torsdag 19 maj 2022

Allegiant, Veronica Roth

Titel
: Allegiant
Serie: Divergent #3
Författare: Veronica Roth
Utgivningsår: 2013
Förlag: Modernista Ljudbok
Sidor/tid: 13 timmar 51 minuter
Genre: Sci-fi, dystopi
Språk: Svenska

Ljudbok
Inläsare: Lo Tamborini

Handling:
Tänk om hela din värld var en lögn. Tänk om ett enda avslöjande - eller ett enda val - förändrade allt. Tänk om kärlek och lojalitet fick dig att göra saker som du inte trodde var möjliga...
Det falangbaserade samhälle som Tris Prior en gång trodde på är splittrat av våld och maktkamper, ärrat av svek och förluster. Så när hon får chansen att utforska en värld bortom den hon hittills känt, är Tris redo. Kanske kan hon och Tobias bygga ett nytt och enklare liv tillsammans bortom stängslet, ett liv fritt från komplicerade lögner, hoptrasslade lojaliteter och plågsamma minnen.
Men Tris nya verklighet är ännu mer skrämmande än den hon lämnat bakom sig. Gamla sanningar förlorar snart sin mening, och nya omskakande insikter förändrar människorna hon älskar.
Och än en gång måste Tris kämpa med att försöka förstå den mänskliga naturens komplexitet - och sin egen - samtidigt som hon ställs inför svåra val i fråga om mod, lojalitet, uppoffring och kärlek.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
När den här boken skulle komma ut var jag så peppad på den. Jag förbeställde den på engelska och slukade den så fort jag fått hem den och HATADE hur författaren hade avslutat trilogin. 
Helt plötsligt fick  man vartannat kapitel från Tris och vartannat från Fours perspektiv. Four blev personlighetsförändrad och blev en mjäkig gnällig sak som jag inte gillade. Tris behandlade författaren inte med den respekt hon förtjänade och världen blev inte alls som jag hoppats eller ville. Jag har föraktat och hållt denna boken på avstånd sedan dess. Men nu har jag alltså för första gången läst om boken och vad tyckte jag nu då?

Det är fortfarande inte en favoritbok och jag stör mig fortfarande på de delar jag inte gillade förut. Men det är inte längre en av de sämsta böcker jag läst och som jag hatar med stort förakt. Det har absolut lugnat sig. Jag kunde till och med uppskatta vissa delar av historien, men jag kommer förmodligen inte att läsa boken igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar