tisdag 10 augusti 2021

The long way to a small, angry planet, Becky Chambers

Titel
: the long way to a small, angry planet
Serie: Wayfarer #1
Författare: Becky Chambers
Utgivningsår: 2014
Förlag: Hodder & Stoughton
Sidor/tid: 15 timmar 41 minuter
Genre: sci-fi
Språk: Engelska

Ljudbok
Inläsare: Patricia Rodriguez Rodriguez

Handling:
When Rosemary Harper joins the crew of the Wayfarer, she isn't expecting much. The ship, which has seen better days, offers her everything she could possibly want: a small, quiet spot to call home for a while, adventure in far-off corners of the galaxy, and distance from her troubled past.

But Rosemary gets more than she bargained for with the Wayfarer. The crew is a mishmash of species and personalities, from Sissix, the friendly reptillian pilot, to Kizzy and Jenks, the constantly sparring engineers who keep the ship running. Life on board is chaotic, but more or less peaceful - exactly what Rosemary wants.

Until the crew are offered the job of a lifetime: the chance to build a hyperspace tunnel to a distant planet. They'll earn enough money to live comfortably for years... if they survive the long trip through war-torn interstellar space without endangering any of the fragile alliances that keep the galaxy peaceful.

But Rosemary isn't the only person on board with secrets to hide, and the crew will soon discover that space may be vast, but spaceships are very small indeed.

Snabb sammanfattning av vad jag tyckte:
Den här boken kändes som en feel good-bok fast placerad på ett rymdskepp långt från jorden. Action var inte det huvudsakliga utan man fick vara med karaktärerna i deras vardag på det där skeppet. De flesta av karaktärerna var trevliga och de funkade som en stor familj. 

Spännande och kreativt av författaren var att alla figurer på det där skeppet var så extremt olika. De kom från så olika bakgrund, hade helt olika kulturer och sätt att fungera samt att de naturligtvis hade helt olika fysik, utseende och kvaliteter. Det sköna var att de ändå hade en väldig förståelse för varandras olikheter, var nyfikna på varandra och ansträngde sig för att fungera ihop. Detta var väldigt trevligt att få följa och jag gillade att lära känna dessa karaktärer och det hela kändes väldigt mysigt. 

Inte för att allt de råkar ut för är särskilt trevligt, men de är ändå ett gott gäng som funkar relativt bra tillsammans på det där rymdskeppet. Ett skepp där arbetarna utsätts för rejäl press och stress då de jobbar med den farliga verksamheten att göra hål i rymden.

I början hade jag lite svårt i att hänga med i vem som var vem och jag hade även vissa problem att komma in i storyn. Det kan mycket väl ha berott på att jag lyssnade på den som ljudbok. Jag känner att detta var en bok som jag borde läst fysiskt, då hade jag förmodligen fastnat för den mer. Kunnat njuta av den lite mer i lugn och ro. Som det är nu tycker jag den var helt okej, men jag kommer inte slänga mig över bok två.

2 kommentarer:

  1. Oj, den här lät spännande. Inte hört talas om den innan! Den bilden jag har av scifi är att de kan vara lite svåra att komma in i, just för att det kan vara så många olika typer av karaktärer som gör det svårt att få grepp om det hela. Men, jag har inte läst många scifiböcker, så det kan vara en fördom. Blev dock nyfiken på denna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kan ju den här vara bra att börja med :)

      Radera