tisdag 12 oktober 2021

Tisdagstrion v 41 - Blått


Tisdagstrion från Ugglan och Boken och veckans tema är:

Blått

Detta tema kan ju inte vara så svårt eller hur. Jag plockar bland mina senaste böcker och då väljer jag att tipsa om dessa tre böcker.


Sista riket, Brandon Sanderson
Jag blev så glad när denna kom ut på svenska att jag köpte både första boken och del två som i Sverige blev uppdelad i två böcker. Jag gillade det jag läste och väntade på att tredje boken i trilogin skulle komma ut på svenska. Det gjorde den aldrig. Så nu har jag köpt tredje boken på engelska och får läsa om de första igen för att jag glömt så mycket. Är det någon mer än jag som blir irriterad när inte hela serier översätts på svenska?

I tusen år har aska fallit från himlen, inga blommor har blommat och täta dimmor har gjort nattens mörker fruktat. Den evige och odödlige Överstehärskaren och aristokratin styr och vanligt folk är dömda att leva i underkastelse och slaveri. Men mitt i all hopplöshet dyker Kelsier upp, en överlevare från de hålor dit Överstehärskaren skickar de dödsdömda. Kelsier har allomantiska förmågor - magiska styrkor som nästan bara aristokratin besitter - och en plan om hämnd och frigörelse. Samtidigt stryker Vin, en ung tjej som är medlem i ett tjuvgäng, runt på gatorna i huvudstaden. Även hon är allomantiker - men vet inte själv om det förrän Kelsier drar in henne i sina planer. För att Keslier och Vin ska lyckas störta Sista riket är det mycket som måste gå i lås. Inte minst måste Vin lära sig att bemästra sina allomantiska krafter...

Utvandrarna, Vilhelm Moberg 
Så jag våndades innan jag läste denna boken. Jag ville ha den läst, men var inte särskilt hoppfull på att jag skulle tycka om den. Vilket gjorde att det blev en positiv överraskning att den varken var så tung att läsa som jag trodde att den skulle vara och att jag faktiskt tyckte att den var bra. 

Utvandrarna är den första delen om Kristina, Karl Oskar, Robert, Arvid och alla andra i Ljuder socken som lämnar fattig-Sverige för ett drägligare liv i USA. Efter många svältår och andra umbärande bestämmer de sig för att emigrera till Amerika och en strapatsrik resa tar sin början.

Giftmakerskan, Sarah Penner 
Den här boken är så vacker. Ytan lovar lite mer än innehållet ger. Men det var ändå en underhållande berättelse om två olika kvinnor under två olika tidsepoker i London.

En glömd historia. Ett hemligt kvinnligt nätverk. Ett arv av gift och hämnd.

Nella driver ett undanskymt och lite annorlunda apotek i 1790-talets London - i största hemlighet hjälper hon kvinnor att giftmörda de män som behandlar dem illa. Nella har bara två regler som måste följas: Giftet får inte användas mot andra kvinnor och allt måste registreras i apotekets böcker.

I nutid hittar historikern Caroline Parcewell av en slump en ledtråd till den över tvåhundra år gamla historien vid Themsens strand. Hon börjar gräva i det förflutna och sakta kommer sanningen kring de mystiska apoteksmorden fram.


26 kommentarer:

 1. De första två har jag läst 🙂 Visst är det sjukt irriterande när inte hela serier översätts. Jag har flera av den sorten som jag inte vet vad jag ska göra med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också flera som irriterar mig varje gång jag ser dem.

   Radera
 2. Moberg är både vacker utanpå och bra innuti, tack för de andra tipsen.

  SvaraRadera
 3. Giftmakerskan är en bok jag tror skulle passa mig att läsa.

  SvaraRadera
 4. Jag håller med! Har man översatt A måste man översätta B, som det gamla ordspråket borde lyda.
  Giftmakerskan ser väldigt lockande ut, snyggt omslag! Men varför måste de alltid ha två parallella tidslinjer nuförtiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Känns som det är många sådana böcker just nu.

   Radera
 5. Utvandrarna har jag läst, men de andra två var nya för mig. Fina omslag!

  SvaraRadera
 6. Alla omslag så vackra - det spelar roll att en bok ser "aptitlig" ut. Jag rekommenderar Utvandrarna jag också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det spelar större roll än vad jag vill erkänna.

   Radera
 7. Håller med om Sista riket! Läste första på svenska, väntade en evighet på att serien skulle bli komplett men har nu gett upp och har den på engelska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite tråkigt. Man hade lika gärna kunnat läsa den på engelska från början.

   Radera
 8. Utvandrarserien slår det mesta, men jag hittade inte det "blå" - men det gjorde ju du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så mycket. Men det räckte för mig :)

   Radera
 9. Utvandrarserien är underbar, men jag kan inte läsa den utan att höra Liv Ullmans, Monika Zetterlunds och övriga skådespelares röster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åååå, jag hör bara Helen Sjöholm och gänget. :)

   Radera
 10. Utvandrarna är så bra så den kan gott klämmas in i många Tisdagstrion.

  SvaraRadera
 11. Har endast läst Utvandrarna, men vill läsa de andra två också.

  SvaraRadera
 12. Utvandrarna har jag såklart läst. vackert omslag på Giftmakerskan. London är alltid lockande

  SvaraRadera
 13. Utvandrarna har jag ju läst, men de andra var nya för mig. Den där sista var snygg, ja!

  SvaraRadera
 14. Utvandrarna har jag läst. De andra vill jag läsa.

  SvaraRadera