tisdag 26 oktober 2021

Tisdagstrion - Halloween


Veckans tema hos Ugglan & Boken är Halloween, vilket jag inte riktigt vet hur jag skall tolka. Jag väljer att lista tre böcker som jag fann lite spännande. Jag läser inget som kan skrämma mig ordentligt, så detta får väl tas med en nypa salt för inbitna skräckfantaster. De tre böckerna jag har med har jag tyckt väldigt mycket om.

Fåglarna, Daphne du Maurier
Nu visar ju bilden på hela boken med noveller av Daphne du Maurier och alla noveller skulle väl kunna vara med denna veckan, då de har lite samma nerv. Men jag vill lyfta fram just Fåglarna som var en riktigt spännande novell, på ett dämpat stämningsfullt sätt. Jag har svårt att se på flockar av fåglar på samma sätt efter att ha läst den.

Fåglarna är Daphne du Mauriers mästerliga skräcknovell om hur människans maktställning i naturen upphör att gälla när fåglarna går till attack. Alfred Hitchcock använde berättelsen för sin oförglömliga film, och det är inte enda gången du Mauriers visuellt suggestiva scenarion blivit klassisk skräckfilm.

Institutet, Stephen King 
Jag tror att denna boken var en av förra årets fullpoängare. Den var riktigt spännande och har fått mig att bli nyfiken på andra böcker av Stephen King.

Luke Ellis har alltid vetat att han är speciell. Det är inte bara hans extrema begåvning, det är också den märkliga påverkan han har på sin omgivning varje gång han blir riktigt upprörd. Ett glas som spricker i tusen bitar utan att någon rört det, en tallrik som faller ner och krossas mot golvet. Det Luke inte vet är att någon haft ögonen på honom och hans svårförklarliga talang länge. En natt blir han kidnappad och flugen till en plats belägen djupt inne i skogarna i Maine: Institutet. Där utnyttjas tillfångatagna barn med ovanliga förmågor som brickor i ett farligt globalt spel. ”Institutet” har känslan av en klassisk King, och anspelar samtidigt på dagens nyhetsrubriker och våra ännu mörkare rädslor inför framtiden.

Genom dina ögon, Stephenie Meyer
Denna har jag precis läst om och jag gillade den fortfarande. Det är något med att parasiteras av en utomjording och kämpa för att stå emot som gör att det blir riktigt spännande.  

Jorden har invaderats av en ras som tar över människornas sinnen medan de lämnar kroppen intakt och större delen av mänskligheten har dukat under. Men Melanie Stryder vägrar att tyna bort.
Vandraren, en av de invaderande Själarna som har tilldelats Melanies kropp, har hela tiden varit medveten om hur plågsamt det skulle vara att ta över en människas kropp: de överväldigande känslorna, de allt för tydliga minnena. Men det finns en svårighet som Vandraren inte har väntat sig att den tidigare ägaren av kroppen vägrar att ge sig av och överlämna kroppen till henne.
Melanie fyller Vandrarens sinne med bilder av Jared, mannen hon älskar och som hittills lyckats hålla sig gömd. Det är omöjligt för Vandraren att skilja på sina och Melanies känslor och snart åtrår hon en man hon aldrig mött. Hotet från de andra Själarna gör Vandraren och Melanie till ovilliga allierade och tillsammans ger de sig av för att finna mannen som de båda älskar.

16 kommentarer:

 1. Fåglarna! Jag har bara sett den som film och förmodligen var jag alldeles för liten för det då för den minns jag med fasa.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte kommit tillbaka till Stephen King än. Men någon gång kommer det att hända.

  SvaraRadera
 3. Men Fåglarna tänkte jag inte alls på. Den passar ju perfekt idag. Den novellsamlingen är spännande.

  SvaraRadera
 4. sett bara Fåglarna, tack för andra tips.

  SvaraRadera
 5. Institutet ska jag läsa i november! :)

  SvaraRadera
 6. Meyers bok låter riktigt spännande!

  SvaraRadera
 7. Stephen King känns självskriven i den här kategorin!

  SvaraRadera
 8. Tack för tipsen. Har inte läst någon av böckerna.

  SvaraRadera
 9. Fåglarna har jag på läslistan men har inte hunnit till ännu. Gillar verkligen du Maurier!

  SvaraRadera
 10. måste verkligen läsa Fåglarna. har förstås sett filmen. King läser jag sällan. Stephanie Meyers namn känner jag igen i alla fall

  SvaraRadera
 11. Fåglarna har jag ju sett, men faktiskt inte läst boken. Hennes Rebecka har jag läst däremot.

  SvaraRadera
 12. Har inte läst någon av dina böcker. Men har läst andra böcker av Stephenie Meyer och de andra tv författarna.

  SvaraRadera
 13. Fåglarna gillar jag och Institutet skulle jag vilja läsa!

  SvaraRadera
 14. Fåglarna har jag sett filmen, läskig tycker jag.

  SvaraRadera
 15. Fåglarna har jag läst, flera bra historier i den. Meyers bok påbörjades, men läste aldrig vidare, något kom emellan. Borde kanske ge den ett nytt försök. :) Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 16. Fåglarna och Meyers bok har jag sett som film men aldrig läst något.

  SvaraRadera