torsdag 14 oktober 2021

Fåglarna och andra noveller, Daphne Du Maurier

Titel
: Fåglarna och andra noveller
Serie: -
Författare: Daphne Du Maurier 
Utgivningsår: 
Förlag: Modernista
Sidor/tid: 271 sidor
Genre: Novell, Klassiker
Språk: Svenska


Handling:
Fåglarna är Daphne du Mauriers mästerliga skräcknovell om hur människans maktställning i naturen upphör att gälla när fåglarna går till attack. Alfred Hitchcock använde berättelsen för sin oförglömliga film, och det är inte enda gången du Mauriers visuellt suggestiva scenarion blivit klassisk skräckfilm. I detta urval med du Mauriers allra bästa noveller ingår även Titta inte nu (filmatiserad av Nicolas Roeg), samt Inte efter midnatt, De blå linserna och Äppelträdet.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte
Jag gillar de här novellerna, de flesta iallafall. Deras atmosfärer och stämningar är så skickligt uppbyggda att de är bättre än många hela spänningsromaner jag läst. Jag tror jag måste läsa mer av Daphne Du Maurier.
Titta inte nu: Den här gav jag  dock upp. Den handlar om ett par som förlorat ett barn och verkar åka på en resa för att komma över sorgen.
Inte efter midnatt: En ganska kuslig historia om en osympatisk man som åker till Grekland på semester för att måla. Egentligen händer inte jättemycket, men Du Maurier får ändå till den där krypande olustkänslan.
De blå linserna: Efter en ögonoperation, får Marda ligga i flera veckor utan att se. När hon tillslut får de blå linserna och skall få pröva sin syn är inte allt riktigt som det skall. Jag tyckte novellen var lite förutsägbar och barnslig. Något man skulle kunna ha skrivit i högstadiet som skräckberättelse, fast här med bättre språk och berättande.
Äppelträdet: Den här novellen handlar om en sur och osympatisk gubbe som projicerar sina känslor på ett äppelträd. Trots att gubben inte alls är någon jag tycker om utan föraktar, gillar jag ändå den kusliga stämning som Du Maurier återigen lyckas bygga upp. 
Fåglarna: Vilken stämning som byggs upp i den här novellen, jag förstår varför den är en klassiker bland noveller. Det kommer vara svårt att se på fåglar på samma sätt efter att man läst den här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar