tisdag 5 oktober 2021

Tisdagstrion v 40 - Årstid i Boktiteln


Redan vecka 40. Är det någon mer än jag som känner att tiden bara rusar iväg. Iallafall det är Tisdag och dags för Tisdagstrion från Ugglan och Boken och denna  veckans tema är:

Årstid i Boktiteln

Det är lite dåligt med vårar och höstar i mina boktitlar, hoppas på att få lite tips om det idag.

Trollvinter, Tove Jansson
Jag kan inte låta bli att ta med min favoritMuminbok under det här temat. Trollvinter är vintrig, stämningsfull och heeeelt underbar. Med Mumintrollet som vaknar ur dvalan och får uppleva sin första vinter och känner sig så ensam. Hur lilla My också vaknar och upptäcker allt roligt man kan göra på vintern. Hur den förvirrade, glömska ekorren letar efter en madrass och alldeles glömmer bort att han måste gå in när kylan kommer. Jag har två Muminmuggar hemma, båda motiven kommer från denna boken.

Det är inte lätt att vakna ur sitt vinteride i januari och inte kunna somna om. Mumintrollet var det första mumintroll som nånsin upplevt vintern, och i början var han förfärligt ensam i det sovande huset. Men så småningom befolkades hans dal med vinterns hemlighetsfulla varelser. Den här boken handlar om hur han försökte klara sig med dem och den främmande iskalla värld han ramlat in i.

Den femte årstiden, N. K. Jemisin
En bok som jag hoppats att älska, men inte funkade riktigt för mig. En helt okej bok, men jag fortsatte aldrig med de andra böckerna i serien.

Den söndrade jordens enda kontinent kallas Stillheten. Men jorden är allt annat än stilla: skalv och jordbävningar kommer och går hela tiden. Ibland går jorden in i en Femte Årstid, som kan sträcka sig över flera år. Då antar dessa vulkaniska, seismiska, atmosfäriska och geomagnetiska omvälvningar apokalyptiska proportioner. Genom åren har civilisationen på Stillheten organiserats i ett kast- och rassystem. Utanför det står orogenerna, utstötta ur och förslavade av samhället, men samtidigt nödvändiga för att skydda mänskligheten, eftersom endast de kan påverka och motverka de seismiska krafter som hotar dess överlevnad. Nu råder Femte Årstiden återigen - kommer världen att gå under eller kan någon rädda den?

Essun har lyckats hemlighålla för sin man Jija och sin omgivning att hon är orogen. En dag finner hon sin treårige son Uche död - ihjälslagen för att han visat tecken på orogeni. Och den som dräpt pojken är Jija. Han har nu flytt tillsammans med deras dotter Nassun, som även hon ärvt förmågorna. Essun måste hitta sin dotter innan något ont händer henne. Men var ska hon söka?

Den femte årstiden är den första delen i trilogin "Den söndrade jorden". Alla tre delarna har belönats med en Hugo Award för bästa roman.

Vargasommar, Hans Rosenfeldt
Eftersom jag älskat kriminalserien om Sebastian Bergman, trodde jag verkligen att jag även skulle älska Vargasommar. Det gjorde jag tyvärr inte. Den var okej, men jag har glömt det mesta av den om jag skall vara ärlig, ändå är det inte så länge sedan jag läste den. 

En död varg. En våldsam knarkuppgörelse. En kvinnlig lönnmördare av sällan skådat slag. På bara några dagar vänds tillvaron upp och ner för Haparandapolisen Hannah Wester. När det visar sig att en varg som hittats död i skogen har rester av en människa i magen förstår Hannah att det här inte blir en sommar som alla andra.

Den döde som vargen ätit av kan snart kopplas till en blodig knarkuppgörelse i Finland. Men hur hamnade han i skogen utanför Haparanda? Och vart har knarket och pengarna tagit vägen?

Hannah och hennes kolleger börjar vända på alla stenar för att ta reda på vad som hänt. Men tiden är knapp, det finns andra som är på jakt efter bytet. Som ryska Katja. När hon dyker upp drabbas staden av flera oväntade och brutala händelser. På några dagar vänds tillvaron upp och ner i Haparanda - inte minst för Hannah och flera av de inblandade som måste konfrontera saker i det förflutna de försökt förtränga eller lämna.

27 kommentarer:

 1. Den femte årstiden låter ju väldigt intressant. Blir lite nyfiken på den.

  SvaraRadera
 2. Jag blir också nyfiken på Den femte årstiden, eller egentligen har jag varit nyfiken på den redan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var väldigt hypad ett tag. Nu var det längesedan jag såg något om den.

   Radera
 3. Trollvinter är ju så fin! Tack för övriga tips!

  SvaraRadera
 4. läst en, tack för tips för de andra.

  SvaraRadera
 5. Tror inte jag läst Trollvinter. Antagligen en miss. Dina andra två titlar känner jag mig härmed varnad för!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt mig är det en Jättemiss😉

   Radera
 6. Trollvinter är en av mina absoluta favoritböcker. Jag läser/lyssnar på den varje år runt jul. De andra två låter ju väldigt spännande i alla fall, även om de nu inte föll dig på läppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar också vilja läsa den under vintern någon gång, eller lyssna på den med Tove Jansson som inläsare, vilket finns på Spotify.

   Radera
 7. Trollvinter tycker jag om :)

  SvaraRadera
 8. Jag tror vi tittade på Trollvinter som tecknad film när barnen var små.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag inte missminner mig såg jag också det på tv som liten, fast undrar om det inte var med människor i läskiga mumindräkter :)

   Radera
 9. Vargsommar har jag tänkt läsa men ej blivit av liksom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju inte hinna med alla böcker :)

   Radera
 10. har inte läst någon i din trio. men flera andra titlar om Mumintrollet

  SvaraRadera
 11. Jag tyckte Jemisins bok var intressant - men inte genial. Det var annorlunda med en sci-fi som också hade rasismtema.

  SvaraRadera
 12. Trollvinter och mumintrollen över huvud taget är nostalgi för mig, älskar den bokserien.

  Den femte årstiden läste jag på engelska förra året och tyckte väldigt mycket om när jag läste, så den fastnade jag nog mer för än vad du gjorde. Jag har inte läst resten av trilogin än men vill väldigt gärna läsa vad det lider. Har böckerna hemma i bokhyllan.

  Ditt tredje tips är mer min sambos genre än min, han har nog läst den. :)

  SvaraRadera
 13. Mumintrollen är underbara och dystopin verkar vara lite som Divergent

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag läste boken fick jag inga Divergentvibbar, men de kanske har en del gemensamma teman.

   Radera
 14. Har inte läsrt någon av dina men äger Jemisins bok på engelska.

  SvaraRadera
 15. Åh, Trollvinter! Den gillar jag!

  SvaraRadera