mer av honom.

  SvaraRadera
 11. Jag har bara läst Historieläraren av Matt Haig, men har den här i bokhyllan. Han skriver så otroligt fint och fängslande, jag vill läsa mer av honom. Annette/justnujusthar.com

  SvaraRadera
 12. Jellicoe Road har jag läst och gillat! Haigs bok blir jag nyfiken på!

  SvaraRadera