tisdag 8 mars 2022

Tisdagstrion - Klubbar, föreningar eller (hemliga) sällskap


 Tisdagstrion, från Ugglan & Boken, för vecka 10 har temat: Klubbar, föreningar eller (hemliga) sällskap. Så denna veckan skall det bli spännande att titta runt på vad andra rekommenderar för böcker. De här tre har jag skrapat ihop.

Björnstad, Fredrik Backman
Den gripande och hjärtskärande berättelsen om en klubb som får en alltför viktig roll i ett samhälle. Jag tyckte denna var bra, men känslomässigt jobbig, så än så länge har jag inte fortsatt med resten av böckerna i trilogin.

Vad betyder ett lag för en stad? Vad betyder en sport för en familj?
Allt. Den betyder bara allt.

Invånarna flyttar från Björnstad och jobben blir allt färre, men ändå lever drömmen om forna glansdagar – och det är hockeyn som är räddningen. Allt hopp sätts till det lovande juniorlaget och den kommande semifinalen förväntas sätta staden på kartan igen.

Mitt i detta finns Peter, som flyttar hem efter livet som hockeyproffs för att bygga upp sin gamla klubb, och Mira, som slits mellan advokatkarriären och ett tyst liv i skogen som fru och mamma. Där finns också 15-åriga flickor och deras odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men när ett allvarligt brott sker visar det sig hur villigt ett samhälle förfört av framgång är att se mellan fingrarna och hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn.

Truly Devious, Maureen Johnsson
Jag vet att denna boken dyker upp rätt så ofta på min blogg. Men är en bok bra, så är den. Jag vet inte om den exakt faller under temat denna vecka, men det har ändå lite känslan av hemliga sällskap och klubbar över dig. En extremt rik man bygger en skola för elever med specialintressen och denna skola är full av hemliga gångar och rum. Han har exklusiva fester och allt är inte som det ser ut. 

Ellingham Academy is a famous private school in Vermont for the brightest thinkers, inventors, and artists. It was founded by Albert Ellingham, an early twentieth century tycoon, who wanted to make a wonderful place full of riddles, twisting pathways, and gardens. "A place," he said, "where learning is a game."

Shortly after the school opened, his wife and daughter were kidnapped. The only real clue was a mocking riddle listing methods of murder, signed with the frightening pseudonym "Truly, Devious." It became one of the great unsolved crimes of American history.

True-crime aficionado Stevie Bell is set to begin her first year at Ellingham Academy, and she has an ambitious plan: She will solve this cold case. That is, she will solve the case when she gets a grip on her demanding new school life and her housemates: the inventor, the novelist, the actor, the artist, and the jokester.

Änglar och demoner, Dan Brown
Denna listan kunde inte bli komplett idag utan en bok av Dan Brown. Denna boken är väl den första om Robert Langdon, mannen som är professor på religiös symbolik och kommer det hemliga sällskapet Illuminati på spåren. 

Robert Langdon, Harvard-professor i religiös symbolik, kallas till en schweizisk forskarinrättning för att analysera en mystisk symbol ett brännmärke i bröstet på en mördad fysiker. Genast inser Langdon att detta är ett ofattbart bevis: ett forntida brödraskap har återuppstått, känt under namnet Illuminati, och betecknat som den mäktigaste underjordiska organisationen som existerat. Deras huvudfiende har genom århundradena varit en och densamma: den katolska kyrkan. 

De värsta farhågorna besannas när Vatikanens heliga konklav strax därpå samlas för att utse en ny påve. Illuminati meddelar nämligen att man placerat en tidsinställd bomb med aldrig förr skådad sprängkraft i Vatikanstatens hjärta. Robert Langdon flygs in till Rom och tillsammans med den säreget vackra och intelligenta Vittoria Vetra blir han huvudperson i Vatikanens desperata räddningsaktion. 

En vanvettig jakt via ett fyrahundraårigt spår, bildat av symboler som slingrar sig fram genom Rom, väntar. Spåret leder dem ned till förseglade kryptor, in i livsfarliga katakomber och övergivna katedraler. Förhoppningsvis ända fram till den hemlighållna plats som bär på Vatikanens kvarvarande möjlighet till överlevnad.

20 kommentarer:

 1. Björnstad och Änglar och demoner har jag läst. Och gillat. Den i mitten kände jag inte till.

  SvaraRadera
 2. Truly Devious skriver jag upp!

  SvaraRadera
 3. Änglar och demoner har jag läst, om det nu är den första boken i serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt Goodreads är det den första.

   Radera
 4. Brown känner jag till, sett filmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker de filmerna är riktigt bra.

   Radera
 5. Har läst och gillat alla tre! :)

  SvaraRadera
 6. Spännande trio. Tack för tips.

  SvaraRadera
 7. Björnstad och Johnson har jag inte läst. men Illuminati borde jag kommit ihåg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, där snackar vi hemliga sällskap .

   Radera
 8. Truly devious har jag inte läst så jag antecknar den.

  SvaraRadera
 9. Älskar både Björnstad och Änglar och demoner.

  SvaraRadera
 10. Otroligt nog hade vi två samma :-)

  SvaraRadera
 11. Jag har inte tagit tag i Backmans trilogi än.

  SvaraRadera
 12. Björnstad och Änglar och Demoner har jag läst.

  SvaraRadera
 13. Jag funderade på Browns bok, men sedan fick jag med ett annat hemligt sällskap i min trio. Tack för tips!

  SvaraRadera
 14. Björnstad är verkligen bra och resten av böckerna är lika bra. Dan Brown och jag har inte kommit överens på senare tid, så vet inte om jag läste Änglar och demoner eller inte. Tror att jag gjorde det.

  SvaraRadera